Μπακλαβάς με Φιστίκι Αιγίνης και Αμύγδαλο

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
1 1/2 συσκευασία 750 γρ. φύλλο Βηρυτού
300 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο λιωμένο
250 γρ. φιστίκια Αιγίνης
250 γρ. αμύγδαλο καβουρδισμένο
2 κ.γ. κανέλα
0.5 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
2 κ.γ. τριμμένη φρυγανιά
1 κ.γ. ζάχαρη
Καρφάκια γαρύφαλλο για το στόλισμα του μπακλαβά (προαιρετικά)
Υλικά για το σιρόπι:
500 γρ. νερό
400 γρ. ζάχαρη
2 γεμάτες κ.σ. μέλι
1 κανελόξυλο
Σταγόνες λεμονιού

Οδηγίες

1.
Σ᾿ ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για να μη βγάλει αφρούς και αφήσει μαύρα στίγματα στην επιφάνεια του μπακλαβά..
Ολοκληρωμένο
2.
Τοποθετούμετα τα φυστίκια Αιγίνης μαζί με το αμύγδαλο στο μούλτι και τα αλέθουμε καλά προσέχοντας όμως να μην γίνουν σκόνη.
Ολοκληρωμένο
3.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς, την κανέλα, το τριμμένο γαρύφαλλο, την φρυγανιά και τη ζάχαρη.
Ολοκληρωμένο
4.
Ανακατεύουμε και η γέμιση είναι έτοιμη.
Ολοκληρωμένο
5.
Παίρνουμε ένα ταψί με τις διαστάσεις περίπου του φύλλου 30X40 (ή το βαθύ ταψί του φούρνου που είναι κατάλληλο).
Ολοκληρωμένο
6.
Αν προεξέχουν τα φύλλα ή τα κόβουμε στις διαστάσεις του ταψιού μας ή τα βάζουμε απαλά στη μέσα πλευρά.
Ολοκληρωμένο
7.
Το βουτυρώνουμε καλά, μέσα και στα πλαϊνά και στρώνουμε 9 φύλλα, στρώνοντάς τα ένα ένα απαλά, ραντίζοντας με ένα πινέλο (πεταχτά) το κάθε ένα με λιωμένο βούτυρο.
Ολοκληρωμένο
8.
Έπειτα βάζουμε το 1/3 της γέμισης σκορπώντας την στην επιφάνεια. Βάζουμε 3 φύλλα, τα ραντίζουμε με βούτυρο το κάθε ένα, βάζουμε το άλλο 1/3 της γέμισης, στη συνέχεια 3 φύλλα, τα ραντίζουμε με βούτυρο το κάθε ένα και σκορπάμε την υπόλοιπη γέμιση.
Ολοκληρωμένο
9.
Στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα 8 φύλλα, πάλι απαλά και ραντίζοντάς τα με βούτυρο το κάθε ένα.
Ολοκληρωμένο
10.
Τοποθετούμε το ταψί για 10 λεπτά στο ψυγείο για να κοπούν καλά τα κομμάτια.
Ολοκληρωμένο
11.
Αφαιρούμε από το ψυγείο, με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε κομμάτια τον μπακλαβά χωρίς να φθάσει όμως το μαχαίρι μέχρι κάτω.
Ολοκληρωμένο
12.
Καρφώνουμε σε κάθε κομμάτι το γαρύφαλλο, ραντίζουμε με βούτυρο και νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις (πάνω-κάτω, όχι αέρα) στην προτελευταία σχάρα για 2 ώρες μέχρι να χρυσαφίσει όμορφα η επιφάνεια.
Ολοκληρωμένο
13.
Για το σιρόπι:
15 λεπτά πριν βγει ο μπακλαβάς ξεκινάμε το σιρόπι.
Ολοκληρωμένο
14.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τον χυμό λεμονιού και το βράζουμε για 3 λεπτά μετρώντας από την στιγμή του βρασμού.
Ολοκληρωμένο
15.
Αφαιρούμε το σιρόπι από το μάτι της κουζίνας, ρίχνουμε μερικές σταγόνες από το λεμόνι και περιμένουμε να χλιάνει. Βγάζουμε καυτό τον μπακλαβά από τον φούρνο και με μια κουτάλα περιχύνουμε το χλιαρό σιρόπι.
Ολοκληρωμένο
16.
Αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει και να δέσει για 6 ώρες πριν τον κόψουμε και τον σερβίρουμε.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Το μυστικό για αφράτο μπακλαβά είναι στο απαλό άπλωμα των φύλλων. Δεν τα πατάμε ποτέ, μόνο τα αφήνουμε απαλά και να παίρνουν αέρα. Αν θέλουμε πιο ψηλό μπακλαβά, χρησιμοποιούμε πιο μικρό ταψί και κόβουμε τα φύλλα μας στη μέση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *