No products in the cart.
Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
εύκολο
5
Reviews
Συστατικά:
Προσαρμόστε τις μερίδες
1 χταπόδι 1 ½ κιλό | |
50 γρ. ξύδι |
Υλικά για την σάλτσα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα | |
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες | |
1 καρότο τριμμένο | |
100 γρ. ελαιόλαδο | |
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας | |
100 γρ. λευκό κρασί | |
1 ξύλο κανέλας | |
3 κόκκους μπαχάρι | |
1 δαφνόφυλλο | |
1/3 κ.γ. πάπρικα (προαιρετικά) | |
Λίγο μπούκοβο | |
1 συσκευασία ντοματάκια ολόκληρα (πολτοποιημένα στο μπλέντερ) | |
2 φλιτζ. ζουμί από το χταπόδι (400 γρ.) | |
800 γρ.. νερό | |
1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη | |
1 συσκευασία κοφτό μακαρονάκι ή άλλο κοντό ζυμαρικό | |
φρεσκοτριμμένο πιπέρι | |
αλάτι (με λίγο προσοχή) |
Οδηγίες
1.
Για το χταπόδι:
αθαρίζουμε πρώτα το χταπόδι γυρνώντας την κουκούλα του και αφαιρούμε το εσωτερικό της καθώς πιέζουμε και αφαιρούμε το στόμα από το κέντρο.
Ολοκληρωμένο
2.
Το πλένουμε καλά και το βάζουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με το ξύδι.
Ολοκληρωμένο
3.
Σε μέτρια ένταση (στο 5 με κλίμακα το 9) σιγοβράζουμε για 40 λεπτά με κλειστό το καπάκι.
Ολοκληρωμένο
4.
Όταν είναι έτοιμο το κόβουμε σε κομμάτια και κρατάμε το ζουμί που έχει βγάλει.
Ολοκληρωμένο
5.
Για τη σάλτσα:
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και περιμένουμε να ζεσταθεί.
Ολοκληρωμένο
6.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
7.
Επειτα βάζουμε το καρότα, τον πελτέ μαζί με το βρασμένο χταποδάκι.
Ολοκληρωμένο
8.
Τσιγαρίζουμε για άλλα 2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
Ολοκληρωμένο
9.
Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το ξύλο κανέλας, το μπαχάρι, το δαφνόφυλλο, την πάπρικα, το μπούκοβο, τον χυμό ντομάτας, το ζουμί από το χταπόδι, το νερό και τη ζάχαρη.
Ολοκληρωμένο
10.
Βράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να είναι μαλακό το χταπόδι και ρίχνουμε το κοφτό μακαρονάκι.
Ολοκληρωμένο
11.
Προσοχή σε αυτό το σημείο, το φαγητό μας πρέπει να έχει υγρά για να μη λασπώσουν τα ζυμαρικά.
Ολοκληρωμένο
12.
Συμπληρώνουμε νερό ή ζουμί από το χταπόδι.
Ολοκληρωμένο
13.
Μαγειρεύουμε για 10 με 12 λεπτά μέχρι να είναι έτοιμα τα ζυμαρικά ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσουν στην κατσαρόλα.
Ολοκληρωμένο
14.
Δοκιμάζουμε σε αλάτι και πιπέρι.
Ολοκληρωμένο
15.
Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας, τραβάμε στην άκρη την κατσαρόλα και αφήνουμε με κλειστό καπάκι να τραβήξει τα υγρά.
Ολοκληρωμένο
16.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη πικάντικη γραβιέρα!
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Κάνουμε την προετοιμασία με το χταπόδι γιατί εκεί κρύβεται όλη η νοστιμιά, στο ζουμί του. Και μην ξεχνάμε, προσθέτουμε υγρό στο φαγητό για να μην λασπώσει!
Αφήστε μια απάντηση