Συνταγές με τα βραστά αυγά

Από το βράδυ της Ανάστασης μέχρι και τις επόμενες ημέρες ένα είναι το σίγουρο: Το παρατραβήξαμε λιγάκι με το φαγητό! Από τη μια η μαγειρίτσα από την άλλη το αρνί, το κοκορέτσι, τα κουλουράκια, τα τσουρέκια. Η «υπερβολή» είναι η λέξη που τα περιγράφει. Ποιο είναι όμως το πολυαγαπημένο μας έθιμο; Ε το τσούγκρισμα των αυγών φυσικά! Φαντάζομαι πως αρκετοί από εμάς βάψαμε πολύ περισσότερα από το κανονικό με αποτέλεσμα το καλαθάκι μας να πλημμυρίσει. Γι’ αυτό, λοιπόν, σας δίνω έξυπνες ιδέες για να μην πετάξετε ούτε ένα αυγουλάκι!

 

1. Αυγά στο φούρνο ογκρατέν:

Κόβουμε τα αυγά σε λεπτές φέτες και ετοιμάζουμε μία γρήγορη μπεσαμέλ. Παίρνουμε ένα πυρέξ, το βουτυρώνουμε και στρώνουμε λίγη μπεσαμέλ, συνεχίζουμε με αυγά, τυριά, μπέικον ή λουκάνικο, οποιοδήποτε λαχανικό θέλουμε και το κάνουμε μέχρι να μας τελειώσουν τα υλικά. Τα λαχανικά αν θέλουμε τα σοτάρουμε ελαφρώς πριν τα βάλουμε στο πυρέξ. Περιχύνουμε με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 30 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς κελσίου. Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

syntages_me_brasta_ayga_syntages_eleni_kapnia

 

2. Ελαφριά αυγοσαλάτα με μαρούλι:

Βράζουμε πατάτες ή απλά προσθέτουμε τα αυγά σε μία σαλάτα με λαχανικά. Π.χ. Μαρούλι, ρόκα, σπάνακι, καλαμπόκι κλπ. Κάνουμε ένα απλό ντρέσινγκ με λάδι, ξύδι βαλσαμικό, μουστάρδα και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε φρέσκα μυρωδικά και κάνουμε αποτοξίνωση από τις γιορτές με ένα θρεπτικό γεύμα.

syntages_me_brasta_ayga_syntages_eleni_kapnia

 

3. Ρυζοσαλάτα

3 αυγά βρασμένα, 150 γρ. ρύζι basmati, ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 300 γρ. μανιτάρια φρέσκα λευκά κομμένα σε φετούλες, 3 κ.σ. καλαμπόκι κονσέρβα, 1 φλιτζ. ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα, ½ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.

Πλένουμε το ρύζι κάτω από τρεχούμενο νερό και το στραγγίζουμε. Βράζουμε νερό μαζί με αλάτι σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το ρύζι. Το μαγειρεύουμε για 14 λεπτά και το στραγγίζουμε καλά. Βάζουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με τα μανιτάρια. Μόλις ροδίσουν τα αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το μείγμα του τηγανιού στο ρύζι και μεταφέρουμε το καινούριο μείγμα σε μια σαλατιέρα. Κόβουμε τα αυγά σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στη σαλατιέρα μαζί με το καλαμπόκι. Ρίχνουμε 1 φλιτζ. ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα, τον μαϊντανό και 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

4. Σάντουιτς

Κόβουμε ένα αυγό σε λεπτές φέτες και το τοποθετούμε μέσα σε ένα μαλακό ψωμάκι. Προσθέτουμε τα υλικά που μας αρέσουν όπως τυρί, ντομάτα, αγγούρι, μαγιονέζα, γαλοπούλα, μαρούλι και είναι έτοιμο! Τόσο απλά και γρήγορα έχουμε ένα γρήγορο και ελαφρύ γεύμα!

syntages_me_brasta_ayga_syntages_eleni_kapnia

 

 5. Burrito

Χρησιμοποιούμε τα αυγά που έχουν περισσέψει, βάζοντάς τα στο πρωινό μας burrito χρησιμοποιώντας μία τορτίγια, τριμμένο τυρί, γαλοπούλα, αβοκάντο, ντομάτα, μαρούλι, μαγιονέζα ή μουστάρδα. Ένα γρήγορο και πεντανόστιμο γεύμα!

syntages_me_brasta_ayga_syntages_eleni_kapnia

 

6.   Γεμιστά αυγά δείτε τη συνταγή εδώ.

7.   Ρολό κιμά δείτε τη συνταγή εδώ.

8.   Dip τυριών με αυγά

Πολτοποιούμε στο μούλτι ξεφλουδισμένα ολόκληρα κόκκινα αυγά προσθέτουμε λίγο γιαούρτι ή κατίκι Δομοκού ώστε να δέσει σωστά. Αν θέλουμε πικάντικη γεύση βάζουμε λίγη φέτα ή ροκφόρ ή τυροκαυτερή και προσθέτουμε μπαχαρικά όπως κάρι, πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε λίγο και βάζουμε το ντιπ σε ένα μπολ. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και ξύδι βαλσαμικό και ανακατεύουμε καλά. σερβίρουμε με κριτσίνια ή κράκερς ή στικ λαχανικών.

syntages_me_brasta_ayga_syntages_eleni_kapnia

 

9.   Σκωτσέζικα αυγά

Θα χρειαστούμε: 4 αυγά βρασμένα, 300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, λίγη ρίγανη, 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, 125γρ. αλεύρι ανακατεμένο με αλάτι και πιπέρι, 125γρ. τριμμένη φρυγανιά, 1 αυγό χτυπημένο ελαφρά, σπορέλαιο για τηγάνισμα.

Ανακατεύουμε τον κιμά με τη ρίγανη, τον μαϊντανό, το κρεμμυδάκι και προσθέτουμε αλάτι και αρκετό πιπέρι. Τον χωρίζουμε σε 4 μέρη και τα πιέζουμε μέχρι να γίνουν στρογγυλά και όσο μπορούμε πιο επίπεδα. Βουτάμε τα αυγά  στο αλεύρι και τα τυλίγουμε προσεκτικά με τον κιμά μέχρι να καλυφθούν τελείως. Τα βουτάμε πρώτα στο χτυπημένο αυγό, μετά στη φρυγανιά και τέλος τα τηγανίζουμε για 10 λεπτά σε πολύ ζεστό λάδι. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα περιττά λάδια.

syntages_me_brasta_ayga_syntages_eleni_kapnia

 

10.  Αυγοσαλάτα

Θα χρειαστούμε 6 αυγά καθαρισμένα και κομμένα καρέ, 1 κ.σ. κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, 10 ντοματίνια ψιλοκομμένα, ½ αγγούρι κομμένο σε καρέ, 1 φλιτζ. βραστά φασολάκια,  1 πατάτα βρασμένη και κομμένη, 1 κ.γ. μουστάρδα 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Τοποθετούμε τα υλικά σε μια σαλατιέρα. Ανακατεύουμε και η σαλάτα μας είναι έτοιμη.

syntages_me_brasta_ayga_syntages_eleni_kapnia

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...