Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
250 γρ. αμπελόφυλλα σε βαζάκι (καλής ποιότητας) ή φρέσκα
300 γρ. ρύζι καρολίνα
180 γρ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
0.33 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
0.33 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. του καφέ κρασί
Χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι
200 γρ. νερό
1 ντομάτα τριμμένη
Έναν φρέσκο ζωμό λαχανικών
Υλικά για το τελείωμα:
φέτες λεμονιού
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρ
300 γρ. νερό

Οδηγίες

1.
Παίρνουμε ένα μπολ και το γεμίζουμε με νερό.
Ολοκληρωμένο
2.
Εκεί ρίχνουμε το ρύζι και το αφήνουμε για 30 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
3.
Θέλουμε να φύγει το περιττό άμυλο ώστε να κρατηθεί σπυρωτό το ρύζι.
Ολοκληρωμένο
4.
Στη συνέχεια το στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι, το ξεπλένουμε με νερό της βρύσης και το αφήνουμε στην άκρη.
Ολοκληρωμένο
5.
Παίρνουμε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε την μισή ποσότητα ελαιόλαδου.
Ολοκληρωμένο
6.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια ένταση και εκεί βάζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο.
Ολοκληρωμένο
7.
Σοτάρουμε για 2 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Ολοκληρωμένο
8.
Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 λεπτά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
Ολοκληρωμένο
9.
Ανακατεύουμε και περιμένουμε για 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ολοκληρωμένο
10.
Προσθέτουμε τον χυμό με το ξύσμα λεμονιού, το νερό, την τριμμένη ντομάτα και το φρέσκο ζωμό.
Ολοκληρωμένο
11.
Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά.
Ολοκληρωμένο
12.
Έπειτα αποσύρουμε από την φωτιά και ξεκουράζουμε για 10 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
13.
Τύλιγμα:
Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα να κοιτούν προς τα πάνω
Ολοκληρωμένο
14.
βάζουμε μία κουταλιά από την γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε σε σφιχτό ρολάκι.
Ολοκληρωμένο
15.
Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε με όλα τα αμπελόφυλλα (κρατάμε μερικά για το στρώσιμο της κατσαρόλας).
Ολοκληρωμένο
16.
Παίρνουμε μία κατσαρόλα και στρώνουμε τον πάτο της με φέτες λεμονιού, από πάνω βάζουμε τα αμπελόφυλλα που φυλλάξαμε και τοποθετούμε τα ντολμαδάκια ένα ένα, το ένα δίπλα στο άλλο με την ένωση προς τα κάτω μέχρι να μας τελειώσουν.
Ολοκληρωμένο
17.
Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο που έχουμε, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, τα καλύπτουμε με ένα πιάτο και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό μέχρι να τα σκεπάσει.
Ολοκληρωμένο
18.
Κλείνουμε με το καπάκι, τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή ένταση να σιγοβράσουν για 20 λεπτά περίπου μέχρι να ρουφήξουν όλο το νερό.
Ολοκληρωμένο
19.
Αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
20.
Τα σερβίρουμε χλιαρά ή κρύα με λίγο λεμόνι.
Ολοκληρωμένο
21.
Αν θέλουμε μπορούμε να τα σερβίρουμε με σος γιαουρτί ή σε περίοδο νηστείας με ταραμοσαλάτα ή σος ταχίνι ή νηστίσιμη μαγιονέζα!
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Ξεπλένουμε το ρύζι για να φύγει το άμυλο και να παραμείνει σπυρωτό Σιγανό μαγείρεμα για τέλειο αποτέλεσμα. Αφού τα βγάλουμε από τη φωτιά τα αφήνουμε να κρυώσουν, να τραβήξουν τα υγρά τους και να χυλώσει το ρύζι. Τα φρέσκα αμπελόφυλλα χρειάζονται πολύ λίγο ζεμάτισμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *