No products in the cart.
Αρωματική κρεμ καραμελέ
εύκολο
10
Reviews
Συστατικά:
Προσαρμόστε τις μερίδες
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική | |
50 γρ. νερό νερό | |
1 κ.γ. χυμό λεμονιού | |
Μία πρέζα αλάτι |
Υλικά για την κρέμα:
1 λίτρο γάλα πλήρες | |
4 βανιλέτες | |
Μια πρέζα αλάτι | |
Μια πρέζα αλάτι | |
Μία πρέζα μοσχοκάρυδο | |
1 κ.σ. λικέρ κρέμα | |
180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική | |
6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου |
Οδηγίες
1.
Για την καραμέλα:
Παίρνουμε ένα κατσαρολάκι και βάζουμε τη ζάχαρη μαζί με το νερό, το λεμόνι και το αλάτι. Παίρνουμε ένα κατσαρολάκι και βάζουμε τη ζάχαρη μαζί με το νερό, το λεμόνι και το αλάτι.
Ολοκληρωμένο
2.
Με μία ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Ολοκληρωμένο
3.
Μόλις αρχίζει να παίρνει βράση το σιρόπι, σταματάτε να ανακατεύουμε και το αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά περίπου σε μέτρια πάλι ένταση, μέχρι να γίνει καραμέλα και να πάρει καστανό ανοιχτό χρώμα. Προσοχή να μην την κάψουμε γιατί για πικρίσει
Ολοκληρωμένο
4.
Αν η κουζίνα σας είναι δυνατή χαμηλώστε λίγο ακόμα την ένταση
Ολοκληρωμένο
5.
Όταν είναι έτοιμη, αφαιρούμε από τη φωτιά και περιμένουμε λίγο να σταματήσει ο βρασμός της.
Ολοκληρωμένο
6.
Έπειτα, παίρνουμε μικρά φορμάκια (πυρίμαχα ή μεταλλικά) ή μία μεγάλη φόρμα, και όπως είναι ζεστή η καραμέλα την μοιράζουμε.
Ολοκληρωμένο
7.
Φροντίζουμε η καραμέλα να πάει και λίγο στα τοιχώματα από τα φορμάκια.
Ολοκληρωμένο
8.
Κρέμα:
Σε ένα κατσαρολάκια βάζουμε το γάλα, τις βανιλέτες, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο, το λικέρ και 3 κ.σ. από το σύνολο της ζάχαρης.
Ολοκληρωμένο
9.
Το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη συνεχώς μέχρι να ζεσταθεί πολύ καλά το γάλα αλλά να μη βράσει.
Ολοκληρωμένο
10.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη.
Ολοκληρωμένο
11.
Ανακατεύουμε καλά και όταν ζεσταθεί καλά το γάλα, το βγάζουμε από τη φωτιά και με μία κουτάλα το ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς με τον αυγοδάρτη.
Ολοκληρωμένο
12.
Παίρνουμε τα φορμάκια με την καραμέλα και τα βάζουμε σε ένα βαθύ ταψί.
Ολοκληρωμένο
13.
Μοιράζουμε την κρέμα σε όλα τα φορμάκια προσεκτικά με μία κουτάλα.
Ολοκληρωμένο
14.
Τοποθετούμε το ταψί σιγά σιγά μέσα στον φούρνο και γεμίζουμε το ταψί με ζεστό νερό (όχι βραστό) μέχρι τα ¾.
Ολοκληρωμένο
15.
Στην ουσία τα ψήνουμε μπεν μαρί.
Ολοκληρωμένο
16.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου.
Ολοκληρωμένο
17.
Για να δούμε το ψήσιμο της κρέμας βυθίζουμε στο εσωτερικό από το φορμάκια μία οδοντογλυφίδα.
Ολοκληρωμένο
18.
Αν βγαίνει καθαρή τότε οι κρέμες μας είναι έτοιμες.
Ολοκληρωμένο
19.
Όταν είναι έτοιμες, τις βγάζουμε προσεκτικά από τον φούρνο και αφαιρούμε τα φορμάκια από το καυτό νερό.
Ολοκληρωμένο
20.
Τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσουν τελείως.
Ολοκληρωμένο
21.
Στην συνέχεια τις διατηρούμε στο ψυγείο.
Ολοκληρωμένο
22.
Όταν είναι να τις σερβίρουμε τις αναποδογυρίζουμε σε ένα πιατάκι και με ένα μαχαιράκι ξεκολλάμε την κρέμα από τα τοιχώματα.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Αν δεν έχουμε φορμάκια μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα μικρά φορμάκια μιας χρήσης που χρησιμοποιούμε στα κέικ. Επίσης, για περισσότερο άρωμα στην κρέμα μπορούμε να προσθέσουμε την ώρα που βράζει έναν φρέσκο λοβό βανίλιας αφού πρώτα τον σχίσουμε.
Αφήστε μια απάντηση