Παραδοσιακές δίπλες

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 πρέζα αλάτι
3 βανιλέτες
0.25 κ.γ. σόδα μαγειρική
Ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
460 γρ. γ.ο.χ.
ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Για το μέλωμα:
500 γρ. μέλι
1 φλιτζ. νερό
0.5 κ.γ. κανέλα
0.5 κ.γ. γαρύφαλλο
Καρυδόψιχα τριμμένη ή αμυγδαλόψιχα ή σουσάμι

Οδηγίες

1.
Αρχικά χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια με προσοχή. Τοποθετούμε το εξάρτημα του σύρματος στο μίξερ και μέσα στον κάδο βάζουμε τα ασπράδια με το αλάτι. Χτυπάμε σε μέτρια ένταση για 5-10 λεπτά μέχρι να κάνουν κορυφές που να στέκονται.
Ολοκληρωμένο
2.
Βάζουμε τους κρόκους σε ένα μπολ μαζί με τις βανίλιες και χτυπάμε καλά με ένα μίξερ χειρός μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Ρίχνουμε την κρέμα των κρόκων μέσα στα ασπράδια, προσθέτουμε τη σόδα και χτυπάμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα.
Ολοκληρωμένο
3.
Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τα 2/3 από το αλεύρι ώστε να γίνει πηχτός χυλός. Λαδώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι σιγά σιγά. Ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. Την καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και την ξεκουράζουμε για 1 ώρα.
Ολοκληρωμένο
4.
Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας μας, παίρνουμε έναν πλάστη και σνοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο. Κόβουμε με ένα μαχαίρι σε μακρόστενα κομμάτια, περίπου 20×15 εκατοστά. Αφού κόψουμε όλο το φύλλο σε δίπλες, τις βάζουμε πάνω σε μία πετσέτα απλωμένες μέχρι να τις φτιάξουμε όλες, παίρνουμε μία κατσαρόλα και ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια ένταση.
Ολοκληρωμένο
5.
Ρίχνουμε μέσα μία – μία τις δίπλες ώστε να ψηθούν σωστά. Μόλις εμφανιστούν οι φουσκάλες στην επιφάνεια, μετά από μισό λεπτό περίπου, παίρνουμε δύο πιρούνια, τις ρολάρουμε κατά μήκος διπλώνοντας τες. Αφήνουμε να ροδίσουν χωρίς να τις γυρίζουμε όλη την ώρα για να ψηθούν σωστά.
Ολοκληρωμένο
6.
Όταν είναι έτοιμες τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και να μην έχουν πολύ λάδι.
Ολοκληρωμένο
7.
Για το μέλωμα
Σε ένα μπολ βάζουμε μέσα το νερό με το μέλι, ανακατεύουμε και περιχύνουμε τις δίπλες με προσοχή να μελωθούν όλες. Πασπαλίζουμε με καρύδια ή αμύγδαλα ή σουσάμι και κανελογαρύφαλλο.
Ολοκληρωμένο
8.
Διαφορετικά, μπορούμε να τις μελώσουμε όπως κάνουμε με τα μελομακάρονα, να τις πασπαλίσουμε με καρύδι αφού πρώτα κρυώσουν, με το σιρόπι να είναι ζεστό.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Συμβουλές: Αν ανοίξουμε το φύλλο με πλάστη η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή. Αν χρησιμοποιήσουμε μηχανή τότε βάζουμε λίγο παραπάνω αλεύρι αλλιώς θα διαλύεται η ζύμη. Όταν ξεκινάμε το τηγάνισμα έχουμε μέτρια προς δυνατή φωτιά και στη συνέχεια κατεβάζουμε ελαφρώς σε μέτρια. Το λάδι δεν πρέπει να είναι πολύ καυτό, γιατί θα καούν γρήγορα με αποτέλεσμα να μην ψηθούν σωστά. Δεν πρέπει να τις γυρίζουμε διαρκώς στο τηγάνι, γιατί με αυτόν τον τρόπο απορροφούν πολύ λάδι. Το σιρόπι δεν πρέπει να είναι πολύ καυτό, γιατί θα νοτίσει θα μαλακώσει τις τραγανές δίπλες και θα πανιάσουν. Αν μας δυσκολέψει το δίπλωμα της δίπλας στο τηγάνι τότε απλά κόβουμε σε κομμάτια φύλλου και τα τηγανίζουμε. Θα γίνουν νόστιμα, όπως ακριβώς οι δίπλες, απλά σε διαφορετικό σχήμα!