Σαλάτα Νισουάζ

Μια πολύχρωμη και πολύ εύγευστη σαλάτα που προέρχεται από την Γαλλία και συγκεκριμένα έχει καταγωγή από τη Νίκαια της Προβηγκίας, εξ’ ου και το όνομα της σαλάτας. Θεωρείται μια από τις κλασικές σαλάτες της περιοχής αφού εξυμνούνται τα καλοκαιρινά λαχανικά της περιοχής. Τολμώ να πω, όπως θα διαστώσετε και μόνοι σας από τα υλικά, πως είναι τόσο πλούσια και χορταστική που μπορεί κάλλιστα να καταναλωθεί ως κύριο πιάτο. Βέβαια συνοδεύει εξαιρετικά το κρέας ή το ψάρι όπως συνηθίζουν να τη σερβίρουν στις γαλλικές μπρασερί.

Ο Ανρί Ερό, διάσημος σεφ και ιστορικός της γαστρονομίας των αρχών του 20ού αιώνα, στο βιβλίο του «Η κουζίνα της Νίκαιας»  έγραφε το 1903 ότι η αυθεντική σαλάτα νισουάζ πρέπει να έχει οπωσδήποτε καρδιές από αγκιναράκια, πιπεριές και ντομάτες, μαύρες ελιές και φιλέτα αντσούγιας και το ντρέσινγκ θα πρέπει να γίνεται με ελαιόλαδο, ξίδι, μουστάρδα και ψιλοκομμένα αρωματικά χόρτα (μαϊντανό, σχοινόπρασο και εστραγκόν). Στην εξέλιξη της σαλάτας παρατηρείται η προσθήκη υλικών όπως ο τόνος. Η επιλογή λοιπόν είναι απλά θέμα γούστου. Όπως και να έχει το σίγουρο είναι ένα: πρόκειται για μια πλούσια και πολύ θρεπτική σαλάτα που αξίζει να βρίσκεται στο κέντρο του τραπεζιού!

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
Μία συσκευασία με πράσινη σαλάτα ή ρόκα
8 baby πατάτες με τη φλούδα τους βρασμένες και κομμένες στη μέση
15 ντοματίνια κομμένα στη μέση
100 γρ. φρέσκα φασολάκια στρογγυλά ή κατεψυγμένα βρασμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. κάπαρη
2 κ.σ. ελιές
Μία κονσέρβα φιλέτο τόνου
αλάτι, πιπέρι
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
λίγα φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού
2 αυγά βραστά κομμένα στα 4
6 φιλέτα αντζούγιες ή γαύρο μαρινάτο
Υλικά για το dressing:
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 φιλέτα αντζούγιας ψιλοκομμένα
2 κ.σ. ξύδι λευκό
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. μουστάρδα Dijon
1 κ.γ. μαγιονέζα
1 κ.γ. νερό
Αλάτι (με προσοχή), πιπέρι

Οδηγίες

1.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της σαλάτας εκτός από τα αυγά και τις αντζούγιες.
Ολοκληρωμένο
2.
Στο μπλέντερ ρίχνουμε τα υλικά για το dressing και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε μία σάλτσα με παχύρρευστη υφή.
Ολοκληρωμένο
3.
Βάζουμε τη σάλτσα πάνω στη σαλάτα και ανακατεύουμε ελαφρώς.
Ολοκληρωμένο
4.
Δοκιμάζουμε στο αλατοπίπερο.
Ολοκληρωμένο
5.
Τέλος, απλώνουμε τις φέτες των αυγών και τα φιλέτα αντζούγιας στη σαλάτα και σερβίρουμε.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Αν θέλουμε αντικαθιστούμε την κονσέρβα με φρέσκο τόνο αφού πρώτα τον ψήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *