Τάρτα με σπανάκι, μπέικον και μυζήθρα

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 140 γρ βούτυρο
  • 1 αυγό
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • Μία πρέζα ζάχαρη
  • 2 κ.σ. νερό παγωμένο
  • 1 ασπράδι αυγού για άλειμμα

Για τη γέμιση:

  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 250 γρ. σπανάκι μόνο φύλλα καθαρισμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 70 γρ. μπέικον κομμένο σε κυβάκια
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
  • 100 γρ. μυζήθρα
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 2 αυγά
  • 50 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε κοσκινισμένο το αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και προσθέτουμε το αυγό. Δουλεύουμε με τα χέρια μας τη ζύμη και προσθέτουμε κομματάκια κομματάκια το βούτυρο, το αλάτι και το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ελαστική η ζύμη μας. Ανοίγουμε σε ένα μικρό φύλλο τη ζύμη μας (για να ανοίγει εύκολα την επόμενη μέρα), την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Αν θέλουμε τη διαδικασία αυτή την κάνουμε στο κάδο του μίξερ με το εξάρτημα του φτερού. Βγάζουμε τη ζύμη μας από το ψυγείο και  ανοίγουμε με έναν πλάστη σε φύλλο. Παίρνουμε μία ταρτιέρα διαμέτρου 22 εκ., την βουτυρώνουμε και στρώνουμε τη ζύμη μας καλύπτοντας και τα πλαϊνά της φόρμας. Κάνουμε τρύπες παντού με ένα πιρούνι και αλείφουμε την επιφάνεια με το ασπράδι του αυγού. Με αυτό τον τρόπο στεγανοποιούμε την τάρτα μας ώστε να μην νοτίσει με τα υγρά της γέμισης. Μισοψήνουμε την τάρτα μας σε προ θερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 για 20 λεπτά.

Για τη γέμιση: Παίρνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο και σοτάρουμε το σπανάκι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σκόρδο και το μπέικον για 3 λεπτά.. Σε ένα μπολ βάζουμε μέσα τα υπόλοιπα υλικά, τα ανακατεύουμε και έπειτα τα ενσωματώνουμε στο μείγμα με το σπανάκι. Μεταφέρουμε το μείγμα μας στην τάρτα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει. Αφαιρούμε από το φούρνο και περιμένουμε να κρυώσει για 30 λεπτά τουλάχιστον. Είναι έτοιμη για κόψιμο και σερβίρισμα. Καλή μας απόλαυση!

 

Συμβουλή: Για πιο γρήγορο αποτέλεσμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμη ζύμη κουρού αντί να την φτιάξουμε. Επίσης, αντί για μπέικον μπορούμε να βάλουμε βρασμένο κοτόπουλο!

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...