Lemon pie με ψητή μαρέγκα

Υλικά

Υλικά ζύμης:

  • 260 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 170 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • Μία πρέζα αλάτι

Για την κρέμα λεμονιού:

  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 80 γρ. χυμό λεμονιού
  • 150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 βανίλιες
  • Λίγες σταγόνες κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής ή λίγο κρόκο Κοζάνης ή λίγο κουρκουμά για πιο έντονο χρώμα (προαιρετικά)
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι

Για την ιταλική μαρέγκα (προαιρετικά):

  • 100 γρ. ασπράδια αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
  • Λίγες σταγόνες λεμονιού
  • Μία πρέζα αλάτι
  • 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 50 γρ. νερό
Εκτέλεση

Για τη ζύμη: Χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο να μαλακώσει για 15 λεπτά και μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να πάρουμε μία ζύμη. Την ανοίγουμε ελαφρώς με τα χέρια μας σε σχήμα δίσκου, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον για να σφίξει. Μπορούμε να την αφήσουμε και ένα βράδυ ολόκληρο στο ψυγείο και να την χρησιμοποιήσουμε την επόμενη μέρα για γευστικότερο αποτέλεσμα.

lemon_pie_me_psiti_maregka_syntges_eleni_kapnia

Έπειτα την αφαιρούμε από το ψυγείο, την ανοίγουμε σε φύλλο με έναν πλάστη και την τοποθετούμε σε μία ταρτιέρα 24 εκ. Κάνουμε τρύπες σε όλη την επιφάνεια με ένα πιρούνι και ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 25 με 30 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνεια. Όταν είναι έτοιμη την αφαιρούμε από τον φούρνο και περιμένουμε να κρυώσει.

 

lemon_pie_me_psiti_maregka_syntges_eleni_kapnia

 

Για την κρέμα: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά της κρέμας και μαγειρεύουμε σε μέτρια ένταση μέχρι να πήξει η κρέμα ανακατεύοντας διαρκώς με ένα σύρμα για να μην κολλήσει. Η διαδικασία αυτή κρατάει περίπου 15 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη, περιμένουμε να χλιάνει, την απλώνουμε πάνω στην τάρτα και την αφήνουμε να πήξει. Διατηρείται στο ψυγείο.

lemon_pie_me_psiti_maregka_syntges_eleni_kapnia

 

Για την μαρέγκα: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια με τις σταγόνες λεμονιού και το αλάτι. Τοποθετούμε το εξάρτημα του σύρματος και ξεκινάμε το χτύπημα σε μέτρια ένταση για 6 με 7 λεπτά περίπου. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη με το νερό και περιμένουμε να γίνει σιρόπι. Όταν πάρει την πρώτη βράση συνεχίζουμε το βράσιμο για 1 με 2 λεπτά μέχρι να φθάσει τους 116 βαθμούς κελσίου δηλαδή να πήξει το σιρόπι. Αφού η μαρέγκα έχει διογκωθεί αυξάνουμε λίγο την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το σιρόπι μέσα στη μαρέγκα σε ροή κλωστής.

lemon_pie_me_psiti_maregka_syntges_eleni_kapnia

Προσοχή το σιρόπι να πέφτει μέσα στη μαρέγκα και όχι στα τοιχώματα του κάδου. Όταν τελειώσει το σιρόπι (η διαδικασία κρατάει 10 λεπτά περίπου) η μαρέγκα θα έχει γίνει αφράτη, σταθερή και πολύ γυαλιστερή. Την μεταφέρουμε σε ένα κορνέ και διακοσμούμε την τάρτα με ροζέτες. Μπορούμε και απλά με ένα κουταλάκι να διακοσμήσουμε την τάρτα αν δεν έχουμε κορνέ. Μετά μπορούμε να σερβίρουμε. Αν θέλουμε καψαλίζουμε με φλόγιστρο ή τοποθετούμε τη τάρτα με την μαρέγκα στον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ για 1 λεπτό. Προσοχή για να μην αρπάξει. Έπειτα είναι έτοιμη για σερβίρισμα. Διατηρείται στο ψυγείο.

Συμβουλές:

  1. Για την βάση της τάρτας: Αν μας περισσέψει ζύμη την κάνουμε μπισκότα. Επίσης μπορούμε να την προψήσουμε, να την τυλίξουμε με διάφανη μεμβράνη και να την γεμίσουμε τις επόμενες ημέρες.
  2. Για την κρέμα: Τη συγκεκριμένη κρέμα μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε ως γέμιση σε τούρτες, κέικ, σουδάκια και μπισκότα.
  3. Για την μαρέγκα:  Χτυπάμε σε μέτρια ένταση για να μην έχουμε «ψεύτικη» διόγκωση της μαρέγκας. Το δυνατό και γρήγορο χτύπημα καταστρέφει το φούσκωμα της μαρέγκας. Η μαρέγκα έχει αποστειρωθεί με το καυτό σιρόπι οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα η κατανάλωσή της.

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...