No products in the cart.
Λεμόνια τουρσί (από το Μαρόκο)
πολύ εύκολο
Reviews
Συστατικά:
Προσαρμόστε τις μερίδες
15 ακέρωτα λεμόνια | |
350 γρ. θαλασσινό αλάτι χοντρό | |
250 γρ. χυμό λεμονιού | |
Χλιαρό νερό | |
Δαφνόφυλλα, κόκκους πιπεριού, πιπεριά τσίλι, αστεροειδή γλυκάνισο |
Οδηγίες
1.
Πλένουμε και αποστείρωνουμε καλά τα βάζα που θα χρησιμοποιήσουμε.
Ολοκληρωμένο
2.
Στρώνουμε μία πετσέτα το ταψί του φούρνου, τοποθετούμε ανάποδα τα βάζα με τα καπάκια και αποστειρώνουμε στους 100 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 20 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
3.
Πλένουμε καλά τα λεμόνια και τα βάζουμε σε ένα μπολ γεμάτο με νερό για 20 λεπτά ενώ παράλληλα βράζουμε νερό.
Ολοκληρωμένο
4.
Στραγγίζουμε τα λεμόνια σε ένα σουρωτήρι και από πάνω τους ρίχνουμε το βραστό νερό. Περιμένουμε να κρυώσουν λίγο για να μπορέσουμε να τα πιάσουμε.
Όταν είναι έτοιμα τα λεμόνια, κόβουμε ελαφρώς το πάνω και το κάτω μέρος του λεμονιού. Χαράσσουμε το κάθε λεμόνι στα τέσσερα προσπαθώντας το κομμάτι του κοτσανιού να είναι ενωμένο.
Ολοκληρωμένο
5.
Ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας το λεμόνι και προσθέτουμε αλάτι σε όλες τις χαραγματιές. Κάνουμε την ίδια διαδικασία με όλα τα λεμόνια.
Τοποθετούμε τα λεμόνια μέσα στο βάζο όσο πιο σφιχτά μπορούμε και ρίχνουμε το υπόλοιπο αλάτι αν έχει μείνει, τον χυμό λεμονιού, τα μυρωδικά της αρεσκείας μας και καλύπτουμε μέχρι πάνω με χλιαρό νερό. Κλείνουμε ερμητικά με το καπάκι και το τοποθετούμε σε σκιερό μέρος. Για μία εβδομάδα ανακουνούμε μία φόρα την ημέρα το βάζο. Το αφήνουμε να ωριμάσει για 35 μέρες και μετά καταναλώνουμε. Το συντηρούμε στο ψυγείο για 1 χρόνο.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Πως το καταναλώνουμε: Ανάλογα με το τι θέλουμε να φτιάξουμε, χρησιμοποιούμε μόνο την φλούδα, κομμένη σε κυβάκια ή φέτες ή την σάρκα λιωμένη με πιρούνι ή αλεσμένο ολόκληρο το λεμόνι. Η λεμονάτη άρμη είναι κι αυτή αξιοποιήσιμη στο φαγητό και σε dressing σαλάτας ή ψητών ψαριών ή ψητών κρεάτων κατσαρόλας ή λουκάνικων στο τηγάνι. Επίσης μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε: Λευκό πιλάφι με τη λεμονάτη άρμη Πένες με κόκκινη σάλτσα τόνου και φλούδα παστού λεμονιού Ταμπουλέ με κυβάκια από τη φλούδα παστού λεμονιού ή οποιαδήποτε σαλάτα δημητριακών ή οσπρίων Φιλετάκια κοτόπουλου με σάλτσα παστού λεμονιού Αρνάκι με αγκινάρες και παστό λεμόνι Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες λεμονάτες Αυγολέμονο, με τη λεμονάτη άρμη Ριζότο μιλανέζε