Κρητικά κουλουράκια με ρακή και ελαιόλαδο (νηστίσιμα)

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
120 γρ. σπορέλαιο
80 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. ρακή
65 γρ. χυμό πορτοκαλιού
120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
3 βανιλέτες
1 πρέζα αλάτι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
2 κ.γ. κανέλα
0.33 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
0.33 κ.γ. μοσχοκάρυδο
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
0.5 κ.γ. σόδα μαγειρική
Μία πρέζα αλάτι
420 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
Υλικά για την επικάλυψη:
100 γρ. σουσάμι
1 κ.σ. ζάχαρη

Οδηγίες

1.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, την ρακί, τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Ολοκληρωμένο
2.
Με ένα σύρμα ανακατεύουμε για 1 λεπτό μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα.
Ολοκληρωμένο
3.
Ανακατεύουμε με το σύρμα για άλλη μία φορά και στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι.
Ολοκληρωμένο
4.
Παίρνουμε ένα κουτάλι και ανακατεύουμε το μείγμα.
Ολοκληρωμένο
5.
Το αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να ξεκουραστεί ώστε να απορροφήσει το αλεύρι σιγά σιγά όλα τα υγρά.
Ολοκληρωμένο
6.
Παράλληλα, ρίχνουμε το σουσάμι σε μία σίτα (στραγγιστήρι) και το ξεπλένουμε με νερό.
Ολοκληρωμένο
7.
Το αφήνουμε να στραγγίσει και το βάζουμε σε μία καθαρή πετσέτα. Εκεί προσθέτουμε τη ζάχαρη και την ανακατεύουμε με το σουσάμι.
Ολοκληρωμένο
8.
Ξεκινάμε το πλάσιμο.
Ολοκληρωμένο
9.
Παίρνουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη στο μέγεθος καρυδιού, τη ζυμώνουμε λίγο στο χέρι μας, πλάθουμε σε κορδόνι, το κυλάμε στο σουσάμι και του δίνουμε το σχήμα S ή O.
Ολοκληρωμένο
10.
Κάνουμε την ίδια διαδικασία με όλη τη ζύμη και αφού στρώσουμε μία λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου τοποθετούμε τα κουλουράκια εκεί το ένα δίπλα στο άλλο.
Ολοκληρωμένο
11.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 175 βαθμούς κελσίου για 25 με 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Ολοκληρωμένο
12.
Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε σε μία σχάρα να κρυώσουν τελείως.
Ολοκληρωμένο
13.
Τα αποθηκεύουμε και τα συντηρούμε σε αεροστεγές δοχείο.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Το βρεγμένο σουσάμι μαζί με την ζάχαρη βοηθάει στο να κολλήσει σωστά πάνω στο κουλουράκι. Αν κατά τη διάρκεια που πλάθουμε τη ζύμη σε κορδόνι σπάει τότε την δουλεύουμε στο χέρι μας ώστε να αναπτυχθεί η γλουτένη και να αποκτήσει συνεκτικότητα. Το σπάσιμο της ζύμης οφείλεται στο γεγονός πως η ζύμη δεν περιέχει αυγά και το λάδι είναι αρκετό. Στο λάδι οφείλεται η τραγανότητα και το αφράτο αποτέλεσμα των συγκεκριμένων κουλουριών. Παραδοσιακά στα συγκεκριμένα κουλουράκια βάζουμε κανελόλαδο. Το συγκεκριμένο προϊόν πωλείται σε μαγαζιά με μπαχαρικά και είδη ζαχαροπλαστικής. Αν έχουμε στη διάθεσή μας το συγκεκριμένο υλικό βάζουμε στη συνταγή 1/3 κ.γ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *