Παραδοσιακό τυρόψωμο

Κάθε φορά που επισκέπτομαι τους θείους μου στο χωριό του πατέρα μου πάντα νιώθω σαν μικρό παιδί. Το βουνό που κοσμείται από τα παραδοσιακά σπίτια με τις κόκκινες σκεπές και τα δέντρα που κατακλύζουν το περιβάλλον δημιουργούν μία ατμόσφαιρα τόσο οικεία και νοσταλγική που δε θες να την αποχωριστείς. Το σπίτι των θείων μου βρίσκεται εκεί, με τον καταπράσινο κήπο και τα ολοζώντανα φυτά! Ας μου πει κάποιος γιατί σε όλα τα χωριά τα λουλούδια φαίνονται πιο ζωντανά και ζωηρά από ότι είναι! Θες το καθαρό οξυγόνο θες η ησυχία; Τι να πω! Φυσικά η θεία μου με τον χρωματιστό της κήπο είναι και δεινή μαγείρισσα που κάθε στιγμή με εκπλήσσει ευχάριστα. Για τι να σας πρωτομιλήσω; Για τα κεφτεδάκια της, τις πίτες, το σπιτικό τυρί, το κρέας, τα αυγά, το γιαούρτι, τα τραγανά και δεμένα γλυκά του κουταλιού; Εννοείται πως όλα αυτά είναι από τη δική τους παραγωγή! Όπως θα καταλάβατε ο κατάλογος είναι μακρύς και δε θέλω να σας κουράσω. Αυτή η χρυσοχέρα γυναίκα έχει μία κουζίνα και ένα σπίτι που λάμπει. Όχι μόνο από καθαριότητα αλλά από αγάπη και πολλά χαμόγελα. Τα χέρια της δουλεμένα αλλά με μία απαλότητα που φαίνεται στη χειραψία και στην αγκαλιά της. Τα τραπέζια που ετοιμάζει για όλους μας είτε μέσα στο σπίτι είτε στον κήπο πάντα γράφουν ιστορία! Φανταστείτε λίγο όλοι σας τους θείους ή του παππούδες ή τους συγγενείς που έχετε και σας μαγειρεύουν. Πείτε μου η γεύση του φαγητού τους δεν είναι μοναδική και διαφορετική; Όπως όλα τα φαγητά έτσι και οι ζύμες θέλουν στοργή, πώς να το κάνουμε! Ιδίως το ψωμί έχει ανάγκη από «χάιδεμα» και τρυφερότητα! Μη γελάτε, έτσι είναι τα πράγματα. Μετά από πολλές δοκιμές πάνω στα διάφορα τυρόψωμα κατέληξα στη συγκεκριμένη συνταγή την οποία δεν την αλλάζω για κανέναν λόγο. Έμπνευσή μου, η θεία μου φυσικά. Αυτή η συνταγή είναι λίγο διαφορετική εξαιτίας των στρώσεων, όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω, που το κάνει να μοιάζει με πίτα αλλά είναι ψωμί. Έχω προσθέσει και τα δικά μου μυρωδικά που το στέλνουν απλά σε άλλη διάσταση! Φτιάξτε το άφοβα για τα παιδιά σας, για το γραφείο, για τα τραπέζια, για τα πάρτυ, για ότι εσείς θέλετε! Όταν το ψήσετε το σπίτι σας θα μοσχομυρίσει από αναμνήσεις και θα κατακλυστεί από εικόνες των παιδικών σας χρόνων. Μη διστάσετε να ζήσετε αυτή την εμπειρία!

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
800 γρ. αλεύρι για ζυμωτό ψωμί
200 γρ. αλεύρι σκληρό
580-680 γρ. χλιαρό νερό
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
2 κ.γ. αλάτι
1 ½ κ.σ. ζάχαρη
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Υλικά για τη γέμιση:
350 γρ. τριμμένη φέτα
250 γρ. τριμμένη γραβιέρα
3 κ.γ. μουστάρδα
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Φρέσκο θυμάρι
3 κ.σ. ψιλοκομμένες ελιές (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο για ράντισμα

Οδηγίες

1.
Στο μίξερ τοποθετούμε το εξάρτημα του γάντζου.
Ολοκληρωμένο
2.
Μέσα στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τα ψωμί και προσθέτουμε σταδιακά το νερό.
Ολοκληρωμένο
3.
Ξεκινούμε πρώτα με τα 580 γρ. νερού βλέποντας σιγά σιγά αν χρειάζεται προσθήκη νερού και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να πάρουμε μία εύπλαστη και αφράτη ζύμη.
Ολοκληρωμένο
4.
Όταν είναι έτοιμη, την πλάθουμε σε μια μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες σε ένα λαδωμένο μπολ καλύπτοντάς το με διάφανη μεμβράνη.
Ολοκληρωμένο
5.
Φέρνουμε τη ζύμη μας στον πάγκο και τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια.
Ολοκληρωμένο
6.
Ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι σε χοντρό φύλλο και αλείφουμε με 1 κ.γ. μουστάρδα όλη την επιφάνεια, πασπαλίζουμε με φέτα, γραβιέρα, πιπέρι, θυμάρι, ελιές και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Ολοκληρωμένο
7.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και γέμιση.
Ολοκληρωμένο
8.
Τελειώνουμε με το άνοιγμα του 4ου κομματιού ζύμης σε φύλλο.
Ολοκληρωμένο
9.
Έτσι όπως είναι φέρνουμε τις ενώσεις της ζύμης από την κάτω πλευρά και του δίνουμε σχήμα καρβελιού.
Ολοκληρωμένο
10.
Θα μας βγει ένα μεγάλο στρόγγυλο καρβέλι ψωμιού.
Ολοκληρωμένο
11.
Στρώνουμε μία λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου και το αλείφουμε με ελαιόλαδο.
Ολοκληρωμένο
12.
Τοποθετούμε εκεί το τυρόψωμο, λαδώνουμε την επιφάνειά του και βρέχουμε με λίγες σταγόνες νερού.
Ολοκληρωμένο
13.
Αφήνουμε να φουσκώσει για 50 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
14.
Στον πάτο του φούρνου τοποθετούμε ένα πυρίμαχο μπολάκι γεμάτο με νερό.
Ολοκληρωμένο
15.
Χρειαζόμαστε τους υδρατμούς για να βγει το τυρόψωμο τραγανό.
Ολοκληρωμένο
16.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου σε αέρα με κάτω αντίσταση στην προ τελευταία θέση (από κάτω) του φούρνου για 20 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
17.
Στη συνέχεια κατεβάζουμε τους βαθμούς στους 180 με πάνω κάτω αντίσταση και ψήνουμε για άλλα 50 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
18.
Το τυρόψωμο είναι έτοιμο όταν θα έχει πάρει ένα χρυσαφί χρώμα και όταν χτυπήσουμε τον πάτο του θα ακούγεται σαν κούφιο.
Ολοκληρωμένο
19.
Απολαμβάνουμε ζεστό όπως βγει από το φούρνο!
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Για να έχουμε ακόμα πιο γευστικό αποτέλεσμα, καλό είναι να φτιάξουμε τη ζύμη μας από το προηγούμενο βράδυ. Την επομένη η ζύμη μας θα έχει γεύση από προζύμι. Δοκιμάστε το!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *