No products in the cart.
Τυροκούλουρα πλεξούδα
μέτριο
10
Reviews
Συστατικά:
Προσαρμόστε τις μερίδες
100 γρ. χλιαρό γάλα | |
100 γρ. χλιαρό νερό | |
0.5 φακελάκι ξερή μαγιά (4 γρ.) | |
0.5 κ.σ. ζάχαρη | |
1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου | |
100 γρ. σπορέλαιο | |
470 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. | |
0.33 κ.γ. αλάτι |
Υλικά για την γέμιση
250 γρ. φέτα | |
Κρόκο αυγού για άλειμμα | |
Σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά) |
Οδηγίες
1.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το γάλα, το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη.
Ολοκληρωμένο
2.
. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα καλά.
Ολοκληρωμένο
3.
Προσθέτουμε το αυγό με το σπορέλαιο, τοποθετούμε στο μίξερ το εξάρτημα του γάντζου και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
4.
Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι.
Ολοκληρωμένο
5.
Ζυμώνουμε το μείγμα για 10 λεπτά μέχρι να πάρουμε μία απαλή και ελαστική ζύμη.
Ολοκληρωμένο
6.
Σταματάμε το ζύμωμα, κάνουμε τη ζύμη μία μπάλα, ρίχνουμε λίγο λάδι σε ένα μπολ, την τοποθετούμε μέσα και καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη.
Ολοκληρωμένο
7.
Την ξεκουράζουμε για 45 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
8.
Η διαδικασία του ζυμώματος μπορεί να γίνει και στο χέρι, δεν είναι απαραίτητο το μίξερ.
Ολοκληρωμένο
9.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την πλάθουμε σε ένα κορδόνι και κόβουμε 14 κομμάτια.
Ολοκληρωμένο
10.
Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης με τον πλάστη σε μακρόστενο σχήμα.
Ολοκληρωμένο
11.
Τοποθετούμε το τυρί στη μία άκρη και τυλίγουμε σε κορδόνι κλείνοντας τις άκρες.
Ολοκληρωμένο
12.
Παίρνουμε δύο κορδόνια γεμισμένα με το τυρί, τα πλέκουμε πλεξούδα όπως τα τσουρέκια και ενώνουμε καλά τις άκρες.
Ολοκληρωμένο
13.
Αν θέλουμε δεν κάνουμε πλεξούδες και διατηρούμε είτε μακρόστενο σχήμα είτε κυκλικό σαν το κουλούρι.
Ολοκληρωμένο
14.
Τελειώνουμε με όλα τα τυροκούλουρα, τα αλείφουμε με τον κρόκο αυγού, πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα απλώνουμε στο ταψί του φούρνου αφού πρώτα στρώσουμε λαδόκολλα.
Ολοκληρωμένο
15.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Ολοκληρωμένο
16.
Όταν είναι έτοιμα, τα απλώνουμε σε μία σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Ολοκληρωμένο
17.
Τα καταναλώνουμε αμέσως ή τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη βάζοντάς τα σε σακουλάκια.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Μπορούμε να γεμίσουμε τα τυροκούλουρα με κρέμα τυριού και αλλαντικό ή οτιδήποτε άλλο επιθυμούμε! Είναι μία εκπληκτική ζύμη που μετατρέπεται και σε γλυκό κουλούρι γεμίζοντάς με σοκολάτα ή πραλίνα!
Αφήστε μια απάντηση