Ελιόψωμα με πατέ ελιάς

Υλικά
  • 400 γρ. αλεύρι χωριάτικο για ζυμωτό ψωμί
  • 100 γρ. αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι ή γ.ο.χ.
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι
  • 200 γρ. προζύμι
  • 4 γρ. ξερή μαγιά
  • 25 γρ. ελαιόλαδο
  • 230 γρ. νερό χλιαρό
  • 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένες ελιές
  • Πατέ ελιάς για γέμισμα *

 

Εκτέλεση

Τοποθετούμε στο μίξερ το εξάρτημα του γάντζου. Στον κάδο ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από τις ψιλοκομμένες ελιές και το πατέ ελιάς. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά μέχρι να πάρουμε μία εύπλαστη και μαλακή ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ελιές. Ζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι μας να ενσωματωθούν. Κάνουμε μία μπάλα τη ζύμη, την τοποθετούμε σε ένα μπολ αφού πρώτα το λαδώσουμε ελαφρώς. Την χαράσσουμε σταυροειδώς και καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη. Ξεκουράζουμε τη ζύμη μας και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της. Όταν είναι έτοιμη την χωρίζουμε σε 12 μπαλάκια. Με την παλάμη του χεριού μας πατάμε το κάθε ένα ξεχωριστά για να πλατύνουν. Γεμίζουμε με ¾ κ.γ. από το πατέ ελιάς. Ενώνουμε προσεκτικά τις άκρες για να κλείσουμε τη γέμιση μέσα στη ζύμη και τα πλάθουμε σε μπαλάκια. Κάνουμε την ίδια διαδικασία με όλα τα ψωμάκια. Όταν τελειώσουμε, απλώνουμε μία λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου, πασπαλίζουμε με αλεύρι και τοποθετούμε τα ψωμάκια. Πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα αλεύρι από πάνω τους και ξεκουράζουμε για 30 λεπτά. Πριν τα ψήσουμε τα ραντίζουμε με λίγο νερό για να γίνει ωραία κρούστα. Τοποθετούμε στον πάτο του φούρνου ένα πυρίμαχο μπολάκι με νερό. Βάζουμε το ταψί στην προ τελευταία θέση του φούρνου. Ψήνουμε τα ψωμάκια μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς κελσίου στην ρύθμιση κάτω αντίσταση με αέρα για 10 λεπτά. Μετά χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς κελσίου και αλλάζουμε τη ρύθμιση σε πάνω κάτω αντίσταση. Ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν. Όταν είναι έτοιμα τα απλώνουμε σε μία σχάρα να κρυώσουν.

 

* Για τη συνταγή της πάστας ή πατέ ελιάς δείτε εδώ.

 

Συμβουλή: Αν θέλουμε μπορούμε να ανοίξουμε τη ζύμη του ψωμιού, με τη βοήθεια ενός πλάστη, σε φύλλο και εκεί να απλώσουμε κατά μήκος τις ελιές και το πατέ ελιάς. Ρολάρουμε τη ζύμη και ψήνουμε στο φούρνο. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε ροδέλες ελιόψωμου που αισθητικά είναι πολύ εντυπωσιακά. Επίσης αν δεν έχουμε προζύμι τότε το αντικαθιστούμε με ένα φακελάκι ξερή μαγιά.

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...