No products in the cart.
Τσουρέκια χωρίς μίξερ
μέτριο
3
Reviews
Συστατικά:
Προσαρμόστε τις μερίδες
100 γρ αλεύρι για τσουρέκι | |
50 γρ. νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά | |
1 κ.σ. ζάχαρη | |
130 γρ. νερό χλιαρό |
Υλικά για την ζύμη
700 γρ αλεύρι για τσουρέκι | |
250 γρ ζάχαρη | |
150 γρ νερό χλιαρό | |
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου | |
5 δάκρυα μαστίχα | |
0.5 κ.γ. αλάτι | |
1 φακελάκι μαχλέπι | |
0.5 κ.γ. κακουλέ | |
3 βανιλέτες | |
130 γρ λιωμένο βούτυρο (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) |
Οδηγίες
1.
Για το προζύμι:
Θερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 100 βαθμούς κελσίου, πάνω – κάτω αντίσταση για 2 λεπτά και μετά κλείνουμε τελείως την θερμοκρασία.
Ολοκληρωμένο
2.
Σε ένα μπολάκι βάζουμε μέσα όλα τα υλικά για προζύμι και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να μην υπάρχουν καθόλου σβόλοι στο μείγμα.
Ολοκληρωμένο
3.
Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στον φούρνο (που έχει θερμανθεί για λίγο και πλέον είναι κλειστός) για 15 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Ολοκληρωμένο
4.
Για την ζύμη:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα 150 γρ. ζάχαρη, το νερό, το γάλα και τα αυγά.
Ολοκληρωμένο
5.
Με έναν αυγοδάρτη τα ανακατεύουμε καλά.
Ολοκληρωμένο
6.
Παράλληλα, στο μπλέντερ ρίχνουμε τα δάκρυα μαστίχας με τα 100 γρ. ζάχαρη και αλέθουμε καλά.
Ολοκληρωμένο
7.
Την προσθέτουμε μέσα στο μπολ με τα υγρά υλικά μαζί με το αλάτι, το μαχλέπι, το κακουλέ και τις βανιλέτες.
Ολοκληρωμένο
8.
Τα ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη καλά.
Ολοκληρωμένο
9.
Έπειτα, προσθέτουμε το προζύμι που ενεργοποιήθηκε μέσα στο φούρνο.
Ολοκληρωμένο
10.
Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι.
Ολοκληρωμένο
11.
Ανακατεύουμε με το κουτάλι και όταν ρίξουμε όλο το αλεύρι αρχίζουμε και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα για 5 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
12.
Στη συνέχεια ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 5 λεπτά μέχρι η ζύμη να είναι εύπλαστη.
Ολοκληρωμένο
13.
Όταν η ζύμη είναι εύπλαστη ρίχνουμε σιγά σιγά το λιωμένο βούτυρο ζυμώνοντας ταυτόχρονα μέχρι η ζύμη να απορροφήσει το βούτυρο.
Ολοκληρωμένο
14.
Προσοχή, δεν ρίχνουμε όλο το βούτυρο μαζί.
Ολοκληρωμένο
15.
Ζυμώνουμε περίπου για 8-10 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
16.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τοποθετούμε σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος ή στον φούρνο (αντιστάσεις πάνω-κάτω στους 40 βαθμούς κελσίου), μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της, περίπου 1 1/2 με 2 ώρες..
Ολοκληρωμένο
17.
Όταν φουσκώσει, βάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας, την ζυμώνουμε και κόβουμε 6 μπαλάκια (για 2 τσουρέκια) ή 9 μπαλάκια (για 3 τσουρέκια).
Ολοκληρωμένο
18.
Τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα να ξεκουραστούν για 5 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
19.
Παίρνουμε κάθε μπαλάκι και το ανοίγουμε σε κορδόνι. Για κάθε τσουρέκι θέλουμε 3 κορδόνια.
Ολοκληρωμένο
20.
Πλέκουμε σε πλεξούδα και τα απλώνουμε στο ταψί του φούρνου αφού πρώτα στρώσουμε μία λαδόκολλα.
Ολοκληρωμένο
21.
Τα ξεκουράζουμε για 30 λεπτά καλύπτοντάς τα ελαφρώς με μία πετσέτα.
Ολοκληρωμένο
22.
Όταν φουσκώσουν τα αλείφουμε με το ασπράδι (αφού πρώτα το χτυπήσουμε λίγο με το αλάτι) και πασπαλίζουμε αμύγδαλο ή σουσάμι.
Ολοκληρωμένο
23.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 45-50 λεπτά στους 170 βαθμούς κελσίου.
Ολοκληρωμένο
24.
Μόλις ροδίσουν, τα αφαιρούμε από τον φούρνο και τα τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Το ζύμωμα μπορεί να γίνει και στο μίξερ για όποιον θέλει. Για να θρυμματιστεί καλύτερα η μαστίχα την τοποθετούμε στο ψυγείο για 15 λεπτά. Μπορούμε, επίσης, να αφαιρέσουμε 50 γρ. χλιαρό νερό από τον ζύμη και να προσθέσουμε 50 γρ. χλιαρό γάλα. Αν την ώρα που πλάθουμε τα κορδόνια κολλάει ελαφρώς η ζύμη βάζουμε λίγο λάδι στα χέρια μας και πλάθουμε.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την ζάχαρη με μέλι;