Σούπα κολοκύθας με καραμελωμένα κάστανα

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
700 γρ κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη
2 καρότα καθαρισμένα και κομμένα
2 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες
1 πράσο καθαρισμένο και κομμένο
1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
1 λίτρο ζωμό κότας
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
1 γεμάτο σφηνάκι κονιάκ
200 γρ κρέμα γάλακτος
Μία πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. κουρκουμά
Αλάτι, πιπέρι
Καραμελωμένα κάστανα:
100 γρ. κάστανα
3 κ.σ. ζάχαρη

Οδηγίες

1.
Για την σούπα:
Δε χρειάζεται να τα ψιλοκόψουμε γιατί στο τέλος τα πολτοποιούμε με το μπίμερ (μούλτι χειρός).
Ολοκληρωμένο
2.
Οπότε τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Ολοκληρωμένο
3.
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο με τη μία κουταλιά βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μας μέχρι να γυαλίσει.
Ολοκληρωμένο
4.
Έπειτα ρίχνουμε όλα μας τα λαχανικά εκτός όμως από την κολοκύθα.
Ολοκληρωμένο
5.
Η κολοκύθα βράζει πολύ γρήγορα (10 με 15 λεπτά) οπότε την προσθέτουμε προς το τέλος.
Ολοκληρωμένο
6.
Τα τσιγαρίζουμε και σβήνουμε με το κονιάκ.
Ολοκληρωμένο
7.
Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε το ζωμό κότας και ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Ολοκληρωμένο
8.
Βράζουμε τα λαχανικά μας για 20 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
9.
Κάπου εκεί προσθέτουμε την κολοκύθα και συνεχίζουμε για 10 με 15 λεπτά το βράσιμο, μέχρι τα λαχανικά μας να λιώνουν.
Ολοκληρωμένο
10.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την άλλη μία κουταλιά βούτυρο και πολτοποιούμε τη σούπα μας.
Ολοκληρωμένο
11.
Έτσι θα γυαλίσει όμορφα η σούπα μας.
Ολοκληρωμένο
12.
Επαναφέρουμε στο μάτι της κουζίνας, ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος, τον κουρκουμά και το μοσχοκάρυδο, μαγειρεύοντας για πέντε λεπτά ακόμα.
Ολοκληρωμένο
13.
Παίρνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε μέσα την ζάχαρη.
Ολοκληρωμένο
14.
Σε μέτρια εντάση περιμένουμε να ξεκινήσει να καραμελώνει.
Ολοκληρωμένο
15.
Τότε ρίχνουμε τα βρασμένα κάστανα και τα καραμελώνουμε για 1 με 2 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
16.
Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα ή μπολ και γαρνίρουμε με τα καραμελωμένα κάστανα.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Όταν μαγειρεύουμε σούπες βελουτέ η υφή τους δεν πρέπει να μας θυμίζει πουρέ. Πρέπει να είναι πιο ρευστή από πουρέ και πιο πυκνή από τις σούπες με υγρά, θέλουμε να ρέει από το κουτάλι μας. Με αυτόν τον τρόπο οι βελουτέ σούπες είναι πιο ευχάριστες και εκλεπτυσμένες.