No products in the cart.
Ρολό γεμιστό με μήλο & δαμάσκηνα με γκραντιναρισμένο πουρέ
Reviews
Συστατικά:
Προσαρμόστε τις μερίδες
2½ κιλά χοιρινή σπάλα | |
1 κ.σ. μουστάρδα με βότανα | |
40 γρ. βούτυρο | |
1 μήλο ψιλοκομμένο | |
Αλάτι Πιπέρι | |
Φρέσκο θυμάρι-δεντρολίβανο |
Για τη σάλτσα
1 κρεμμύδι στα τέσσερα κομμένο | |
1 σκελίδα σκόρδο | |
1 πράσο στα τέσσερα κομμένο | |
1 καρότο κομμένο στη μέση | |
1 μήλο κομμένο στα τέσσερα | |
1 πορτοκάλι καθαρισμένο από τη φλούδα του και κομμένο στα 4 | |
230 γρ. κόκκινο κρασί | |
1 κλωνάρι θυμάρι | |
5 δαμάσκηνα | |
30 γρ. βούτυρο | |
2 κ.σ. μέλι για το γλασάρισμα του ρολού | |
Για τον γκραντιναρισμένο πουρέ: | |
2 κ.σ. βούτυρο | |
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο | |
4 αποξηραμένα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα | |
4 αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα | |
6 πατάτες καθαρισμένες | |
350 γρ. κρέμα γάλακτος | |
150 γρ. παρμεζάνα τριμμένη | |
Αλάτι Πιπέρι | |
Λίγο σχοινόπρασο ή φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο |
Οδηγίες
1.
Για το κρέας:
Παίρνουμε το κρέας αφού μας το έχει ανοίξει πρώτα ο κρεοπώλης μας για το ρολό.
Ολοκληρωμένο
2.
Το αλείφουμε στο εσωτερικό του με το μαλακό βούτυρο και τη μουστάρδα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Ολοκληρωμένο
3.
Βάζουμε σε όλη την επιφάνεια το ψιλοκομμένο μήλο, πασπαλίζουμε με τα φρέσκα μυρωδικά και προσθέτουμε αποξηραμένα δαμάσκηνα.
Ολοκληρωμένο
4.
Τυλίγουμε σφιχτά το χοιρινό σε ρολό, παίρνουμε σπάγγο ψησίματος ή σε διχτάκι ψησίματος και το δένουμε.
Ολοκληρωμένο
5.
Ραντίζουμε το χοιρινό ρολό με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Το αλείφουμε με το χέρι καλά.
Ολοκληρωμένο
6.
Παίρνουμε ένα ταψί, βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και ακουμπάμε το ρολό στο ταψί με τα λαχανικά.
Ολοκληρωμένο
7.
Σκεπάζουμε το ρολό με αντικολλητικό χαρτί και από πάνω με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 2 ώρες στους 170 βαθμούς κελσίου στον αέρα.
Ολοκληρωμένο
8.
Μετά από το πέρας της ώρας, αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και το αλουμινόχαρτο.
Ολοκληρωμένο
9.
Δυναμώνουμε την ένταση του φούρνου στους 200 βαθμούς κελσίου στον αέρα και το ροδίζουμε για 20 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
10.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, το αλείφουμε δυο φορές με το μέλι για να γλασάρει, βουτώντας το πινέλο και στα υγρά του ταψιού.
Ολοκληρωμένο
11.
Όταν ψηθεί το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15′ και έπειτα το κόβουμε σε φέτες.
Ολοκληρωμένο
12.
Σάλτσα:
Σουρώνουμε σε ψιλή σίτα τα υγρά του ταψιού και πιέζουμε τα λαχανικά και τα φρούτα για να πάρουμε όσο περισσότερη σάλτσα γίνεται. Πριν πιέσουμε τα λαχανικά, κρατάμε τα αποξηραμένα φρούτα για το γαρνίρισμα.
Ολοκληρωμένο
13.
Βάζουμε τη σάλτσα σε μικρή κατσαρόλα και την αφήνουμε να γλασάρει και να δέσει η σάλτσα για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Ολοκληρωμένο
14.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο. Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Ολοκληρωμένο
15.
Ανακινούμε την κατσαρόλα να λιώσει το βούτυρο και να γυαλίσει η σάλτσα.
Ολοκληρωμένο
16.
Διατηρούμε τη σάλτσα ζεστή για το σερβίρισμα.
Ολοκληρωμένο
17.
Για τον γκρατιναρισμένο πουρέ
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια.
Ολοκληρωμένο
18.
Τις βάζουμε σε κατσαρόλα και τις σκεπάζουμε με κρύο νερό.
Ολοκληρωμένο
19.
Από την ώρα που θα πάρουν βράση οι πατάτες, βάζουμε καπάκι στην κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 20 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
20.
Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι να φύγουν όλα τα νερά και τις ξαναβάζουμε στη στεγνή κατσαρόλα.
Ολοκληρωμένο
21.
Με σύρμα ή με κουτάλα σπάμε τις πατάτες σε πουρέ ενώ ταυτόχρονα τις ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για να στεγνώσουν τελείως.
Ολοκληρωμένο
22.
Αφήνουμε στην άκρη τον πουρέ διατηρώντας τον ζεστό.
Ολοκληρωμένο
23.
Σε ένα μικρή κατσαρόλα λιώνουμε 50 γρ. βούτυρο και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Σωτάρουμε για 3 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
24.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αποξηραμένα φρούτα και σωτάρουμε για 3 με 4 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
25.
Τα ρίχνουμε στον πουρέ πατάτας.
Ολοκληρωμένο
26.
Στην ίδια κατσαρόλα λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
Ολοκληρωμένο
27.
Ανακατεύοντας με σύρμα, αφήνουμε το αλεύρι να ψηθεί για 2 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
28.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγη λίγη την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας.
Ολοκληρωμένο
29.
Αφήνουμε την κρέμα στη φωτιά να πυκνώσει ελαφρά.
Ολοκληρωμένο
30.
Θα σας θυμίσει μία αραιή μπεσαμέλ.
Ολοκληρωμένο
31.
Προσθέτουμε το μισό τυρί στην κρέμα και ανακατεύουμε να λιώσει.
Ρίχνουμε την κρέμα στον πουρέ.
Ολοκληρωμένο
32.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ολοκληρωμένο
33.
Βάζουμε τον πουρέ σε βουτυρωμένο μικρό πυρίμαχο σκεύος.
Ολοκληρωμένο
34.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα στον αέρα στους 200ºC για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει ο πουρές πατάτας ογκρατέν στο φούρνο.
Ολοκληρωμένο
35.
Μπορείτε να έχετε κάνει όλη την διαδικασία από πριν, να στρώσετε τον πουρέ στο ταψί και απλά να γκρατινάρετε τελευταία στιγμή, λίγο πριν σερβίρετε.
Ολοκληρωμένο