Σμυρνέικα κουλουράκια της γιαγιάς μου

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
400 γρ. φυτίνη με άρωμα βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
4 βανιλέτες
Μία πρέζα αλάτι
6 δάκρυα μαστίχας (κοπανισμένα με 1 κ.σ. ζάχαρη από την συνολική)
140 γρ. σπορέλαιο
240 γρ. χυμό πορτοκαλιού
70 γρ. κονιάκ
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρική
950-960 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 κρόκους αυγού με μία πρέζα αλάτι για άλειμμα

Οδηγίες

1.
Στο μίξερ τοποθετούμε το εξάρτημα του φτερού.
Ολοκληρωμένο
2.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε την φυτίνη, τη ζάχαρη (κρατάμε 1 κ.σ. ζάχαρη για να θρυμματίσουμε τη μαστίχα), τις βανιλέτες και το αλάτι.
Ολοκληρωμένο
3.
Χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει, να ασπρίσει το μείγμα μας για 10 λεπτά και να μοιάζει με σαντιγί.
Ολοκληρωμένο
4.
Χαμηλώνουμε την ένταση του μίξερ και προσθέτουμε την τριμμένη μαστίχα και το σπορέλαιο.
Ολοκληρωμένο
5.
Χτυπάμε για 1 λεπτό και στη συνέχεια ρίχνουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
Ολοκληρωμένο
6.
Ανακατεύουμε πάλι για ένα λεπτό και έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι σιγά.
Ολοκληρωμένο
7.
Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικα.
Ολοκληρωμένο
8.
Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε ένα εύπλαστο, μαλακό ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια.
Ολοκληρωμένο
9.
Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και ξεκουράζουμε για 10-15 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
10.
Στρώνουμε λαδόκολλες στις λαμαρίνες του φούρνου και ξεκινάμε να πλάθουμε σε κουλουράκια σε σχήμα πλεξούδας, βαρκούλα ή οτιδήποτε άλλο επιθυμούμε.
Ολοκληρωμένο
11.
Δουλεύουμε καλά στην παλάμη μας το κάθε ζυμαράκι πρώτα και μετά φτιάχνουμε το σχήμα που θέλουμε.
Ολοκληρωμένο
12.
Χτυπάμε τους κρόκους και αλείφουμε τα κουλουράκια.
Ολοκληρωμένο
13.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά ανάλογα με το μέγεθός τους και φυσικά ανάλογα τον φούρνο που διαθέτουμε.
Ολοκληρωμένο
14.
Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως σε μία σχάρα και έπειτα αποθηκεύουμε σε δοχεία.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Για ωραιότερο γυάλισμα αφού αλείψουμε τα κουλουράκια με το αυγό περιμένουμε 5 λεπτά να στεγνώσουν λίγο και μετά τα ψήνουμε. Μπορούμε αντί για φυτίνη με βούτυρο να βάλουμε σκέτη φυτίνη ή κανονικό βούτυρο. Για την νηστίσιμη εκδοχή απλά δεν τα αλείφουμε με κρόκο αυγού.

2 Comments

  • Στελλα

    Ο χρόνος ψησίματος εντελώς λάθος. Αν ψήσετε αέρα 170° σε 12-15′ είναι έτοιμα.
    Γίνονται πολύ νόστιμα, αλλά δυστυχώς τα πρώτα ταψιά μου κάηκαν παντελώς μιας κ τα άφησα κ γύρισα να τα δω σε 30′. Είχαν γίνει κάρβουνο. Το τελευταίο ταψί που το έψησα 12 λεπτά έγινε τελειο

  • lena

    Καλημέρα σας, Χριστός Ανέστη! Όπως γράφω πάντα ο χρόνος ψησίματος διαφέρει από το μέγεθος των κουλουριών και φυσικά από φούρνο σε φούρνο. Ο δικός μου ο οικιακός τα ψήνει σε αυτό τον χρόνο. Στου εργαστηρίου μου τον επαγγελματικό τα ψήνει σε 17 λεπτά. Γι αυτό πάντα ελέγχουμε το ψήσιμό τους και όταν τα βλέπουμε πως έχουν το επιθυμητό χρώμα τότε τα αφαιρούμε άσχετα με αυτό που αναγράφει η συνταγή. Καλή σας συνέχεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *