No products in the cart.
Ψωμί με προζύμι
μέτριο
2
Reviews
Συστατικά:
Προσαρμόστε τις μερίδες
680 γρ. αλεύρι σκληρό (μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μισό μισό με αλεύρι ολικής άλεσης ή ζέας) | |
500 γρ. νερό | |
100 γρ. προζύμι | |
1 κ.σ. κοφτή αλάτι | |
1 κ.γ. ζάχαρη | |
2 κ.σ. ελαιόλαδο |
Οδηγίες
1.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι μαζί με το νερό και το ζυμώνουμε με το χέρι για 5 λεπτά ίσα ίσα να πάρουμε μία ενιαία ζύμη.
Ολοκληρωμένο
2.
Καλύπτουμε το μπολ με τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί για 45 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
3.
Έπειτα προσθέτουμε το προζύμι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο.
Ολοκληρωμένο
4.
Ζυμώνουμε μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά χωρίς παραπάνω ζύμωμα, καλύπτουμε με μεμβράνη ξανά και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει από 12-24 ώρες.
Ολοκληρωμένο
5.
Αυτό είναι το πρώτο φούσκωμα.Θέλουμε να διπλασιάσει τον όγκο της.
Ολοκληρωμένο
6.
Τους καλοκαιρινούς μήνες επειδή είναι πιο θερμό το κλίμα χρειάζεται 12 ώρες ενώ το χειμώνα 24 ώρες.
Ολοκληρωμένο
7.
Για το δεύτερο φούσκωμα:
Παίρνουμε την φουσκωμένη ζύμη, την βάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο και την ξαναζυμώνουμε ελαφρώς.
Ολοκληρωμένο
8.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 3 ώρες.
Ολοκληρωμένο
9.
Ψήσιμο:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230 βαθμούς κελσίου στον αέρα και τοποθετούμε μία γάστρα να ζεσταθεί πολύ καλά.
Ολοκληρωμένο
10.
Αφού περάσουν οι 3 ώρες του ψωμιού, παίρνουμε μία λαδόκολλα, πλάθουμε σε καρβέλι την ζύμη, την χαράσσουμε ελαφρώς και μεταφέρουμε τη λαδόκολλα με το καρβέλι μέσα στην καυτή γάστρα.
Ολοκληρωμένο
11.
Κλείνουμε το καπάκι και ψήνουμε για 30 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
12.
Μετά αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Ολοκληρωμένο
13.
Μόλις το ψωμί πάρει χρώμα, κλείνουμε τον φούρνο και ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου ελαφρώς.
Ολοκληρωμένο
14.
Αφήνουμε έτσι το ψωμί για 20 λεπτά και μετά το μεταφέρουμε σε μία σχάρα να κρυώσει.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Αν θέλουμε να φτιάχνουμε ψωμί μια φορά την εβδομάδα ή λιγότερο, φυλάσσουμε το προζύμι μέσα στο ψυγείο. Δύο μέρες πριν φτιάξουμε το ψωμί , βγάζουμε το προζύμι από το ψυγείο το «ταϊζουμε» με μισό φλιτζ. αλεύρι και μισό φλιτζ. νερό. Το αφήνουμε εκτός ψυγείου να ενεργοποιηθεί. Την επόμενη μέρα το ξαναταϊζουμε με τον ίδιο τρόπο και την επόμενη ημέρα το χρησιμοποιούμε στη συνταγή. το πρώτο τάισμα που κάνουμε είναι για να ενεργοποιηθεί το προζύμι και το δεύτερο τάισμα που κάνουμε είναι για να διπλασιάσουμε το μέγεθος. Θυμόμαστε πάντα να «ξυπνάμε» το προζύμι μας πριν το χρησιμοποιήσουμε!
Αφήστε μια απάντηση