Ψητό μπούτι αρνίσιο με μήλα και πετιμέζι

Και οι γιορτές συνεχίζονται περιμένοντας το νέο έτος να μας χτυπήσει την πόρτα. Αυτό που έχουμε να κάνουμε, είναι να την ανοίξουμε διάπλατα μαζί με τις καρδιές μας και να το υποδεχτούμε γεμάτο αγάπη. Εξάλλου όπως λέει και το άσμα «All you need is love». Τώρα την σειρά παίρνουν οι ευχές για τον καινούριο χρόνο. Φαντάζομαι πως έχετε ήδη δεχθεί και πει πολλές ευχές, θα παραμείνω όμως στον κεντρικό άξονα. Ξέρω πως ακούγονται κοινότυπες και χιλιοειπωμένες, όταν όμως λέγονται ειλικρινά από τα βάθη της καρδιάς μας τότε οι κατά τα άλλα «κοινότυπες» ευχές αποκτούν άλλη βαρύτητα. Αγάπη, σεβασμός και υπομονή σε ότι μα ότι συμβαίνει στη ζωή μας. Θα μου πεις δε θα ευχηθείς για την υγεία; Και θα σας απαντήσω, πως αν έχουμε τα παραπάνω τότε η ψυχική και η σωματική υγεία θα συμβαδίσουν και θα κατακτηθούν. Αγάπη να δίνουμε κάθε στιγμή της ζωής μας. Χωρίς ανταλλάγματα, ανιδιοτελώς. Πολλές φορές την ξεχνάμε και θεωρούμε δεδομένη την αγάπη των γύρω μας. Όμως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Αφήνουμε τους εγωισμούς, ανοίγουμε τα «μάτια» της καρδιάς και μοιράζουμε άπλετα την αγάπη μας. Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να την δείξουμε. Δεν είναι δύσκολο να κάνουμε μικρά πράγματα κάθε μέρα για να την δείχνουμε. Ας είναι μικρά, πιστέψτε με δεν υπάρχει κανένας μετρητής. Ένα φιλί, ένα χαμόγελο, μία αγκαλιά, ένα λουλούδι, ένας ειλικρινής λόγος, ένα πιάτο φαγητό είναι αρκετά ώστε να έχουμε περισσότερη δύναμη να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα. Τόσο απλά και όμορφα. Αυτό, λοιπόν, συμβαίνει και με την τελευταία συνταγή του φετινού έτους. Ήθελα να σας δώσω το πιο λουκούλλειο και ζουμερό φαγητό. Ποιο είναι αυτό; Ένα ελληνικότατο αρνάκι, παρέα με μήλα Ζαγοράς και σπιτικό πετιμέζι. Πόση νοσταλγία και φροντίδα κρύβει αυτό το πιάτο όταν όλα μα όλα τα υλικά είναι αγνά και δικής μας παραγωγής; Ο θείος μας δίνει το αγνό αρνάκι, ο γείτονας τα ζουμερά μήλα Ζαγοράς και ο παππούς φτιάχνει το πιο γευστικό πετιμέζι του κόσμου! Πείτε μου δεν είναι ένα πιάτο γεμάτο από αγάπη; Όλοι δίνουν και προσφέρουν αυτά που έχουν. Κρατάμε την ανθρωπιά και την δοτικότητά μας μοιράζοντάς την σε όλους. Καλή χρονιά σε όλους και μην ξεχνάτε να αγαπάτε!

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
2 κιλά μπούτι αρνίσιο
6 σκελίδες σκόρδο
Δεντρολίβανο φρέσκο τα φυλλαράκια του
4 κ.σ. μουστάρδα με μυρωδικά
6 μήλα πλυμένα αφαιρώντας τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο
3 μεγάλα κρεμμύδια ολόκληρα
3 μεγάλα καρότα κομμένα στα τέσσερα
1/2 κιλό baby πατάτες πλυμμένες
1 φλιτζ. πετιμέζι
Χυμό από 1 πορτοκάλι
Χυμό από 2 μανταρίνια
Χυμό από ένα λεμόνι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
1 κ.γ. θυμάρι ξερό
Αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες

1.
Παίρνουμε το μπούτι και ανοίγουμε τρύπες σε διάφορα σημεία. Κόβουμε την κάθε σκελίδα του σκόρδου στα τέσσερα και τα μπήγουμε μέσα στη τρύπες μαζί με το φρέσκο δεντρολίβανο.
Ολοκληρωμένο
2.
Αλείφουμε το μπούτι με τη μουστάρδα, το αλατοπιπερώνουμε και το βάζουμε στη γάστρα.
Ολοκληρωμένο
3.
Τοποθετούμε γύρω του τα μήλα, τα κρεμμύδια, τα καρότα και τις πατατούλες.
Ολοκληρωμένο
4.
Στο μπλέντερ χτυπάμε για λίγο το πετιμέζι, τον χυμό πορτοκαλιού, τον χυμό μανταρινιού, τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.
Ολοκληρωμένο
5.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα το μπούτι και τα λαχανικά.
Ολοκληρωμένο
6.
Ρίχνουμε σε κομματάκια το βούτυρο, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι.
Ολοκληρωμένο
7.
Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 3 με 4 ώρες.
Ολοκληρωμένο
8.
Όταν είναι έτοιμο, απλώνουμε το μπούτι σε μία πιατέλα, τοποθετούμε γύρω του τα λαχανικά με τα μήλα και γαρνίρουμε με τη σάλτσα αφού πρώτα την σουρώσουμε.
Ολοκληρωμένο
9.
Σερβίρουμε με έναν βελούδινο πουρέ πατάτας.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Για να καραμελώσει το μπούτι τα τελευταία 10 λεπτά αφαιρέστε το καπάκι της γάστρας και με ένα πινέλο αλείψτε το με λίγο πετιμέζι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *