Λαζαράκια

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 180 γρ. νερό χλιαρό
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 1 φακελάκι μαγιά ξερή
  • 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 20 γρ. σπορέλαιο ή ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • 1/3 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1 κ.γ. γλυκάνισο

Για τη γέμιση (προαιρετικά):

  • 100 γρ. καρύδια τριμμένα
  • 50 γρ. σταφίδες ξανθές
  • καρφάκια γαρύφαλλο για τα μάτια
Εκτέλεση

Ζύμη: Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα για 5 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Μετά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης, τοποθετούμε το εξάρτημα του γάντζου και ζυμώνουμε για 10 λεπτά μέχρι να πάρουμε ένα απαλό ζυμάρι. Όταν είναι έτοιμο, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και ξεκουράζουμε για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει.

Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ βάζουμε όλα μας τα υλικά και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε.

Σύνθεση: Όταν φουσκώσει η ζύμη κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια των 50 γρ και τα σχηματίζουμε σε μπαλάκια. Από το κάθε μπαλάκι χωρίζουμε τα 40 γρ. για το σώμα και τα 10 γρ. για τα χεράκια. Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας μας, παίρνουμε το μεγάλο ζυμαράκι, το ανοίγουμε σε οβάλ σχήμα είτε με τον πλάστη είτε με το χέρι μας, βάζουμε 1 κ.γ. από τη γέμιση και κλείνουμε τη ζύμη. Με το υπόλοιπο μικρό ζυμαράκι (10 γρ.) φτιάχνουμε δύο κορδόνια για χεράκια όπου τα περνάμε από την πίσω μεριά ώστε να έχουν το σχήμα Χ από μπροστά. Βάζουμε 2 γαρύφαλλα για τα μάτια, απλώνουμε το λαζαράκι στη λαμαρίνα το φούρνου αφού πρώτα το στρώσουμε με λαδόκολλα. Κάνουμε την ίδια διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη. Ψήνουμε σε προθερμαρμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Όταν είναι έτοιμα, τα αφαιρούμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σερβίρουμε.

 

Για περισσότερες συνταγές με γλυκές ζύμες δείτε εδώ.

Για περισσότερες πασχαλινές συνταγές δείτε εδώ.

Για περισσότερες νηστίσιμες συνταγές δείτε εδώ.

Για περισσότερες συνταγές για παιδιά δείτε εδώ.

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...