No products in the cart.
Ριζότο Γαρίδας
μέτριο
4
Reviews
Συστατικά:
Προσαρμόστε τις μερίδες
500 γρ ρύζι για ριζότο (αρμπόριο ή καρναρόλι ή καρολίνα) | |
2 κ.σ. βούτυρο | |
18 μεγάλες γαρίδες | |
1 φλιτζ. Ζωμό λαχανικών | |
3 φλιτζ. Ζωμό γαρίδας* | |
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο | |
2 σκελίδες σκόρδο | |
0.5 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό | |
1 λεμόνι (χυμό και ξύσμα) | |
¾ φλιτζ. Λευκό κρασί | |
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας | |
Αλάτι, πιπέρι | |
Λίγο ελαιόλαδο για της γαρίδες |
*Υλικά για τον ζωμό γαρίδας (μπισκ)
Τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες | |
2 ντομάτες (στα 4 κομμένο) | |
1 κρεμμύδι (στα 4 κομμένο) | |
1 πιπεριά πράσινη κέρατο (στη μέση κομμένο) | |
1 σκελίδα σκόρδο | |
0.5 φλιτζ. κρασί | |
3 φλιτζ. Νερό (μέχρι να καλυφθούν τα υλικά) | |
Ελαιόλαδο | |
Μία πρέζα ζάχαρη | |
Αλάτι, πιπέρι |
Οδηγίες
1.
Για τον ζωμό γαρίδας
Παίρνουμε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε ελαιόλαδο.
Ολοκληρωμένο
2.
Εκεί τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι, το σκόρδο, την πιπεριά, τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες.
Ολοκληρωμένο
3.
Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ολοκληρωμένο
4.
Στη συνέχεια προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, το νερό, αλάτι και πιπέρι.
Ολοκληρωμένο
5.
Μαγειρεύουμε περίπου για 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Ολοκληρωμένο
6.
Έπειτα περνάμε τον ζωμό από ένα σουρωτήρι και πιέζουμε πολύ καλά να βγάλουν όλα τους τα υγρά.
Ολοκληρωμένο
7.
Κρατάμε τον ζωμό ζεστό για να τον χρησιμοποιήσουμε στο ριζότο μας.
Ολοκληρωμένο
8.
Για τις γαρίδες
Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και το τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά.
Ολοκληρωμένο
9.
Παράλληλα ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι στις γαρίδες.
Ολοκληρωμένο
10.
Όταν το τηγάνι είναι καυτό τις βάζουμε μέσα και τις σοτάρουμε για τρία λεπτά μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να ροδοκοκκινίσουν.
Ολοκληρωμένο
11.
Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και αρωματίζουμε με το ξύσμα λεμονιού.
Ολοκληρωμένο
12.
Για το ριζότο
Σε μία πλατιά κατσαρόλα ή γουόκ ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο.
Ολοκληρωμένο
13.
Τσιγαρίζουμε πρώτα το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Ολοκληρωμένο
14.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και το ρύζι για να γλασάρει λίγο.
Ολοκληρωμένο
15.
Μην παραλείψουμε αυτό το στάδιο γιατί όταν το ρύζι σοτάρετε τότε ο κάθε κόκκος θωρακίζεται και έτσι δεν λασπώνει.
Ολοκληρωμένο
16.
Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί όλο το αλκοόλ.
Ολοκληρωμένο
17.
Με μια κουτάλα τώρα προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
Ολοκληρωμένο
18.
Μετά ρίχνουμε τον ζωμό γαρίδας και ανακατεύουμε.
Ολοκληρωμένο
19.
Συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να μας τελειώσει ο ζωμός.
Ολοκληρωμένο
20.
Δοκιμάζουμε το ριζότο και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.
Ολοκληρωμένο
21.
Το ριζότο μας χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να μαγειρευτεί
Ολοκληρωμένο
22.
Προσοχή σε αυτό το σημείο να μην το παραβράσουμε!
Ολοκληρωμένο
23.
Το ριζότο μας πρέπει να κρατάει λίγο και να έχει ζουμάκι.
Ολοκληρωμένο
24.
Προς το τέλος του μαγειρέματος ρίχνουμε τις σοταρισμένες γαρίδες και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Ολοκληρωμένο
25.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2 λεπτά ακόμα και σερβίρουμε ζεστό.
Ολοκληρωμένο
Αφήστε μια απάντηση