Τυρόψωμο μπομπότα χωρίς μαγιά

Υλικά
  • 170 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½  κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • Μία πρέζα ζάχαρη
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • 2 αυγά
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 150 γρ. σπορέλαιο καλής ποιότητας
  • 150 γρ γάλα
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 300 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
  • 1 κ.σ. βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τη μαγειρική σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη ζάχαρη, το πιπέρι και το θυμάρι. Παράλληλα, παίρνουμε ένα τετράγωνο ή στρόγγυλο ταψί 25 εκ. και το βουτυρώνουμε. Το τοποθετούμε στο φούρνο μέχρι να κάψει. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε καλά με το σύρμα τα αυγά, το γιαούρτι, το λάδι, το γάλα, και τη μουστάρδα. Στο τέλος προσθέτουμε τη φέτα μαζί με τις σταγόνες λεμονιού και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι στο υγρό μείγμα και ανακατεύουμε απαλά. Βγάζουμε από τον φούρνο το ταψί, αδειάζουμε τον χυλό και απλώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε για 30 με 35 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνεια. Αν ο φούρνος είναι δυνατός τότε χαμηλώνουμε στους 180°C  και ψήνουμε για 40 λεπτά.  Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε να κρυώσει και έπειτα κόβουμε σε κομμάτι.

 

Συμβουλές:

  1. Μπορούμε να πασπαλίσουμε την επιφάνεια του τυρόψωμου με σουσάμι ή οποιονδήποτε άλλο καρπό επιθυμούμε.
  2. Μπορούμε να το φτιάξουμε σαν σπανακόπιτα: Προσθέτουμε στον χυλό 200 γρ. σπανάκι, ψιλοκομμένο και σοταρισμένο για 2-3 λεπτά σε λίγο ελαιόλαδο, μαζί με ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο και 200 γρ. φέτα.
  3. Γλυκιά παραλλαγή με σταφίδες και κανέλα: Αφαιρούμε την φέτα και προσθέτουμε στον χυλό 100 γρ. σταφίδες αφού πρώτα τις μουλιάσουμε για 1 ώρα σε 100 γρ. κονιάκ (μαζί με τα υγρά, αν έχουν μείνει) και 2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη.

 

Από την Ελένη Καπνιά.

 

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...