Πίτα του βοσκού (Shepherd’s pie)

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
1 κιλό πατάτες
100 γρ. γάλα
2 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
1 μεγάλο αυγό
100 γρ. παρμεζάνα
Φρυγανιά τριμμένη για πασπάλισμα
Υλικά για τον κιμά:
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
800 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο καρότο σε κυβάκια
2 στικ σέλερι σε κυβάκια
100 γρ. αρακά κατεψυγμένο
1 κ.σ. πελτέ
1 1/2 κ.σ. αλεύρι
100 γρ. κρασί λευκό
1 κονσέρβα με ολόκληρο ντοματάκι (το λιώνουμε στο μπλέντερ)
300 γρ. νερό
1 ζελεδάκι φρέσκο ζωμό κότας
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.γ. ζάχαρη
3 κόκκους μπαχάρι
1 δαφνόφυλλο

Οδηγίες

1.
Για τον πουρέ:
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
Ολοκληρωμένο
2.
Όταν είναι έτοιμες τις στραγγίζουμε και τις μεταφέρουμε σε ένα βαθύ μπολ.
Ολοκληρωμένο
3.
Εκεί βάζουμε το γάλα, το βούτυρο, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και λιώνουμε με ένα πιρούνι καλά ή με το ειδικό εργαλείο για πουρέ.
Ολοκληρωμένο
4.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό με την παρμεζάνα και ανακατεύουμε γρήγορα.
Ολοκληρωμένο
5.
Αν θέλουμε να κάνουμε σχήματα στο φαγητό μας μεταφέρουμε τον πουρέ σε έναν κορνέ.
Ολοκληρωμένο
6.
Για τον κιμά:
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο. Βάζουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και το σοτάρουμε για 2 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
7.
Προσθέτουμε τον κιμά και τσιγαρίζουμε για 5 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Ολοκληρωμένο
8.
Ρίχνουμε το καρότο, το σέλερι, τον πελτέ με το αλεύρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
9.
Σβήνουμε με το κρασί, περιμένουμε να εξατμιστεί για 2 λεπτά και προσθέτουμε την πολτοποιημένη ντομάτα, ο νερό, τον ζωμό κότας, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, μπαχάρι και δαφνόφυλλο.
Ολοκληρωμένο
10.
Ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε την ένταση μαγειρεύοντας για 20 λεπτά μέχρι να πιει τα υγρά του ο κιμάς.
Ολοκληρωμένο
11.
Στα 10 λεπτά μαγειρέματος προσθέτουμε τον αρακά συνεχίζοντας μετά το μαγείρεμα.
Ολοκληρωμένο
12.
Όταν ο κιμάς είναι έτοιμος αφαιρούμε το δαφνόφυλλο και το μπαχάρι.
Ολοκληρωμένο
13.
Συναρμολόγηση:
Παίρνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψί, το βουτυρώνουμε ελαφρώς και εκεί απλώνουμε τον κιμά.
Ολοκληρωμένο
14.
Από πάνω βάζουμε τον πουρέ και απλώνουμε με μία σπάτουλα.
Ολοκληρωμένο
15.
Αν θέλουμε γαρνίρουμε τον πουρέ με κορνέ καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του φαγητού.
Ολοκληρωμένο
16.
Πασπαλίζουμε με φρυγανιά και ψήνουμε στους 200 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 15-20 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνειά του!
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Μπορούμε αντί για πουρέ πατάτας να βάλουμε πουρέ καρότου ή πουρέ κολοκύθας ή πουρέ σελινόριζας! Αν μας έχει περισσέψει μαγειρεμένος κιμάς από προηγούμε φαγητό τον μαγειρεύουμε ελαφρώς για να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και συνεχίζουμε με τη συνταγή!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *