No products in the cart.
Μελιτζάνες παπουτσάκια
Reviews
Συστατικά:
Προσαρμόστε τις μερίδες
4 μεγάλες μελιτζάνες | |
70 γρ. ελαιόλαδο | |
αλάτι | |
60 γρ. τριμμένη γραβιέρα |
Κιμάς:
4 κ.σ. ελαιόλαδο | |
2 κ.σ. βούτυρο | |
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο | |
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη | |
800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο | |
1 κ.σ. πελτέ | |
50 γρ. κρασί λευκό | |
1 κονσέρβα με ολόκληρο ντοματάκι (το λιώνουμε στο μπλέντερ) | |
200 γρ. ντοματοχυμό | |
400 γρ. νερό | |
1 ζελεδάκι φρέσκο ζωμό κότας (προαιρετικά) | |
αλάτι | |
φρεσκοτριμμένο πιπέρι | |
1 κ.γ. ζάχαρη | |
3 κόκκους μπαχάρι | |
1 δαφνόφυλλο | |
Μπεσαμέλ: ½ λίτρο γάλα | |
3 ½ κ.σ. κορν φλάουρ | |
2 κ.σ. βούτυρο | |
1 κ.σ. ελαιόλαδο | |
Αλάτι | |
πιπέρι | |
Μοσχοκάρυδο | |
1 αυγό | |
70 γρ. παρμεζάνα |
Οδηγίες
1.
Σύνθεση:
Ολοκληρωμένο
2.
Μελιτζάνες:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
Ολοκληρωμένο
3.
Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση και τις χαράσσουμε σταυρωτά σε μικρούς ρόμβους.
Ολοκληρωμένο
4.
Σε ταψί στρώνουμε μία λαδόκολλα και εκεί βάζουμε τις μελιτζάνες με την πέτσα από κάτω και αλείφουμε με ελαιόλαδο με ένα πινέλο και τις αλατίζουμε.
Ολοκληρωμένο
5.
Τις ψήνουμε για 30 με 40 λεπτά ώστε να μαλακώσει η σάρκα.
Ολοκληρωμένο
6.
Κιμάς:
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο. Βάζουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και το σοτάρουμε για 2 λεπτά
Ολοκληρωμένο
7.
Προσθέτουμε τον κιμά και τσιγαρίζουμε για 5 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Ολοκληρωμένο
8.
Ρίχνουμε τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
9.
Σβήνουμε με το κρασί, περιμένουμε να εξατμιστεί για 2 λεπτά και προσθέτουμε την πολτοποιημένη ντομάτα, τον χυμό ντομάτος, το νερό, τον ζωμό κότας (προαιρετικά), αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, μπαχάρι και δαφνόφυλλο.
Ολοκληρωμένο
10.
Ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε την ένταση μαγειρεύοντας για 20 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
11.
Όταν ο κιμάς είναι έτοιμος αφαιρούμε το δαφνόφυλλο, το μπαχάρι και την κανέλα.
Ολοκληρωμένο
12.
Μπεσαμέλ:
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά της μπεσαμέλ εκτός από το αυγό και την παρμεζάνα.
Ολοκληρωμένο
13.
Περιμένουμε να δέσει ανακατεύοντας πάντα με ένα σύρμα για να μην κολλήσει στο πάτο της κατσαρόλας το κορν φλάουρ.
Ολοκληρωμένο
14.
Όταν βγάλει φουσκάλες αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό μαζί με την παρμεζάνα.
Ολοκληρωμένο
15.
Ανακατεύουμε γρήγορα για να μην κόψει το αυγό.
Ολοκληρωμένο
16.
Σύνθεση:
Βγάζουμε τις προψημένες μελιτζάνες απ’ τον φούρνο και με ένα κουτάλι πιέζουμε το χαραγμένο κομμάτι στις μελιτζάνες να λιώσει και να δημιουργηθεί έτσι μία λακούβα μεγάλη.
Ολοκληρωμένο
17.
Ραντίζουμε ελαφρώς τις μελιτζάνες, τις γεμίζουμε με 3 περίπου κουταλιές κιμά την καθεμία.
Ολοκληρωμένο
18.
Μετά προσθέτουμε από πάνω μπεσαμέλ και πασπαλίζετε στο τέλος με την τριμμένη γραβιέρα από πάνω για να ροδίσουν πιο έντονα στο φούρνο.
Ολοκληρωμένο
19.
Τις βάζουμε στο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 40 και στα τελευταία 3 λεπτά περίπου ανάβουμε το γκριλ να πάρουν χρώμα από πάνω.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Αφήνουμε το φαγητό για 30’ τουλάχιστον πριν το σερβίρουμε. Όσο πέφτει η θερμοκρασία, δένουν οι υφές και εντείνονται οι γεύσεις και τ’ αρώματα.
Μπορούμε τις μελιτζάνες και τον κιμά να τα ετοιμάσουμε από το προηγούμενο βράδυ.