Που χρησιμοποιούμε το πετιμέζι

Ο τρύγος έχει ξεκινήσει και τα σταφύλια ρέουν με αφθονία στα τελάρα. Φέτος, λοιπόν, θα φτιάξουμε παρεούλα το δικό μας αγνό πετιμέζι. Ο παππούς μου κάθε χρόνο το ετοιμάζει τον Σεπτέμβριο με τον παραδοσιακό τρόπο. Βγαίνει στην αυλή, ετοιμάζει τη φωτιά με ξύλα και τοποθετεί το καζάνι. Έχετε στο μυαλό σας τον Πανοραμίξ που στέκεται μπροστά από ένα καζάνι και ετοιμάζει τον μαγικό ζωμό; Κάπως έτσι είναι η αυλή του παππού! Αρκετά με τα οικογενειακά μου, ήρθε η ώρα να αναλύσουμε τους δύο βασικούς όρους. Τι είναι ο μούστος και τι το πετιμέζι. Ο μούστος, λοιπόν, είναι ο χυμός που παίρνουμε από τα σταφύλια και το πετιμέζι είναι ο συμπυκνωμένος χυμός, δηλαδή το σιρόπι, με την χαρακτηριστική εκείνη γλυκιά και λίγο ξινή γεύση, που έχουμε μετά το βράσιμο του μούστου. Τόσο απλά. Υπάρχουν δύο τρόποι να φτιάξουμε το θρεπτικό μας πετιμέζι. Ο πρώτος είναι να αγοράσουμε τον μούστο έτοιμο «κομμένο» και ο δεύτερος, πιο μπελαλίδικος, να τον φτιάξουμε εμείς. Ότι και να διαλέξουμε η μετέπειτα διαδικασία για το πετιμέζι είναι ίδια.

Μερικές μικρές συμβουλές σχετικά με τον αγορασμένο μούστο είναι απαραίτητες. Γι’ αυτό σημειώστε:

1. Καλό είναι να αγοράζουμε μούστο ημέρας δηλαδή μούστο «άβραστο», που δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η ζύμωσή του, ειδάλλως δεν είναι κατάλληλος για πετιμέζι. Κυρίως το μεσημέρι είναι ο πιο κατάλληλος χρόνος να τον προμηθευτούμε και τον μεταφέρουμε σε καθαρά δοχεία.

2. Ο μούστος που θα αγοράσουμε προσέχουμε να είναι καθαρός, χωρίς κατακάθια και λάσπη και τον ξεκουράζουμε για λίγες ώρες.

3. Όταν θα έχουμε τον μούστο είναι αναγκαίο να τον «κόψουμε» σύντομα ειδάλλως θα ξεκινήσει να «βράζει» δηλαδή ξεκινάει η ζύμωση με αποτέλεσμα να σπάσει το δοχείο. Μέχρι να αρχίσουμε τη διαδικασία του «κοψίματος» τον διατηρούμε στο ψυγείο.

Που χρησιμοποιούμε το πετιμέζι:

1. Αντικαθιστούμε σε οτιδήποτε τη ζάχαρη με το σπιτικό πετιμέζι γιατί λειτουργεί  και χρησιμοποιείται ακριβώς όπως το μέλι.

2. Φτιάχνουμε μουστοκούλουρα, μουσταλευριά και λουκουμάκια.

3. Το βάζουμε σαν ντρέσινγκ σε σαλάτες, μαρινάρουμε κρέατα και το χρησιμοποιούμε σαν σιρόπι βάζοντάς το κυριολεκτικά παντού, από φρούτα μέχρι γιαούρτι!

4. Στο πρωινό μπορούμε να περιχύσουμε με πετιμέζι τηγανίτες, λουκουμάδες, ψωμί ή φρυγανιές.

5. Μπορούμε να φτιάξουμε ακόμα και λικέρ.

Να θυμάστε πως τα αγνά και σπιτικά προϊόντα μπορεί να είναι λίγο χρονοβόρα αλλά αξίζει να γευθούμε τις πραγματικές, αυθεντικές και γνήσιες γεύσεις που μας χαρίζει απλόχερα η «μανά γη».

Reviews