Σπιτική σάλτσα ντομάτας

Τα 12 βήματα για τέλεια, σπιτική σάλτσα ντομάτας!

Πάντα, από τα παιδικά μου χρόνια, θυμάμαι αυτή την εποχή να φτιάχνει η μητέρα μου την σπιτική σάλτσα ντομάτας. Είναι μια παράδοση που καλά κρατεί ακόμα και τώρα, αφού ήρθε η δική μου σειρά να την συνεχίσω. Λοιπόν, η ιδανική εποχή για τις τέλειες ντομάτες είναι μετά τον 15αυγουστο και φθάνει μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου. Είναι πολύ φθηνές τώρα στην λαϊκή αγορά οπότε μπορούμε να προμηθευτούμε αρκετά κιλά για να μας καλύψουν για ολόκληρο το χρόνο. Πάμε να δούμε τα βήματα ένα-ένα.

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
3 κιλά ντομάτες
Αλάτι
Ζάχαρη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Φύλλα φρέσκου βασιλικού ψιλοκομμένα

Οδηγίες

1.
Για αρχή αγοράζουμε γυάλινα βαζάκια με καπάκι που να έχουν το ίδιο μέγεθος.
Ολοκληρωμένο
2.
Επιλέγουμε πολύ ώριμες και σφιχτές ντομάτες τύπου πομοντόρια (μικρά μακρόστενα) χωρίς πολλά σπόρια και έπειτα τις πλένουμε πολύ καλά σε τρεχούμενο νερό.
Ολοκληρωμένο
3.
Δεν χρειάζεται να αφαιρέσουμε τις φλούδες γιατί τα πονοντόρια είναι μικρά σε σχέση με την κανονική ντομάτα. Κόβουμε τα ντοματάκια στη μέση αι αφαιρούμε όσα σπόρια μπορούμε. Έπειτα τα βάζουμε στο multi και πολτοποποιούμε. Για κάθε ένα λίτρο πολτού ντομάτας προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας αλάτι οπότε καλό είναι να τον μετρήσουμε.
Ολοκληρωμένο
4.
Αν δεν βρίσκουμε στην αγορά ντομάτες πομοντόρο τότε χρησιμοποιούμε τις πολύ γινωμένες ντομάτες που βρίσκουμε καθημερινά στο μανάβικο.
Ολοκληρωμένο
5.
Για να διώξουμε την οξύτητα της ντομάτα προσθέτουμε και ζάχαρη.
Ολοκληρωμένο
6.
Ρίχνουμε τον πολτό ντομάτας σε μία πολύ βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα μυρωδικά που μας αρέσουν. Όταν ξεκινήσει ο βρασμός χαμηλώνουμε σε μέτρια ένταση ώστε να μην πιτσιλάει η σάλτσα.
Ολοκληρωμένο
7.
Βράζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα χωρίς να υπάρχουν πολλά υγρά στην κατσαρόλα. και να μην υπάρχει υγρό μέσα στην κατσαρόλα μας. Αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου μία ώρα.
Ολοκληρωμένο
8.
Την τελευταία μισή ώρα είναι απαραίτητο να ανακατεύουμε ώστε να μην κολλήσει η σάλτσα στον πάτο της κατσαρόλας.
Ολοκληρωμένο
9.
Για την αποστείρωση των βάζων ακολουθούμε την εξής διαδικασία. Τα πλένουμε καλά, τα αναποδογυρίζουμε, μαζί με τα καπάκια, πάνω σε μια πετσέτα που έχουμε στρώσει σε ένα ταψί. Τα αποστειρώνουμε στους 100 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 15 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
10.
Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη χωρίς υγρά τότε γεμίζουμε τα καυτά βάζα, σφραγίζουμε πολύ καλά με τα καπάκια και τα γυρνάμε ανάποδα πάνω σε μία πετσέτα.
Ολοκληρωμένο
11.
Αφήνουμε τα βαζάκια να κρυώσουν τελείως και έπειτα τα διατηρούμε σε μέρος δροσερό ή το καλύτερο, στο ψυγείο.
Ολοκληρωμένο
12.
Όταν ανοιχθεί ένα βαζάκι με σάλτσα, για να διατηρηθεί, απλά γεμίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ως συντηρητικό.
Ολοκληρωμένο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *