No products in the cart.
Πασχαλινά Κουλουράκια με Μαστίχα και Πορτοκάλι
εύκολο
35
Reviews
Συστατικά:
Προσαρμόστε τις μερίδες
750 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. | |
200 γρ. ζάχαρη | |
4 μεσαία αυγά σε θερμοκρασία δωματίου | |
4 βανιλέτες | |
8-10 δάκρυα μαστίχας κοπανισμένα | |
Ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι | |
Μια πρέζα αλάτι | |
60 γρ. γάλα χλιαρό | |
1 κ.γ. αμμωνία | |
220 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο και σε θερμοκρασία δωματίου |
Υλικά για άλειμμα:
2 κρόκοι αυγών | |
Μία πρέζα αλάτι | |
Λίγο νερό |
Οδηγίες
1.
Παίρνουμε ένα μπολ και κοσκινίζουμε το αλεύρι μας.
Ολοκληρωμένο
2.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα αυγά και τις βανιλέτες.
Ολοκληρωμένο
3.
Τοποθετούμε το εξάρτημα του σύρματος και χτυπάμε πολύ καλά για 10 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
4.
Έπειτα αφού φουσκώσει το μείγμα και ασπρίσει ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, την μαστίχα, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι.
Ολοκληρωμένο
5.
Ρίχνουμε το γάλα σε ένα ποτήρι και εκεί διαλύουμε την αμμωνία.
Ολοκληρωμένο
6.
Το βάζουμε στο αλεύρι καθώς εκεί προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο.
Ολοκληρωμένο
7.
Τοποθετούμε το εξάρτημα του γάντζου και ανακατεύουμε τη ζύμη απαλά.
Ολοκληρωμένο
8.
Στο τέλος ζυμώνουμε ελαφρά τη ζύμη με το χέρι για να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι.
Ολοκληρωμένο
9.
Η ζύμη θα είναι απαλή και θα νομίζουμε πως κολλάει.
Ολοκληρωμένο
10.
Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι.
Ολοκληρωμένο
11.
Την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά και προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις.
Ολοκληρωμένο
12.
Πλάθουμε τα κουλουράκια μας στο σχήμα που θέλουμε και στο ίδιο μέγεθος για να ψηθούν σωστά.
Αν χρειαστεί, αλευρώνουμε ελάχιστα τα χέρια μας για να πλάσουμε τα κουλουράκια.
Ολοκληρωμένο
13.
Φροντίζουμε τα κουλουράκια να έχουν το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Ολοκληρωμένο
14.
Επίσης, δεν ξεχνάμε πως τα κουλουράκια θα φουσκώσουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος, οπότε δεν χρειάζεται να τα φτιάξουμε μεγάλα.
Ολοκληρωμένο
15.
Παίρνουμε τις 2 λαμαρίνες του φούρνου και απλώνουμε λαδόκολλα.
Ολοκληρωμένο
16.
Τοποθετούμε τα κουλουράκια στο ταψί αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους και τα αλείφουμε με τους κρόκους τους οποίους πρώτα έχουμε ανακατέψει με λίγο νερό και με λίγο αλάτι.
Ολοκληρωμένο
17.
Ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα.
Ολοκληρωμένο
18.
Δεν τα παραψήνουμε γιατί όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο θα σκληρύνουν ενώ κρυώνουν.
Ολοκληρωμένο
19.
Όταν είναι έτοιμα τα απλώνουμε σε μία σχάρα μέχρι να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε σε ένα αεροστεγές βάζο.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Μπορούμε αντί για αμμωνία να χρησιμοποιήσουμε σόδα φαγητού. Για να φτιάξουμε τα λαγουδάκια πρώτα φτιάχνουμε ένα κορδόνι, το τυλίγουμε σαν σαλιγκάρι και αυτό είναι το σώμα. Το μεταφέρουμε στο ταψί. Έπειτα φτιάχνουμε μια μπαλίτσα μακρόστενη και με ένα μαχαιράκι κόβουμε στη μέση από την μια πλευρά και έτσι σχηματίζονται τα αυτιά. Παίρνουμε το κεφαλάκι, το βάζουμε πάνω στο σώμα από το λαγουδάκι. Για να κολλήσει βάζουμε λίγο από το άλειμμα αυγού. Για το ματάκι θα βάζουμε σταγόνες σοκολάτας ή μαύρη σταφίδα. Για την ουρά φτιάχνουμε μια μπαλίτσα και την κολλάμε και αυτήν στο σώμα από το λαγουδάκι μας.
Αφήστε μια απάντηση