Κρητικά κουλουράκια με ρακή και ελαιόλαδο (νηστίσιμα)

Παραδοσιακή, κρητική συνταγή για νηστίσιμα και τραγανά κουλουράκια με σουσάμι.

Υλικά
  • 120 γρ. σπορέλαιο
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. ρακή
  • 65 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 βανιλέτες
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 1/3 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. σόδα μαγειρική
  • Μία πρέζα αλάτι
  • 420 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

Για την επικάλυψη:

  • 100 γρ. σουσάμι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, την ρακί, τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και το αλάτι. Με ένα σύρμα ανακατεύουμε για 1 λεπτό μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα.

kritika_koyloyrakia_me_raki_kai_elaiolado_syntages_eleni_kapnia

Ανακατεύουμε με το σύρμα για άλλη μία φορά και στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Παίρνουμε ένα κουτάλι και ανακατεύουμε το μείγμα. Το αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να ξεκουραστεί ώστε να απορροφήσει το αλεύρι σιγά σιγά όλα τα υγρά. Παράλληλα, ρίχνουμε το σουσάμι σε μία σίτα (στραγγιστήρι) και το ξεπλένουμε με νερό. Το αφήνουμε να στραγγίσει και το βάζουμε σε μία καθαρή πετσέτα. Εκεί προσθέτουμε τη ζάχαρη και την ανακατεύουμε με το σουσάμι. Ξεκινάμε το πλάσιμο.

kritika_koyloyrakia_me_raki_kai_elaiolado_syntages_eleni_kapnia

Παίρνουμε ένα κομμάτι από τη ζύμη στο μέγεθος καρυδιού, τη ζυμώνουμε λίγο στο χέρι μας, πλάθουμε σε κορδόνι, το κυλάμε στο σουσάμι και του δίνουμε το σχήμα S ή O. Κάνουμε την ίδια διαδικασία με όλη τη ζύμη και αφού στρώσουμε μία λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου τοποθετούμε τα κουλουράκια εκεί το ένα δίπλα στο άλλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 175 βαθμούς κελσίου για 25 με 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε σε μία σχάρα να κρυώσουν τελείως. Τα αποθηκεύουμε και τα συντηρούμε σε αεροστεγές δοχείο.

kritika_koyloyrakia_me_raki_kai_elaiolado_nistisima_syntages_eleni_kapnia

Συμβουλές:

  1. Το βρεγμένο σουσάμι μαζί με την ζάχαρη βοηθάει στο να κολλήσει σωστά πάνω στο κουλουράκι.
  2. Αν κατά τη διάρκεια που πλάθουμε τη ζύμη σε κορδόνι σπάει τότε την δουλεύουμε  στο χέρι μας ώστε να αναπτυχθεί η γλουτένη και να αποκτήσει συνεκτικότητα. Το σπάσιμο της ζύμης οφείλεται στο γεγονός πως η ζύμη δεν περιέχει αυγά και το λάδι είναι αρκετό. Στο λάδι οφείλεται η τραγανότητα και το αφράτο αποτέλεσμα των συγκεκριμένων κουλουριών.
  3. Παραδοσιακά στα συγκεκριμένα κουλουράκια βάζουμε κανελόλαδο. Το συγκεκριμένο προϊόν πωλείται σε μαγαζιά με μπαχαρικά και είδη ζαχαροπλαστικής. Αν έχουμε στη διάθεσή μας το συγκεκριμένο υλικό βάζουμε στη συνταγή 1/3 κ.γ.

 

Για περισσότερες συνταγές με κουλουράκια ή μπισκότα δείτε εδώ.

Για περισσότερες νηστίσιμες συνταγές δείτε εδώ.

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...