Λαζάνια al forno με σπανάκι και ρικότα

Υλικά
  • 1 πακέτο λαζάνια noodles ή πλατιά λαζάνια

Σάλτσα ντομάτας:

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 συσκευασία ντοματάκια ποντόρι ολόκληρα (πολτοποιημένα)
  • 100 γρ. νερό
  • Αλάτι, πιπέρι
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • Φρέσκα φύλλα βασιλικού ή θυμάρι
  • 1 δαφνόφυλλο

Γέμιση:

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
  • 300 γρ. σπανάκι πλυμένο και χοντροκομμένο
  • 350 γρ. ρικότα ή μανούρι
  • 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 150 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη για πασπάλισμα
Εκτέλεση

Σάλτσα: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά προσέχοντας να μην καεί. Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες, νερό, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, τον βασιλικό και το δαφνόφυλλο. Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά όταν δέσει η σάλτσα.

Λαζάνια: Βράζουμε τα λαζάνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκεασίας μειώνοντας κατά 2 λεπτά το βράσιμο. Όταν τα βράσουμε, τα στραγγίζουμε στο σουρωτήρι, τα ξεπλένουμε με νερό και τα αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξουν καλά μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε.

Για την γέμιση: Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε. Ρίχνουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και σοτάρουμε για 2 με 3 λεπτά. Μετά βάζουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Τραβάμε στην άκρη το τηγάνι και περιμένουμε να κρυώσει ελαφρώς. Βάζουμε την ρικότα, την παρμεζάνα, αλάτι, πιπέρι και 3 κ.σ. από την σάλτσα ντομάτας. Ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι.

lazania_al_forno_me_spanaki_kai_rikota_syntages_eleni_kapnia

Συναρμολόγιση: Παίρνουμε ένα πυρέξ και εκεί απλώνουμε το 1/3 από την σάλτσα ντομάτας. Έπειτα παίρνουμε κάθε λωρίδα από τα λαζάνια noodles, απλώνουμε κατά μήκος τη γέμιση με το σπανάκι, ρολάρουμε και τοποθετούμε στο πυρέξ. Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε με όλα τα λαζάνια τοποθετώντας τα το ένα δίπλα στο άλλο. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζουμε με τη μοτσαρέλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 40 λεπτά περίπου. Όταν είναι έτοιμα αφαιρούμε από τον φούρνο, περιμένουμε να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε.

Συμβουλή: Αν δεν βρούμε στα σούπερ μάρκετ λαζάνια noodles τότε χρησιμοποιούμε τα πλακέ λαζάνια που δεν χρειάζονται βράσιμο, στρώνουμε με τα λαζάνια, από πάνω γέμιση, λαζάνια, γέμιση και μετά σάλτσα. Η ίδια συνταγή γίνεται και με κανελόνια.

 

Για περισσότερες συνταγές με ζυμαρικά δείτε εδώ.

Για περισσότερες συνταγές με ορεκτικά δείτε εδώ.

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...