Subscribe to our newsletter - braise@qodeinteractive.com

Τάρτα με σπανάκι και γαλοπούλα

Βρισκόμαστε στον απόηχο των εορτών και αυτό έρχεται να μας το θυμίσει το περίσσευμα των φαγητών. Γενικότερα όταν έχουμε διάφορα υλικά που μας περισσεύουν συνήθως φτιάχνουμε μία γρήγορη ομελέτα ή μακαρόνια. Προσωπικά επιλέγω να τα αξιοποιώ σε πίτες, πίτσες ή τάρτες. Οι τάρτες, δε, είναι πολυαγαπήμενες μου. Μπορεί μια μέρα να μην μαγειρέψω φαγητό κατσαρόλας, όπως λέμε, και να φτιάξω μία πλούσια και γεμάτη σε γεύση αλμυρή τάρτα. Αντικαθιστά εύκολα και νόστιμα το μαγειρεμένο φαγητό. Μεταφέρεται σε ταπεράκι για το γραφείο, τη δουλειά ή το σχολείο και τρώγεται ευχάριστα την επόμενη μέρα κρύα όπως είναι.

Βλέπετε, έχουμε αρκετές ευκολίες φτιάχνοντάς την, γι’ αυτό επιλέγω να σας την προτείνω με τα υλικά που σας έχουν μείνει στο ψυγείο. Η γαλοπούλα λόγω των αρκετών κιλών που έχει πάντα περισσεύει σε ένα οικογενειακό τραπέζι (χωρίς πολλά άτομα). Aυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τη φυλάξουμε για τις επόμενες ημέρες στο ψυγείο μέχρι να φαγωθεί ή αν θέλουμε για λίγο περισσότερο καιρό την τοποθετούμε στην κατάψυξη. Επόμενο βήμα είναι η κατανάλωσή της. Το κρέας γενικότερα, όταν είναι μαγειρεμένο, θεωρείται εργαλείο πασπαρτού. Το βάζουμε σε σαλάτες, σε σάντουιτς, στη σάλτσα για μακαρόνια, στις ομελέτες, στις πίτες. Κυριολεκτικά μπαίνει παντού αρκεί να το έχουμε. Προσθέτουμε το σπανάκι που την κάνει πιο ελαφριά και συνάμα μας δίνει φουλ βιταμίνες. Με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια! Η σημερινή μου συνταγή είναι μούρλια και της αξίζει ένα μεγάλο χειροκρότημα γιατί απλά δε θα θέλετε να σταματήσετε να την γεύεστε! Θυμηθείτε με όταν την φτιάξετε!250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ βούτυρο κρύο σε κομματάκια
1 αυγό
½ κ.γ. αλάτι
Μία πρέζα ζάχαρη
2 κ.σ. νερό παγωμένο
1 ασπράδι αυγού για άλειμμα
Υλικά για τη γέμιση:
250 γρ γαλοπούλα ψημένη ή βρασμένη (στήθος κατά προτίμηση), κομμένη σε κομματάκια
200 γρ. φύλλα από σπανάκι
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
5 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
2 κ.σ. σχινόπρασο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
250 γρ κρέμα γάλακτος
50 γρ γάλα
3 αυγά
100 γρ. μανούρι τριμμένο
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη

Οδηγίες

1.
Τη ζύμη αν θέλουμε την ετοιμάζουμε μία μέρα πριν για να δέσουν τα υλικά.
Ολοκληρωμένο
2.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε κοσκινισμένο το αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και προσθέτουμε το αυγό.
Ολοκληρωμένο
3.
Δουλεύουμε με τα χέρια μας τη ζύμη και προσθέτουμε κομματάκια κομματάκια το βούτυρο, το αλάτι και το νερό.
Ολοκληρωμένο
4.
Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ελαστική η ζύμη μας.
Ολοκληρωμένο
5.
Ανοίγουμε σε ένα μικρό φύλλο τη ζύμη μας (για να ανοίγει εύκολα την επόμενη μέρα), την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο.
Ολοκληρωμένο
6.
Αν θέλουμε τη διαδικασία αυτή την κάνουμε στο κάδο της κουζινομηχανής με το εξάρτημα του φτερού.
Ολοκληρωμένο
7.
Την επόμενη μέρα βγάζουμε τη ζύμη μας από το ψυγείο και ανοίγουμε με έναν πλάστη σε φύλλο.
Ολοκληρωμένο
8.
Παίρνουμε μία ταρτιέρα διαμέτρου 20 ή 22 εκ., την βουτυρώνουμε και στρώνουμε τη ζύμη μας καλύπτοντας και τα πλαϊνά της φόρμας.
Ολοκληρωμένο
9.
Κάνουμε τρύπες παντού με ένα πιρούνι και αλείφουμε την επιφάνεια με το ασπράδι του αυγού. Με αυτό τον τρόπο στεγανοποιούμε την τάρτα μας ώστε να μην νοτίσει με τα υγρά της γέμισης.
Ολοκληρωμένο
10.
Μισοψήνουμε την τάρτα μας στο φούρνο της κουζίνας που έχουμε προθερμάνει, στον αέρα, στους 180 για 20 με 23 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
11.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμισή μας.
Ολοκληρωμένο
12.
Παίρνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε το βούτυρο με το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα κρεμμυδάκια.
Ολοκληρωμένο
13.
Περιμένουμε μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι. Βάζουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για 3 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
14.
Στο τέλος προσθέτουμε τη γαλοπούλα, τις λιαστές ντομάτες, το σχινόπρασο και το μανούρι.
Ολοκληρωμένο
15.
Σε ένα μπολ βάζουμε μέσα την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Ολοκληρωμένο
16.
Τα ανακατεύουμε και ενσωματώνουμε με το μείγμα της γαλοπούλας.
Ολοκληρωμένο
17.
Μεταφέρουμε το μείγμα μας στην τάρτα και ψήνουμε για 45 με 50 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει.
Ολοκληρωμένο
18.
Τα τελευταία 10 λεπτά πριν το ψήσιμο της τάρτα, ανοίγουμε τον φούρνο, πασπαλίζουμε με την γραβιέρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνειά της.
Ολοκληρωμένο
19.
Αφαιρούμε από το φούρνο και περιμένουμε να κρυώσει για 30 λεπτά τουλάχιστον.Είναι έτοιμη για κόψιμο και σερβίρισμα.
Ολοκληρωμένο
20.
Γαρνίρουμε προαιρετικά με λαχανικά της αρεσκείας μας. Καλή μας απόλαυση!
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Αντί για γαλοπούλα μπορούμε να προσθέσουμε κοτόπουλο ή ένα καπνιστό αλλαντικό της αρεσκείας μας (150 γρ.).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *