Γαριδομακαρονάδα

Υλικά
  • 1 πακέτο λιγκουίνι ή σπαγγέτι
  • 20 μεγάλες γαρίδες
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο (προαιρετικά)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ½ φινόκιο ψιλοκομμένο
  • 1 πιπερίτσα τσίλι ή μπούκοβο
  • 50 γρ. λευκό κρασί
  • 1 συσκευασία με ντοματάκια ολόκληρα σε κονσέρβα και χτυπημένα στο μπλέντερ
  • 1 φρέσκο κύβο λαχανικών
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Για τον ζωμό

  • Τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 ντομάτα κομμένη στα τέσσερα
  • 1 πιπεριά πράσινη κομμένη στα τέσσερα
  • 50 γρ. λευκό κρασί
  • 1 φλιτζ. νερό
  • Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Για αρχή ξεκινάμε με τον ζωμό γαρίδας: Καθαρίζουμε τις γαρίδες αφαιρώντας τα κεφάλια και τα κελύφη. Αφαιρούμε το εντεράκι σχίζοντας ελαφρά κατά μήκος της ράχης της γαρίδες με ένα μαχαιράκι. Τις ξεπλένουμε καλά και τις αφήνουμε λίγο στην άκρη. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κεφάλια, τα κελύφη μαζί με το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε την ντομάτα, το νερό, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε για 20 λεπτά. Έπειτα σουρώνουμε τον ζωμό πιέζοντας όλα τα υλικά για να μας βγάλουν όλους τους χυμούς και κρατάμε στην άκρη μία κουτάλα από τον ζωμό. Αυτό το κάνουμε γιατί θα το προσθέσουμε στο βράσιμο των ζυμαρικών.

 

Για τις γαρίδες:

Σε ένα τηγανάκι ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά τις γαρίδες σε δυνατή φωτιά. Δε θέλουμε να βράσουν οπότε προσοχή στο χρόνο σας. Τις αφαιρούμε σε ένα πιατάκι.

garidomakaronada_syntages_eleni_kapnia

 

Για τα ζυμαρικά:

Συνεχίζουμε με το βράσιμο των λιγκουίνι σε άφθονο αλατισμένο νερό ρίχνοντας τον ζωμό που έχουμε κρατήσει. Προσοχή γιατί τα μαγειρεύουμε 3 λεπτά λιγότερο από ότι αναγράφει η συσκευασία. Όταν περάσει η ώρα τα στραγγίζουμε και τα τελειώνουμε αμέσως στη σάλτσα.

Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα:

Σε ένα πλατύ και βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το φινόκιο για 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το τσίλι ή το μπούκοβο, τα ντοματάκια, τον ζωμό γαρίδας, πιπέρι και λίγο αλάτι. Μαγειρεύουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει η σάλτσα μας. Στο τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό, το βούτυρο και τις σοταρισμένες γαρίδες. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα μισό-μαγειρεμένα λινγκουίνι. Αφήνουμε για 3 λεπτά να ρουφήξουν τη σάλτσα με κλειστό καπάκι και σερβίρουμε αχνιστά!

 

Συμβουλή:

Αν και είναι λίγο χρονοβόρο, καλό είναι να καθαρίσουμε τις γαρίδες. Αφήνοντας το εντεράκι στη γαρίδα αυτόματα προσδίδει μία πικρή γεύση στο φαγητό μας πράγμα που δε θέλουμε!

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...