Τούρτα Κωκ (Boston cream pie)

Υλικά

Για το κέικ:

  • 325 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. κοσκινισμένο
  • 3 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ κοσκινισμένο
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 170 γρ. βούτυρο
  • 180 γρ. ζάχαρη
  • 3 βανιλέτες
  • 3 κ.σ. σπορέλαιο
  • 4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 300 ml γάλα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

Για το σιρόπι:

  • 150 γρ. νερό
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι κονιάκ

Για την κρέμα:

  • 325 γρ. φρέσκο γάλα
  • 175 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 35 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 αυγό και 2 κρόκους
  • 3 βανιλέτες ή λοβό βανίλιας ή 1 κ.σ. υγρή βανίλια
  • 1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
  • Μία πρέζα αλάτι

Γκανάς σοκολάτας:

  • 180 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 120 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.γ. σπορέλαιο
  • Μία πρέζα αλάτι
Εκτέλεση

Για το κέικ: Παίρνουμε 2 στρόγγυλα στέρκι ή ταψάκια μίας χρήσης 22 εκ., τα βουτυρώνουμε, τα αλευρώνουμε και τα τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, τις βανιλέτες, το σπορέλαιο και χτυπάμε με το εξάρτημα του φτερού για 10 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Όταν αφρατέψει το βούτυρο προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά κάθε φορά. Με προσοχή, ρίχνουμε το επόμενο αυγό μόνο όταν έχει απορροφηθεί το προηγούμενο. Χαμηλώνουμε την ένταση του μίξερ και προσθέτουμε το μισό μείγμα από το αλεύρι περιμένοντας να ενσωματωθεί.

toyrta_kok_boston_cream_pie_syntages_eleni_kapnia

Στη συνέχεια ρίχνουμε το μισό γάλα, ανακατεύουμε, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και περιμένουμε να ενωθεί. Στο τέλος βάζουμε και το υπόλοιπο γάλα, ανακατεύουμε και σταματάμε το χτύπημα. Βγάζουμε τα τσέρκι από το ψυγείο και ισομοιράζουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 25 λεπτά. Ελέγχουμε το ψήσιμο με μία οδοντογλυφίδα. Όταν είναι έτοιμα τα κέικ τα αφήνουμε 5 λεπτά μέσα στις φόρμες. Τα Αφαιρούμε από τις φόρμες και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Στη συνέχεια με ένα μαχαίρι κόβουμε τα τυχόν εξογκώματα για να ισιώσουμε τις επιφάνειες.

 

Για το σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη και περιμένουμε να πάρει βράσει. Όταν εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες μαγειρεύουμε για 3 λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε το κονιάκ, ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.

toyrta_kok_boston_cream_pie_syntages_eleni_kapnia

Για την κρέμα: Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τις βανιλέτες και το αλάτι.  Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Όταν το μείγμα με το γάλα ζεσταθεί παίρνουμε με μία κουτάλα ζεστό γάλα και το προσθέτουμε στο μείγμα με τα αυγά, ανακατεύουμε γρήγορα για να πάρει σωστή θερμοκρασία. Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών στο γάλα. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα μας και να βγάλει φουσκάλες. Αφαιρούμε από το μάτι της κουζίνας την κατσαρόλα και προσθέτουμε το βούτυρο. Ενσωματώνουμε καλά και τοποθετούμε την κρέμα σε ένα μακρόστενο σκεύος, το καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται και το βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες να κρυώσει. Όταν έρθει η ώρα να την χρησιμοποιήσουμε την χτυπάμε με ένα σύρμα να αφρατέψει και την τοποθετούμε σε ένα κορνέ μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε. Αν δεν έχουμε κορνέ θα την απλώσουμε απλά με ένα κουτάλι.

toyrta_kok_boston_cream_pie_syntages_eleni_kapnia

Για την γκανάς: Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και λιώνουμε το μείγμα σε μπεν μαρί. Όταν είναι έτοιμο περιμένουμε να χλιάνει ελαφρώς.

 

Συναρμολόγηση: Παίρνουμε μία βάση για τούρτες ή μία τουρτιέρα ή μία στρόγγυλη πιατέλα. Τοποθετούμε το πρώτο παντεσπάνι, σιροπιάζουμε με το μισό σιρόπι, απλώνουμε την κρέμα, βάζουμε από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι και το πατάμε ελαφρώς να κολλήσει με την κρέμα. Στη συνέχεια το σιροπιάζουμε και απλώνουμε την σοκολάτα γκανάς. Η τούρτα διατηρείται για 3 μέρες στο ψυγείο.

 

Συμβουλή: Αν δεν έχουμε 2 τσέρκι παίρνουμε ένα μεγαλύτερο 24 εκ. και ψήνουμε εκεί το κέικ όλη τη δόση. Αφού ψηθεί και κρυώσει τελείως τότε το κόβουμε με ένα πριονωτό μαχαίρι στα 2 για να έχουμε τους 2 δίσκους του κέικ. Επίσης, μπορούμε να ετοιμάσουμε την κρέμα και το κέικ από την προηγούμενη μέρα και να τα συναρμολογήσουμε τη στιγμή που θέλουμε.

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...