No products in the cart.
Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο
εύκολο
15
Reviews
Συστατικά:
Προσαρμόστε τις μερίδες
450 γρ. νερό | |
650 γρ ζάχαρη | |
Φλούδα από ένα λεμόνι | |
1 ξύλο κανέλας | |
3 καρφάκια γαρύφαλλο | |
χυμό από ½ λεμόνι |
Υλικά για την κρέμα:
1 λίτρο γάλα πλήρες | |
200 γρ ζάχαρη κρυσταλλική | |
3 βανιλέτες | |
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας | |
Μια πρέζα αλάτι | |
180 γρ σιμιγδάλι ψιλό | |
5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου | |
2 κ.σ. βούτυρο τύπου Κερκύρας σε θερμοκρασία δωματίου | |
Ξύσμα ενός λεμονιού ή πορτοκαλιού |
Οδηγίες
1.
Για το σιρόπι:
Σε μία μικρή κατσαρολίτσα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι.
Ολοκληρωμένο
2.
Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά από την ώρα του βρασμού.
Ολοκληρωμένο
3.
Αποσύρουμε από τη φωτιά το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Ολοκληρωμένο
4.
Για την κρέμα:
Παίρνουμε μία κατσαρόλα και βάζουμε το γάλα με τη μισή ζάχαρη από τη συνταγή μας, τις βανιλέτες, το εκχύλισμα και το αλάτι.
Ολοκληρωμένο
5.
Το ζεσταίνουμε σε χαμηλή ένταση και ανακατεύουμε με έναν αυγοδαρτη ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Ολοκληρωμένο
6.
Παίρνουμε ένα μπολ και ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και τα αυγά.
Ολοκληρωμένο
7.
Χτυπάμε το μείγμα με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ασπρίσει.
Ολοκληρωμένο
8.
Με αυτόν τον τρόπο δε θα μυρίζουν έντονα τα αυγά.
Ολοκληρωμένο
9.
Στη συνέχεια, με μία κουτάλα ρίχνουμε λίγο από το ζεστό γάλα στο μείγμα με τα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς με τον αυγοδάρτη.
Ολοκληρωμένο
10.
Συνεχίζουμε να ρίχνουμε ζεστό γάλα στο μείγμα με τα αυγά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ζεσταθεί καλά το μείγμα μας.
Ολοκληρωμένο
11.
Αδειάζουμε το μείγμα με τα αυγά στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει η κρέμα.
Ολοκληρωμένο
12.
Όταν πήξει η κρέμα και αρχίζει να κοχλάζει, την βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο με το ξύσμα λεμονιού.
Ολοκληρωμένο
13.
Ανακατεύουμε την κρέμα καλά, καλύπτουμε την επιφάνειά της με μία διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει καλά σε θερμοκρασία δωματίου.
Ολοκληρωμένο
14.
Συναρμολόγηση:
Παίρνουμε ένα μεσαίου μεγέθους ταψάκι 25εκ. Χ 35εκ. και το βουτυρώνουμε καλά.
Ολοκληρωμένο
15.
Ανάλογα με την ποσότητα των φύλλων που έχουμε στη διάθεσή μας, φροντίζουμε στη βάση να βάλουμε περισσότερα φύλλα.
Ολοκληρωμένο
16.
Απλώνουμε, λοιπόν, ένα – ένα τα φύλλα αφού φροντίσουμε να τα βουτυρώνουμε καλά με ένα πινέλο.
Ολοκληρωμένο
17.
Το 7ο φύλλο που θα στρώσουμε στο ταψί μας, πριν από την κρέμα, δε θα το βουτυρώσουμε.
Ολοκληρωμένο
18.
Αδειάζουμε την κρύα κρέμα στο ταψί και την απλώνουμε με μία σπάτουλα έτσι ώστε να πάει παντού.
Ολοκληρωμένο
19.
Διπλώνουμε τα φύλλα που έχουν περισσέψει, περιμετρικά του ταψιού προς την κρέμα. Με πολύ προσοχή γιατί και αυτά τα θέλουμε βουτυρωμένα.
Ολοκληρωμένο
20.
Συνεχίζουμε απλώνοντας τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα – ένα επάνω από την κρέμα.
Ολοκληρωμένο
21.
Τώρα τα φύλλα που περισσεύουν γύρω από το ταψί μας, τα βάζουμε με πολύ προσοχή προς τα μέσα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας γύρω από την κρέμα.
Ολοκληρωμένο
22.
Αν είναι απαραίτητο τα κόβουμε λίγο.
Ολοκληρωμένο
23.
Χαράζουμε, με ένα μαχαίρι σε κομμάτια απαλά όχι μέχρι κάτω και αλείφουμε καλά την επιφάνεια από το γαλακτομπούρεκο με το βούτυρο που έχει περισσέψει.
Ολοκληρωμένο
24.
Τέλος, ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό.
Ολοκληρωμένο
25.
Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο για 1 ώρα περίπου, ανάλογα το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις.
Ολοκληρωμένο
26.
Το γαλακτομπούρεκο μας είναι έτοιμο όταν τα φύλλα έχουν πάρει ένα χρυσό-καφέ χρώμα.
Ολοκληρωμένο
27.
Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και έτσι όπως είναι ζεστό, ρίχνουμε προσεκτικά με μια κουτάλα το κρύο σιρόπι σιγά- σιγά στην επιφάνεια του.
Ολοκληρωμένο
28.
Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο στην άκρη να κρυώσει και να πιει το σιρόπι του.
Ολοκληρωμένο
29.
Αφού κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Ολοκληρωμένο
30.
Αν δεν καταναλωθεί την ίδια μέρα, διατηρούμε στο ψυγείο για μία εβδομάδα.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Χρησιμοποιούμε καλό βούτυρο, αυτό θα κάνει και τα φύλλα μας κριτσανιστά. Με αυτό θα πρέπει να βουτυρώσουμε πολύ καλά τα φύλλα μας. Δεν ψήνουμε πολύ ώρα την κρέμα μας στην κατσαρόλα γιατί θα ψηθεί στη συνέχεια και στο φούρνο. Ετοιμάζουμε από πριν το σιρόπι και την κρέμα. Αφήνουμε το σιρόπι και την κρέμα στην άκρη να κρυώσουν. Το σιρόπι θα πρέπει να είναι κρύο, σε θερμοκρασία δωματίου, όταν θα σιροπιάσουμε το καυτό γαλακτομπούρεκο. Αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει και να τραβήξει το σιρόπι του. Μετά είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Το αφήνουμε καλά να κρυώσει και έπειτα κόβουμε σε κομμάτια. Αν μας περισσέψουν κομμάτια τότε τα βάζουμε στο ψυγείο.
Αφήστε μια απάντηση