No products in the cart.
Μελομακάρονα γεμιστά με πορτοκάλι και σοκολάτα
εύκολο
30
Reviews
Συστατικά:
Προσαρμόστε τις μερίδες
220 γρ. ελαιόλαδο | |
220 γρ. σπορέλαιο καλής ποιότητας | |
170 γρ. ζάχαρη | |
180 γρ. χυμό πορτοκάλι | |
80 γρ. κονιάκ (2 σφηνάκια) | |
5 βανιλέτες | |
Ξύσμα από τρία πορτοκάλια |
Στέρεα υλικά:
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ. | |
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ | |
1 κ.γ. σόδα μαγειρική | |
Μία πρέζα αλάτι | |
3 κ.γ. κανέλα | |
1 κ.γ. κοφτό γαρύφαλλο τριμμένο | |
0.5 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο | |
Σιρόπι: | |
200 γρ. ζαχαρη | |
200 γρ. νερο | |
150 γρ. μελι | |
χυμό από 1/2 λεμόνι | |
1 φλούδα πορτοκαλιού | |
1 ξύλο κανέλα |
Οδηγίες
1.
Για τη γέμιση:
Σε ένα μπολάκι βάζουμε τα υλικά, τα ανακατεύουμε και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
Ολοκληρωμένο
2.
Για τα μελομακάρονα:
Για αρχή χωρίζουμε τα υλικά μας σε στέρεα και υγρά.
Ολοκληρωμένο
3.
Σε μία μεγάλη λεκάνη τοποθετούμε όλα τα υγρά μαζί με τη ζάχαρη, τις βανιλέτες και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ολοκληρωμένο
4.
Με ένα σύρμα τα ανακατεύουμε δυνατά για 5 λεπτά μέχρι να ενωθούν τα υλικά και το μείγμα να γίνει παχύρρευστο.
Ολοκληρωμένο
5.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το φακελάκι μπέικιν πάουντερ, την μαγειρική σόδα, το αλάτι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο.
Ολοκληρωμένο
6.
Με τη βοήθεια του σύρματος συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα μπαχαρικά.
Ολοκληρωμένο
7.
Τέλος, ρίχνουμε όλο το αλεύρι αφού πρώτα το έχουμε κοσκινίσει.
Ολοκληρωμένο
8.
Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά μέχρι να πάρουμε μία ενιαία ζύμη. Μη σας ανησυχήσει η τριφτή ζύμη.
Ολοκληρωμένο
9.
Στη συνέχεια πλάθουμε ελαφρώς με τα χέρια μας τη ζύμη ώστε να την ενώσουμε, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και την ξεκουράζουμε για 5 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
10.
Προσοχή δεν ζυμώνουμε πολύ ώρα γιατί κόβει το μείγμα μας, απλά θέλουμε να ενωθούν τα υλικά.
Ολοκληρωμένο
11.
Πλάθουμε τα μελομακάρονά μας είτε στρόγγυλα είτε οβάλ.
Ολοκληρωμένο
12.
Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης, το απλώνουμε στη παλάμη μας και βάζουμε 1 κ.γ. γέμιση.
Ολοκληρωμένο
13.
Καλύπτουμε με ένα άλλο κομμάτι ζύμης και του δίνουμε τη μορφή που επιθυμούμε.
Ολοκληρωμένο
14.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με όλη τη ζύμη.
Ολοκληρωμένο
15.
Έπειτα στρώνουμε μία λαδόκολλα στο ταψί τις κουζίνας και εκεί τοποθετούμε τα μελομακάρονά μας.
Ολοκληρωμένο
16.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
17.
Όταν ροδοψηθούν, τα αφαιρούμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε πάνω σε μία σχάρα να κρυώσουν.
Ολοκληρωμένο
18.
Για το σιρόπι:
Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι στο μάτι της κουζίνας και ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το ξυλάκι κανέλας και μία φλούδα πορτοκαλιού.
Ολοκληρωμένο
19.
Όταν φθάσει το σιρόπι μας σε θερμοκρασία βρασμού (να ξεκινήσουν οι φουσκάλες) συνεχίζουμε για 8 λεπτά το βράσιμο.
Ολοκληρωμένο
20.
Στο τέλος, ρίχνουμε το μέλι στο σιρόπι μας και ανακατεύουμε καλά.
Ολοκληρωμένο
21.
Όσο είναι ζεστό το σιρόπι μας στο κατσαρολάκι τοποθετούμε λίγα λίγα τα μελομακάρονά μας, τα σουρώνουμε, τα απλώνουμε σε μία λαδόκολλα πάνω σε ένα ταψί και πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Αντί για πορτοκάλι στη γέμιση μπορούμε να βάλουμε ψιλοκομμένο δαμάσκηνο ή χουρμά. Επίσης μπορούμε να αρωματίσουμε τα μελομακάρονα με μανταρίνι (χυμό και ξύσμα) αντί για πορτοκάλι.
Αφήστε μια απάντηση