Αυγά benedict με σάλτσα hollandaise

Υλικά

Σάλτσα hollandaise:

  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • 4 κρόκους αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κ.γ. χυμό λεμονιού
  • 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • ½ κ.γ. μουστάρδα
  • Αλάτι και πιπέρι

Ποσέ αυγά:

  • 4 αυγά
  • 1 κ.γ. ξύδι

Υπόλοιπα υλικά:

  • 4 φέτες μπέικον ή καπνιστή μπριζόλα
  • 2 ψωμάκια της επιλογής μας κομμένα στη μέση ή 4 φέτες οποιοδήποτε ψωμιού ή αγγλικά ψωμάκια scones
  • Μερικά φύλλα ρόκας

 

Εκτέλεση

Για την σάλτσα:

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Σε ένα ξεχωριστό μικρό μπολ, βάζουμε τους κρόκους και με έναν αυγοδάρτη χτυπάμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, την κρέμα γάλακτος, τη μουστάρδα και το αλατοπίπερο. Προσθέτουμε μια μικρή κουταλιά από το καυτό λιωμένο βούτυρο στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε καλά. Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία προσθέτοντας μια κουταλιά κάθε φορά από το ζεστό βούτυρο στο μείγμα των αυγών. Προσθέτοντας το βούτυρο αργά, μια κουταλιά κάθε φορά δηλαδή, θα πετύχουμε την σωστή υφή. Μόλις ενσωματωθεί το βούτυρο, ξαναρίχνουμε το μείγμα στο κατσαρολάκι. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, για 30 δευτερόλεπτα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη. Η σάλτσα θα πήζει καθώς κρυώνει. Ανακατεύουμε καλά μετά και προσθέτουμε άλλη μια κουταλιά κρέμα γάλακτος, αν χρειάζεται, για να αραιώσει η σάλτσα.

Για τα αυγά ποσέ:

Γεμίζουμε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα με νερό. Φέρνουμε το νερό σε βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να σιγοβράσει. Θα πρέπει να δούμε μικρές φυσαλίδες να βγαίνουν στην επιφάνεια. Προσθέτουμε το ξύδι στο νερό (βοηθάει το ασπράδι του αυγού να μείνει μαζί μόλις μπει στο νερό). Σπάμε ένα αυγό σε ένα μικρό φλιτζάνι. Χαμηλώνουμε το φλιτζάνι με το αυγό στο νερό που σιγοβράζει, βάζοντάς το απαλά. Μαγειρεύουμε το αυγό στο νερό που σιγοβράζει για 3-5 λεπτά, ανάλογα με το πόσο ρευστός θέλουμε τον κρόκο του αυγού μας. Αφαιρούμε το αυγό ποσέ με μια τρυπητή κουτάλα. Προσοχή: Δεν είναι φυσιολογικό να σχηματίζεται λευκός αφρός πάνω από το νερό όταν κάνουμε ποσέ ένα αυγό. Μπορούμε απλά να αφαιρέσουμε τον αφρό από το νερό με ένα κουτάλι. Όσο ψήνεται το αυγό, τοποθετούμε τις φέτες του μπέικον σε ένα μεγάλο τηγάνι και μαγειρέψτε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 1 λεπτό από κάθε πλευρά.

Σύνθεση:

Ψήνουμε στο γκριλ τα ψωμάκια που θα χρησιμοποιήσουμε. Γεμίζουμε κάθε φρυγανισμένη πλευρά με μια λίγη ρόκα, φέτα μπέικον και μετά ένα αυγό ποσέ. Περιχύνουμε με σάλτσα hollandaise και απολαμβάνουμε!

 

Για περισσότερες συνταγές με brunch/πρωινά δείτε εδώ.

Για την συνταγή τωω scones δείτε εδώ.

Για περισσότερες συνταγές με σνακ δείτε εδώ.

Για περισσότερες συνταγές με ορεκτικά δείτε εδώ.

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...