Τάρτα σοκολάτας με αλμυρή καραμέλα

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 400 γρ αλεύρι μαλακό
  • 210 γρ βούτυρο
  • 1 αυγό
  • 130 γρ άχνη ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • Μία πρέζα αλάτι
  • Ένα ασπράδι αυγού για το άλειμμα της ζύμης

 

Για τη γέμιση:

  • 600 γρ κρέμα γάλακτος
  • 250 γρ ζάχαρη
  • 310 γρ σοκολάτα γάλακτος
  • 160 γρ κουβερτούρα
  • 5 γρ ανθό αλατιού ή κανονικό αλάτι
  • 2 βανιλέτες
  • 1 κ.γ. μέλι
Εκτέλεση

Για τη ζύμη:

Τοποθετούμε το βούτυρο στο μίξερ χρησιμοποιώντας το εξάρτημα του φτερού. Το χτυπάμε πολύ καλά να μαλακώσει και να αφρατέψει για 15 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υλικά και χτυπάμε για λίγο μέχρι να βγει μία ομοιογενής ζύμη. Την χωρίζουμε στα δύο, η μία μπαίνει στην κατάψυξη και η άλλη χρησιμοποιείται. Ανοίγουμε σε ένα φύλλο τη ζύμη μας, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο μας να παγώσει καλά για 3 ώρες. Μετά το πέρας των ωρών παίρνουμε μία λαδόκολλα απλώνουμε τη ζύμη μας και σκεπάζουμε με μία δεύτερη λαδόκολλα. Χρησιμοποιώντας τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη μας σε φύλλο πάχους ενός εκατοστού ώστε να καλυφθεί όλη η ταρτιέρα. Παίρνουμε μία φόρμα ψησίματος με αποσπώμενο πάτο 22 εκατοστών, βουτυρώνουμε και απλώνουμε τη ζύμη της τάρτας. Με ένα πιρούνι τρυπάμε παντού την τάρτα μας, την αλείφουμε με το ασπράδι αυγού και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 22 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει. Αποσύρουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Τότε μόνο βγάζουμε το δαχτυλίδι της φόρμας.

 

Για τη γέμισή μας:

Παίρνουμε ένα αντικολλητικό βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε τη ζάχαρή μας με ένα κουταλάκι του γλυκού νερό και την καραμελώνουμε σε μέτρια φωτιά. Προσοχή μην κάψουμε την καραμέλα. Ταυτόχρονα ζεσταίνουμε τη κρέμα γάλακτος μαζί με τη βανίλια και την προσθέτουμε στην καραμέλα μας όταν αλλάξει χρώμα. Προσοχή σας παρακαλώ σε αυτό το σημείο. Όταν είναι να ρίξουμε ζεστή την κρέμα γάλακτος κάνουμε στην άκρη το τηγάνι με την καραμέλα. Αυτό το κάνουμε γιατί ξαφνικά το μείγμα μας θα αφρίσει. Μην αγχωθείτε τίποτα δε χάλασε. Επαναφέρουμε το τηγάνι μας στο μάτι της κουζίνας και με μία μαρίζ αρχίζουμε και ανακατεύουμε υπομονετικά, πολύ υπομονετικά! Στην αρχή η καραμέλα μαζεύεται σε μία μπάλα και εκεί ξεκινάει η προσπάθειά μας στην υπομονή. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να λιώσει τελείως η καραμέλα μέσα στην κρέμα γάλακτος. Αφού τελειώσουμε με αυτό το στάδιο, σε ένα μεγάλο μπολ ψιλοκόβουμε τις σοκολάτες μας, προσθέτουμε το μέλι, τις βανιλέτες και το αλάτι. Περιχύνουμε με την ζεστή μας καραμέλα. Αφήνουμε ένα λεπτό να πάρουν θερμοκρασία οι σοκολάτες και με ένα μπίμερ ομογενοποιούμε το μείγμα μας. Για την συναρμολόγησή μας απλά παίρνουμε τη βάση της τάρτας μας και περιχύνουμε με την σοκολάτα μας. Περιμένουμε να σταθεί το γλυκό μας 3 ώρες τουλάχιστον και έπειτα απολαμβάνουμε έναν παράδεισο γεύσεων! Ο κόπος σας πιστέψτε με θα τους ανταμείψει όλους!!!! Αν θέλετε γαρνίρετε την τάρτα με λίγο κακάο ή ακόμα καλύτερα με καραμελωμένο φουντούκι, το στέλνει απλά σε άλλη διάσταση! Αξίζει η προσπάθεια στο 1000%! Όλοι θα μείνουν άφωνοι…!

 

Συμβουλή:

Για να πετύχουμε σωστά την τάρτα μας η ζύμη πρέπει να είναι ψημένη σωστά ώστε να μην πιάσει υγρασία από την γέμιση. Όσον αφορά τη γέμιση τώρα, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε ως γέμιση σε κρέπες ή βάφλες!

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...