Ψωμάκια μαργαρίτα

Υλικά

Για το Tangzhong (προζύμι):

  • 50 γρ. νερό
  • 50 γρ. γάλα
  • 45 γρ. αλεύρι σκληρό

Για το ψωμί:

  • 450 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 150 γρ. χλιαρό γάλα
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 30 γρ. μέλι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 30 γρ. νερό
  • 50 γρ. σπορέλαιο καλής ποιότητας

Για το άλειμμα:

  • 2 κ.σ. νερό χλιαρό
  • 1 κ.γ. μέλι
  • ½ κ.γ. σπορέλαιο
  • Λίγο σουσάμι
Εκτέλεση

Για το προζύμι: Σε ένα τηγανάκι αντικολλητικό ρίχνουμε το νερό, το γάλα, το αλεύρι και τα ανακατεύουμε. Τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια ένταση και περιμένουμε να πήξει το μείγμα μέχρι να βγάλει φουσκάλες (πάντα ανακατεύοντας). Το αποσύρουμε από τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει τελείως (2 ώρες περίπου).

psomakia_margarita_syntages_eleni_kapnia

Για το ψωμί: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το χλιαρό γάλα με την μαγιά, ανακατεύουμε και περιμένουμε 15 λεπτά να φουσκώσει ελαφρώς. Έπειτα προσθέτουμε το κρύο προζύμι και όλα τα υπόλοιπα υλικά για το ψωμί. Τοποθετούμε το εξάρτημα του γάντζου και ζυμώνουμε για 15 λεπτά μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Η ζύμη είναι πολύ μαλακή, απαλή και εύπλαστη. Αλείφουμε το μπολ με ελαιόλαδο, βάζουμε τη ζύμη και καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη μέχρι η ζύμη να ξεκουραστεί και να διπλασιάσει τον όγκο της (περίπου 1 ½ ώρα). Όταν είναι έτοιμη, την ζυμώνουμε ελαφρώς και κόβουμε σε 7 κομμάτια. Παίρνουμε ένα στρόγγυλο τσέρκι, απλώνουμε λαδόκολλα και εκεί βάζουμε τα μπαλάκια της ζύμης στο σχήμα της μαργαρίτας.

psomakia_margarita_syntages_eleni_kapnia

Αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλα 45 λεπτά με 1 ώρα. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το νερό, το μέλι και το σπορέλαιο. Με ένα πινέλο αλείφουμε τα ψωμάκια και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 35 με 40 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνειά τους. Όταν είναι έτοιμα τα απλώνουμε σε μία σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως.

psomakia_margarita_syntages_eleni_kapnia

 

Συμβουλή: Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε τα ψωμάκια, αφού κρυώσουν, σε σακουλάκια τροφίμων και να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη ώστε να τα έχουμε πάντα φρέσκα!

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...