No products in the cart.
Roast beef με σάλτσα μουστάρδας και μέλι
εύκολο
6
Reviews
Συστατικά:
Προσαρμόστε τις μερίδες
1 ενιαίο κομμάτι μπριζόλα μοσχαρίσια κόντρα, χωρίς το κόκαλο, 3 ½ κιλά | |
1 κ.σ. αλάτι | |
πιπέρι | |
3 κ.σ. ελαιόλαδο | |
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο | |
2 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες | |
1 καρότο σε ροδέλες | |
1 κλωνάρι σέλερι σε ροδέλες |
Συνταγή για σάλτσα
1 κλωνάρι σέλερι σε ροδέλες | |
200 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα στα 4 | |
700 γρ. ζωμός κότας ή λαχανικών | |
2 κ.γ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε 1 κ.σ. νερό | |
2 κ.σ. μουστάρδα τύπου Dijon | |
2 κ.σ. μέλι | |
1 κ.γ. ξύδι | |
3 κ.σ. φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού ψιλοκομμένα ή 1 κ.σ. ξερό θυμάρι |
Οδηγίες
1.
Αλείφουμε το κρέας με το αλάτι, το πιπέρι και 2 κ.σ. από το μετρημένο ελαιόλαδο, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε εκτός ψυγείου για 1 ώρα να μαριναριστεί.
Ολοκληρωμένο
2.
Αυτό γίνεται για να τραβήξει το κρέας σωστά το αλάτι και να νοστιμίσει.
Ολοκληρωμένο
3.
Βάζουμε το μοσχάρι σε ένα ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου πάνω κάτω αντιστάσεις για 2 ώρες περίπου.
Ολοκληρωμένο
4.
Αν έχουμε θερμόμετρο μαγειρικής, το μπήγουμε στο πιο χοντρό σημείο του κρέατος. Όσοι το τρώνε μέτρια ψημένο, είναι έτοιμο όταν το θερμόμετρο δείξει 60° - 62° C.
Ολοκληρωμένο
5.
Αν το θέλουμε καλοψημένο, θα πρέπει το θερμόμετρο να δείξει 68° C. Προσοχή όμως, γιατί πάνω από 71° - 72° C θα βγει στεγνό.
Ολοκληρωμένο
6.
Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, μπήγουμε στο κρέας ένα μεταλλικό σουβλάκι. Αν βγει από την οπή κόκκινο ζουμί, είναι άψητο, ροζέ μέτρια ψημένο, αν βγει διάφανο ζουμί, καλοψημένο.
Ολοκληρωμένο
7.
Στη 1½ ώρα ψησίματος, τραβάμε έξω το ταψί και προσθέτουμε στο ταψί το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, το σέλερι και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Ολοκληρωμένο
8.
Όταν το κρέας είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το ταψί, το μεταφέρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα, το σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και το κρατάμε σε ζεστό μέρος μέχρι να ετοιμάσουμε τη σάλτσα.
Ολοκληρωμένο
9.
Σάλτσα:
Ρίχνουμε στο καυτό ταψί που ψήσαμε το κρέας το κρασί και με μια ξύλινη σπάτουλα τρίβουμε καλά τον πάτο του για να διαλυθούν τα υπολείμματα από το ψήσιμο του κρέατος.
Ολοκληρωμένο
10.
Σε μία κατσαρολίτσα ρίχνουμε την άλλη 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τοποθετούμε στη φωτιά να ζεσταθεί καλά.
Ολοκληρωμένο
11.
Ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για 3 λεπτά σε δυνατή ένταση.
Ολοκληρωμένο
12.
Σουρώνουμε τα υγρά από το ταψί που είναι το κρασί (χωρίς να βάλουμε τα λαχανικά) και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα μανιτάρια.
Ολοκληρωμένο
13.
Προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να μειωθεί ο όγκος της στο μισό.
Ολοκληρωμένο
14.
Βάζουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει 2 βράσεις μέχρι να δέσει και στο τέλος προσθέτουμε τα υγρά που έχει βγάλει το κρέας στην πιατέλα.
Ολοκληρωμένο
15.
Τραβάμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και προσθέτουμε το μέλι, τη μουστάρδα, το θυμάρι και το ξίδι.
Ολοκληρωμένο
16.
Δοκιμάζουμε στο αλατοπίπερο
Ολοκληρωμένο
17.
Ολοκληρωμένο
18.
Κόβουμε το κρέας με ένα καλά κοφτερό μαχαίρι σε λεπτές φέτες και το σερβίρουμε με τη σάλτσα.
Ολοκληρωμένο
19.
Σερβίρουμε είτε με ψητά λαχανικά ή ρύζι ή πατάτες.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Αν δεν θέλουμε τα μανιτάρια τα παραλείπουμε και ετοιμάζουμε σκέτη τη σάλτσα χωρίς αυτά ακολουθώντας τα υπόλοιπα βήματα.
Αφήστε μια απάντηση