Στραπατσάδα με σουτζούκι

Καγιανάς (στραπατσάδα) με σουτζούκι και ξινομυζήθρα

Ένα πιάτο με δύο ονομασίες και κοινό αποτέλεσμα! Στη Θεσσαλία την ονομάζουμε στραπατσάδα και μεγαλώνοντας έμαθα πως στην Πελοπόννησο την αποκαλούν καγιανά! Τι μαθαίνει κανείς όσο περνάει ο καιρός. Το συγκεκριμένο φαγητό το συναντούμε κυρίως στα Επτάνησα, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Φυσικά είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα τώρα το καλοκαίρι αφού βγαίνουν οι νοστιμότερες ντομάτες του χρόνου (είναι η εποχή τους βλέπετε). Το όνομά της προέρχεται από  την ιταλική λέξη «strapazzare» που σημαίνει κακομεταχειρίζομαι ή κόβω σε μικρά κομματάκια. Αντίστοιχα η ονομασία καγιανάς προέρχεται από την τούρκικη λέξη «kaygana» που σημαίνει ομελέτα. Όπως και να το ονομάζουμε ένα είναι το σίγουρο: πρόκειται για την απόλυτη ομελέτα της «ζέστης» με τα φρέσκα αυγουλάκια, τις κατακόκκινες, ζουμερές ντομάτες και την ντόπια φέτα του συνεταιρισμού. Αναλογιστείτε  σε πόσα ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα σερβίρουν το καλοκαιρινό πρωινό με θέα τη θάλασσα; Ξεκινάει κανείς την μέρα του με μια «μπουκιά» διακοπές, ήλιο και χρυσαφένιες ακτές! Το καλοκαιρινό σκηνικό είναι εκείνο που μας χαλαρώνει και μας ταξιδεύει. Οι ντομάτες κοκκινίζουν, η διάθεσή μας χτυπάει κόκκινο και φυσικά το κοκκίνισμα από την ηλιοθεραπεία είναι το σήμα κατατεθέν. Κόκκινο παντού! Μέσα σε αυτή την διάθεση μαγειρεύουμε το σημερινό μας πιάτο. Είναι απλό, λυτό και τόσο μα τόσο γευστικό! Η γεύση της ντομάτας είναι το υλικό που το κάνει να διαφέρει. Θέλησα να σας δώσω την πιο ενισχυμένη εκδοχή της, έτσι απλά για να μας πιάσει καλύτερα!  Το σουτζούκι το κάνει πικάντικο και η ξινομυζήθρα το δροσίζει. Δεν είναι ένας μοναδικός συνδυασμός; Αν πάλι δεν έχουμε στο ψυγείο μας τα δύο παραπάνω υλικά που σας δίνω, μην ανησυχείτε, απλά χρησιμοποιείστε φρέσκιες ντομάτες και αυγά. Αυτό είναι όλο! Στο συγκεκριμένο φαγητό αυτό που πρέπει κυρίως να προσέξουμε είναι οι ντομάτες. Τις θέλουμε πολύ πολύ γινωμένες. Σε περίπτωση που δεν τις έχουμε έτσι, παίρνουμε ντομάτες 3 μέρες νωρίτερα και τις αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να ωριμάσουν μέχρι η φλούδα τους να γίνει λεπτή. Η γλύκα που βγάζουν κάνουν τον καγιανά μας ανάρπαστο σε μικρούς και μεγάλους. Χωρίς πολύ κόπο, αρπάζουμε το τηγάνι μας και δημιουργούμε ένα άρτιο και πλούσιο σε γεύση πιάτο. Εσείς ακόμα περιμένετε; Ξεκινήστε τα γρήγορα και εύκολα μαγειρέματα!

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
6 αυγά
150 γρ. σουτζούκι κομμένο σε κομμάτια
2 πιπεριές κέρατο κομμένο σε ροδέλες
1 κ.σ. κέτσαπ
1 κ.γ. ζάχαρη
4 κ.σ. ελαιόλαδο
150 γρ. ξινομυζήθρα θρυμματισμένη
Λίγες σταγόνες ταμπάσκο (προαιρετικά)
Αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες

1.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο φαρδύ τηγάνι (σαν γουόκ) και τσιγαρίζουμε το σουτζούκι με τις πιπεριές για 3 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
2.
Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, την κέτσαπ, την ζάχαρη, το ταμπάσκο και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά έως ότου λιγοστέψουν τα υγρά από τις ντομάτες.
Ολοκληρωμένο
3.
Σε ένα πιάτο χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά με το αλατοπίπερο και τα αδειάζουμε στο τηγάνι.
Ολοκληρωμένο
4.
Ανακατεύουμε με μία κουτάλα διαρκώς τα αυγά με τη σάλτσα, για 5 λεπτά περίπου μέχρι να σφίξουν, να χαθούν τα πολλά υγρά μέχρι να έχουμε την χαρακτηριστική υφή.
Ολοκληρωμένο
5.
Στο τέλος σκορπίζουμε την ξινομυζήθρα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Για να έχουμε σωστή υφή στη στραπατσάδα θα πρέπει να μην έχει πολλά υγρά. Προσοχή όμως μη μας στεγνώσει τελείως, την θέλουμε αφράτη! Περιμένω τις εντυπώσεις σας!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *