Καλαμαράκια με ρύζι και ούζο

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
1 κιλό καλαμαράκια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη
2 κ.σ. ψιλοκομμένο φινόκιο (προαιρετικά)
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 σφηνάκι ούζο
200 γρ. χυμός ντομάτας
400 γρ. νερό
0.5 κ.γ. ζάχαρη
1 φρέσκο ζωμό λαχανικών
Αλάτι, πιπέρι
1 δαφνόφυλλο
250 γρ. ρύζι μακρύκοκκο για πιλάφι
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
Ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι
Άνηθο ψιλοκομμένο

Οδηγίες

1.
Χρησιμοποιούμε φρέσκα ή κατεψυγμένα καλαμαράκια.
Ολοκληρωμένο
2.
Τα ξεπλένουμε, τα καθαρίζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι.
Ολοκληρωμένο
3.
Όταν είναι έτοιμα τα σκουπίζουμε καλά να μην έχουμε υγρά.
Ολοκληρωμένο
4.
Παίρνουμε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αφήνουμε να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
5.
Προσθέτουμε το σκόρδο, την πιπεριά και το φινόκιο.
Σοτάρουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε τον πελτέ.
Ολοκληρωμένο
6.
Τον τσιγαρίζουμε για 1 λεπτό, προσθέτουμε τα καλαμαράκια και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντάς τα
Ολοκληρωμένο
7.
Σβήνουμε με το ούζο, περιμένουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, το νερό, τη ζάχαρη, τον ζωμό λαχανικών, αλάτι, πιπέρι και το δαφνόφυλλο.
Ολοκληρωμένο
8.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 20 λεπτά περίπου.
Ολοκληρωμένο
9.
Προσθέτουμε το ρύζι, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το ξύσμα με τον χυμό λεμονιού και λίγο ζεστό νερό αν χρειάζεται (η αναλογία υγρών / ρυζιού πρέπει να είναι 2 προς
Ολοκληρωμένο
10.
1). Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να γίνει το ρύζι για 15-20 λεπτά περίπου.
Ολοκληρωμένο
11.
Δοκιμάζουμε αν έχει μαγειρευτεί το ρύζι (θέλουμε να κρατάει λίγο στο δόντι) και στα 20 λεπτά περίπου, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, καλύπτουμε με μία πετσέτα και το καπάκι.
Ολοκληρωμένο
12.
Το αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί γιατί το θέλουμε χυλωμένο όχι λασπωμένο.
Ολοκληρωμένο
13.
Σε αυτή τη φάση στην επιφάνεια του ρυζιού, θα έχουν σχηματιστεί τρυπούλες στην επιφάνεια. Δεν ανακατεύουμε.
Ολοκληρωμένο
14.
Όταν είναι έτοιμο σερβίρουμε ζεστό και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο!
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Μπορούμε αν θέλουμε να μαγειρέψουμε τα καλαμάρακια με την σάλτσα και τα λαχανικά (χωρίς το ρύζι μέσα) και να τα σερβίρουμε με βρασμένο ρύζι της αρεσκείας μας ή με μανέστρα ή κάποιο άλλο ζυμαρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *