Ριζότο μανιταριών

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
300 γρ. μανιτάρια ποικιλία (πλευρώτους, πορτομπέλο, champignion, κλπ.)
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Υλικά για το Ριζότο
400 γρ. ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι ή καρολίνα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο + 1 κ.σ. βούτυρο για τελείωμα
100 γρ. λευκό κρασί
1 λίτρα ζωμό κότας
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
Ξύσμα λεμονιού
Αλάτι, πιπέρι
Φρέσκο θυμάρι
Σχινόπρασο ή φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο για πασπάλισμα

Οδηγίες

1.
Για τα μανιτάρια:
Παίρνουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες.
Ολοκληρωμένο
2.
Αν έχουμε πορτομπέλο ή champignion τότε τα καθαρίζουμε από την εξωτερική τους φλούδα.
Ολοκληρωμένο
3.
Παίρνουμε ένα βαθύ τηγάνι, το τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή ένταση, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 4 με 5 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Ολοκληρωμένο
4.
Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.
Ολοκληρωμένο
5.
Ριζότο:
Σε μία πλατιά κατσαρόλα ή γουόκ ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τη 1 κ.σ. βούτυρο.
Ολοκληρωμένο
6.
Τσιγαρίζουμε πρώτα το κρεμμύδι με το σκόρδο.
Ολοκληρωμένο
7.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι για να γλασάρει λίγο.
Ολοκληρωμένο
8.
Δεν πρέπει να παραλείψουμε αυτό το στάδιο, γιατί όταν το ρύζι σοτάρεται, ο κάθε κόκκος θωρακίζεται και έτσι δεν λασπώνει.
Ολοκληρωμένο
9.
Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί όλο το αλκοόλ.
Ολοκληρωμένο
10.
Με μια κουτάλα τώρα προσθέτουμε τον ζωμό κότας μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
Ολοκληρωμένο
11.
Προσθέτουμε τα σοταρισμένα μανιτάρια και συνεχίζουμε με την διαδικασία του ζωμού μέχρι να μας.
Ολοκληρωμένο
12.
Δοκιμάζουμε το ριζότο και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.
Ολοκληρωμένο
13.
Το ριζότο μας χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να μαγειρευτεί.
Ολοκληρωμένο
14.
Προσοχή σε αυτό το σημείο να μην το παραβράσουμε! Το ριζότο μας πρέπει να “κρατάει” λίγο και να έχει ζουμάκι.
Ολοκληρωμένο
15.
Προς το τέλος του μαγειρέματος ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο, την παρμεζάνα, το ξύσμα λεμονιού, το αλατοπίπερο, το θυμάρι και το σχινόπρασο.
Ολοκληρωμένο
16.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 3 λεπτά ακόμα και σερβίρουμε ζεστό.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Ένα πολύ σημαντικό στάδιο για το ριζότο είναι η διαδικασία του ζωμού. Ο ζωμός πρέπει να είναι κατά το μαγείρεμα πολύ ζεστός, ούτως ώστε να χυλώσει και να δέσει το φαγητό μας. Ρίχνουμε κουτάλα-κουτάλα το ζωμό για να απορροφηθεί σωστά από το ρύζι. Μπορούμε, επίσης, να προσθέσουμε στο τέλος του μαγειρέματος λίγες σταγόνες λάδι τρούφας. Τέλος, αν θέλουμε εξτρά άρωμα και γεύση, χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι (στη συγκεκριμένη ποσότητα ρυζιού χρησιμοποιούμε 25 γρ.) ή τα αλέθουμε στο μούλτι και τα προσθέτουμε μαζί με το ζωμό στο ριζότο ή τα μαλακώνουμε σε νερό για 15 λεπτά, τα ψιλοκόβουμε και χρησιμοποιούμε το νερό των μανιταριών στο ριζότο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *