Vegan/ Νηστίσιμο παστίτσιο με “κιμά” μελιτζάνας

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
500 γρ. λαζάνια ή χοντρό μακαρόνι για παστίτσιο ή ριγκατόνι
Γέμιση μελιτζάνας:
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
600 γρ. μελιτζάνες κομμένες σε κυβάκια
1 καρότο τριμμένο
1 φλιτζ. καφέ λευκό κρασί
500 γρ. κονκασέ ολόκληρα ντονατίνια πολτοποιημένα στο μούλτι
0.5 κ.γ. ζάχαρη
3 κόκκους μπαχάρι
1 δαφνόφυλλο
0.5 κ.γ. πάπρικα
1 φρέσκο ζωμό λαχανικών
φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
αλάτι
πιπέρι
Υλικά για την μπεσαμέλ:
100 γρ. μαργαρίνη
100 γρ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα σόγιας
Αλάτι
πιπέρι
μια πρέζα μοσχοκάρυδο

Οδηγίες

1.
Γέμιση:
Παίρνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Ολοκληρωμένο
2.
Το ζεσταίνουμε και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο για 1 λεπτό.
Ολοκληρωμένο
3.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τις μελιτζάνες με το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4 λεπτά περίπου.
Ολοκληρωμένο
4.
Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ολοκληρωμένο
5.
Έπειτα προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, το μπαχάρι, το δαφνόφυλλο, την πάπρικα, τον ζωμό λαχανικών, τα φύλλα βασιλικού, αλάτι και πιπέρι.
Ολοκληρωμένο
6.
Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
7.
Μπεσαμέλ:
Παίρνουμε μία κατσαρόλα και την ζεσταίνουμε.
Ολοκληρωμένο
8.
Προσθέτουμε τη μαργαρίνη περιμένοντας να λιώσει.
Ολοκληρωμένο
9.
Στη συνέχεια βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το αυγοδάρτη διαρκώς.
Ολοκληρωμένο
10.
Αποσύρουμε από την φωτιά και ξεκινάμε την συναρμολόγηση.
Ολοκληρωμένο
11.
Συναρμολόγηση:
Παίρνουμε ένα μακρόστενο ταψί ή ένα πυρέξ.
Ολοκληρωμένο
12.
Το λαδώνουμε, πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί και φρυγανιά το καλύπτουμε με μία στρώση από λαζάνια.
Ολοκληρωμένο
13.
Βάζουμε την γέμιση μελιτζάνας και πασπαλίζουμε με λίγο τυρί.
Ολοκληρωμένο
14.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το στρώσιμο των ζυμαρικών και της γέμισης με το τυρί μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
Ολοκληρωμένο
15.
Στο τέλος, καλύπτουμε με την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά και τυρί.
Ολοκληρωμένο
16.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς κελσίου για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Ολοκληρωμένο
17.
Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα και έπειτα κόβουμε σε κομμάτια σερβίροντας.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για τα λαζάνια τα τρυπητά μακαρόνια ειδικά για παστίτσιο ή τα ριγκατόνι. Πρώτα όμως τα βράζουμε 3 λεπτά λιγότερο από την αναγραφόμενη ώρα, τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε και συνεχίζουμε κανονικά τη συνταγή!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *