Καλαμαράκια με ρύζι και ούζο

Υλικά
  • 1 κιλό καλαμαράκια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο φινόκιο (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 200 γρ. χυμός ντομάτας
  • 400 γρ. νερό
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 1 φρέσκο ζωμό λαχανικών
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 250 γρ. ρύζι μακρύκοκκο για πιλάφι
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • Ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι
  • Άνηθο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση

Χρησιμοποιούμε φρέσκα ή κατεψυγμένα καλαμαράκια. Τα ξεπλένουμε, τα καθαρίζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι. Όταν είναι έτοιμα τα σκουπίζουμε καλά να μην έχουμε υγρά. Παίρνουμε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αφήνουμε να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, την πιπεριά και το φινόκιο. Σοτάρουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε τον πελτέ. Τον τσιγαρίζουμε για 1 λεπτό, προσθέτουμε τα καλαμαράκια και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντάς τα. Σβήνουμε με το ούζο, περιμένουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, το νερό, τη ζάχαρη, τον ζωμό λαχανικών, αλάτι, πιπέρι και το δαφνόφυλλο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 20 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το ρύζι, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το ξύσμα με τον χυμό λεμονιού και λίγο ζεστό νερό αν χρειάζεται (η αναλογία υγρών / ρυζιού πρέπει να είναι 2 προς 1). Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να γίνει το ρύζι για 15-20 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε αν έχει μαγειρευτεί το ρύζι (θέλουμε να κρατάει λίγο στο δόντι) και στα 20 λεπτά περίπου, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, καλύπτουμε με μία πετσέτα και το καπάκι. Το αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί γιατί το θέλουμε χυλωμένο όχι λασπωμένο. Σε αυτή τη φάση στην επιφάνεια του ρυζιού, θα έχουν σχηματιστεί τρυπούλες στην επιφάνεια. Δεν ανακατεύουμε. Όταν είναι έτοιμο σερβίρουμε ζεστό και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο!

Συμβουλή: Μπορούμε αν θέλουμε να μαγειρέψουμε τα καλαμάρακια με την σάλτσα και τα λαχανικά (χωρίς το ρύζι μέσα) και να τα σερβίρουμε με βρασμένο ρύζι της αρεσκείας μας ή με μανέστρα ή κάποιο άλλο ζυμαρικό.

 

Για περισσότερες συνταγές με θαλασσινά δείτε εδώ.

Για περισσότερες νηστίσιμες συνταγές δείτε εδώ.

Για περοσσότερες συνταγές με ζυμαρικά/ ρύζι δείτε εδώ.

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...