Σοκολατένιος σιμιγδαλένιος χαλβάς με γκανάζ σοκολάτας και καραμελωμένα αμύγδαλα

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
1 λίτρο νερό
200 γρ. χυμό πορτοκάλι
380 γρ. καστανή ζάχαρη ή ζάχαρης καρύδας ή μέλι
1 ξύλο κανέλας
2 βανιλέτες
Φλούδες από ένα πορτοκάλι
Υλικά για τον χαλβά:
150 γρ. σπορέλαιο
50 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
200 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
65 γρ. κακάο
Μία πρέζα αλάτι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 κ.γ. κανέλα

Οδηγίες

1.
Για το σιρόπι:
Σε μία κατσαρολίτσα βάζουμε όλα τα υλικά. Περιμένουμε να ξεκινήσει να κοχλάζει και βράζουμε για 3 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
2.
Όταν είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ολοκληρωμένο
3.
Αφαιρούμε τις φλούδες με το κανελόξυλο.
Ολοκληρωμένο
4.
Για τον χαλβά:
Σε μία βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το σπορέλαιο με το ελαιόλαδο.
Ολοκληρωμένο
5.
Το ζεσταίνουμε σε μέτρια ένταση και προσθέτουμε τα δύο είδη από το σιμιγδάλι.
Ολοκληρωμένο
6.
Καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι για 15 λεπτά περίπου ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να χρυσαφίσει.
Ολοκληρωμένο
7.
Έπειτα προσθέτουμε το κακάο, το αλάτι, το ξύσμα και την κανέλα.
Ολοκληρωμένο
8.
Ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
9.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και εκεί ρίχνουμε το σιρόπι με προσοχή.
Ολοκληρωμένο
10.
Με την κουτάλα ανακατεύουμε και επιστρέφουμε στη φωτιά, χαμηλώνοντας την ένταση, για 2 λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι και ο χαλβάς να κοχλάζει.
Ολοκληρωμένο
11.
Παίρνουμε μία φόρμα του κέικ και εκεί αδειάζουμε αμέσως τον χαλβά.
Ολοκληρωμένο
12.
Με ένα κουτάλι ισιώνουμε την επιφάνεια και τον αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες.
Ολοκληρωμένο
13.
Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα:
Παίρνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε όλα τα υλικά.
Ολοκληρωμένο
14.
Σε χαμηλή ένταση τα αφήνουμε να καραμελώσουν παίρνοντας το γνωστό χρώμα της καραμέλας.
Ολοκληρωμένο
15.
Προσοχή να την κάψουμε.
Ολοκληρωμένο
16.
Παίρνουμε μία λαδόκολλα και όταν τα αμύγδαλα είναι έτοιμα τα απλώνουμε εκεί.
Ολοκληρωμένο
17.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια τα θρυμματίζουμε στο μπλέντερ.
Ολοκληρωμένο
18.
Αν θέλουμε κρατάμε μερικά αμύγδαλα ολόκληρα για διακόσμηση.
Ολοκληρωμένο
19.
Για την γκανάζ:
Παίρνουμε ένα μπολάκι, βάζουμε μέσα τα υλικά και τα λιώνουμε σε μπεν μαρί.
Ολοκληρωμένο
20.
Σύνθεση:
Στη συνέχεια παίρνουμε μία πιατέλα, αναποδογυρίζουμε εκεί τον χαλβά, περιχύνουμε με την γκανάζ σοκολάτας και πασπαλίζουμε με τα καραμελωμένα αμύγδαλα.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Αν θέλουμε μετατρέπουμε τη συνταγή σε μπάρες χαλβά, πως; Μεταφέρουμε το μείγμα του χαλβά σε μία μεγάλη μακρόστενη φόρμα του κέικ και αφήνουμε εκεί να κρυώσει. Λιώνουμε σε μπεν μαρί κουβερτούρα με λίγο σπορέλαιο. Περιχύνουμε την επιφάνεια του χαλβά, περιμένουμε 5 λεπτά να σταθεροποιηθεί και μετά καλύπτουμε την επιφάνεια με ψιλοκομμένο αμύγδαλο ή άλλο ξηρό καρπό. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως, αναποδογυρίζουμε τον χαλβά σε ένα ξύλο κοπής και εκεί κόβουμε σε μπαστούνια στο μέγεθος μίας μπάρας δημητριακών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *