Αφράτα τσουρέκια με γρήγορο προζύμι

Υλικά

Για το προζύμι:

  • 80 γρ. νερό
  • 50 γρ. νωπή μαγιά
  • 1 κ.γ. ζάχαρη

Για την ζύμη:

  • 770 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 130 γρ. γάλα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 4 βανιλέτες
  • Μία πρέζα αλάτι
  • 2 κ.γ. μαχλέπι
  • 1 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
  • 8 δάκρυα μαστίχα κοπανισμένη
  • 3 αυγά
  • 70 γρ. ιμβερτοποιημένη ζάχαρη (για την συνταγή δείτε εδώ)
  • 30 γρ. σπορέλαιο χλιαρό

Για το άλειμμα:

  • 1 ασπράδι αυγού
  • Μία πρέζα αλάτι

Για το πασπάλισμα:

  • Αμύγδαλο φιλέ ή Σουσάμι
Εκτέλεση

Για το προζύμι: Σε ένα μπολ βάζουμε μέσα το νερό, την μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Το σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 20 λεπτά.

Για τη ζύμη: Σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε λίγο το γάλα μαζί με τη ζάχαρη, το βούτυρο, τις βανιλέτες, το αλάτι, το μαχλέπι, το κάρδαμο και την μαστίχα.  Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν τα υλικά και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά μέχρι το μείγμα να φθάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά και με έναν αυγοδάρτη τα ανακατεύουμε. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι και το μείγμα για το προζύμι. Τοποθετούμε το εξάρτημα του γάντζου και ανακατεύουμε σε μέτρια ένταση. Προσθέτουμε εκεί μέσα το μείγμα με το γάλα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα αυγά με την ιμβερτοποιημένη ζάχαρη και ανεβάζουμε την ταχύτητα του μίξερ και ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε σιγά σιγά το σπορέλαιο και ζυμώνουμε για 15 με 20 λεπτά μέχρι να πάρουμε μία εύπλαστη, λεία και μαλακή ζύμη. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μπολ και εκεί βάζουμε τη ζύμη, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και μία πετσέτα. Βάζουμε τη ζύμη σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 30 βαθμούς κελσίου και περιμένουμε να διπλασσιαστεί ο όγκος της. Το φούσκωμα μπορεί να διαρκέσει μέχρι 1 ½ ώρα.

Όταν φουσκώσει, βάζουμε τη ζύμη μας σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε για λίγο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια για να πλάσουμε 2 τσουρέκια. Τα σκεπάζουμε για να μην ξεραθούν. Έπειτα το κάθε κομμάτι το πλάθουμε σε κορδόνι. Αν η ζύμη κολλάει τότε ελαφρώς λαδώνουμε τα χέρια μας. Τα κορδόνια που θα πλάσουμε καλό είναι να μην είναι πολύ μακριά ώστε να δώσουν όγκο στα τσουρέκια μας. Φτιάχνουμε πλεξούδες και μπορούμε να τα κάνουμε στρόγγυλα. Παίρνουμε το ταψί του φούρνου και στρώνουμε μία λαδόκολλα. Εκεί αραδιάζουμε τα τσουρέκια και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά μέσα στο φούρνο. Έπειτα αλείφουμε με το ασπράδι και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι ή μαυροσούσαμο ή κας κας (ζαχαρωτά). Τοποθετούμε στον φούρνο ένα μπολάκι με νερό και ψήνουμε στους 170 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις πάνω κάτω για 50 με 55 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος που τους έχουμε δώσει, μέχρι να χρυσαφίσουν βάζοντας το ταψί με τα τσουρέκια στην προ τελευταία θέση. Όταν είναι έτοιμα τοποθετούμε στη σχάρα να κρυώσουν και μετά τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη. Αν θέλουμε διατηρούμε στην κατάψυξη.

Συμβουλές:

  1. Το μπολάκι με το νερό το τοποθετούμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος, όπως και σε όλες τις ζύμες, για να δώσει την σωστή υγρασία, με τους κατάλληλους υδρατμούς και να ψηθούν σωστά τα τσουρέκια. Οι επαγγελματικοί φούρνοι διαθέτουν συγκεκριμένα προγράμματα ρύθμισης υγρασίας. Κάτι τέτοιο δε συναντάμε συχνά στους οικιακούς φούρνους. Έτσι η εναλλακτική λύση που προσεγγίζει το επαγγελματικό είναι ο συγκεκριμένος τρόπος.
  2. Αφού πλέξουμε τα τσουρέκια μας δε τα αφήνουμε να παραφουσκώσουν (έτσι και αλλιώς μέσα στο φούρνο θα φουσκώσουν) γιατί κατά τη διάρκεια του ψησίματος θα «σκάσει» η επιφάνειά τους και οι ίνες θα διαλυθούν.
  3. Δεν χρησιμοποιούμε κρόκο στο άλειμμα γιατί αρπάζει γρήγορα χρώμα με αποτέλεσμα το εσωτερικό των τσουρεκιών να μένει άψητο.
  4. Το πλάσιμο των τσουρεκιών μπορεί να γίνει και στο χέρι απλά θέλει λίγο υπομονή.

 

Για περισσότερες συνταγές με γλυκές ζύμες δείτε εδώ.

Όλα τα μυστικά για αφράτα τσουρέκια δείτε εδώ.

Για περισσότερες πασχαλινές συνταγές δείτε εδώ.

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...