Μπρουσκέτες με ζελέ τσίπουρου

Μπρουσκέτες με σαλάτα πιπεριάς φλωρίνης, γαύρο μαρινάτο και ζελέ-πέρλες τσίπουρου Οικογένειας Αποστολάκη 

Όταν ένα προϊόν είναι ποιοτικό νομίζω πως πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα και να πάρει τη θέση που του αρμόζει. Αυτό συμβαίνει και με το τσίπουρο της Οικογένειας Αποστολάκη. Με τις καλύτερες πρώτες ύλες, τις σύγχρονες εγκαταστάσεις, την εμπειρία μέσα από την οικογενειακή παράδοση και το μεράκι σε ότι φτιάχνουν, καθιστούν το ΟΙΝΟΠΟΙΕίΟ & ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕίΟ ΟΙΚΟΓέΝΕΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛάΚΗ στην πρώτη θέση! Έτσι θέλησα να σας δείξω μία άλλη πλευρά του τσίπουρου που στέκει αγέρωχο τόσα χρόνια στο ελληνικό τραπέζι. Το τσίπουρο όχι μόνο πίνεται αλλά τρώγεται! Φτιάχνουμε έναν μοναδικό μεζέ με ένα εξαιρετικό απόσταγμα!

Απολαύστε το!

Υλικά

Για το ζελέ πέρλες τσίπουρου Οικογένειας Αποστολάκη:

  • 300 γρ. τσίπουρο
  • 180 γρ. νερό
  • 6 γρ. σκόνη άγαρ άγαρ (φυτική ζελατίνη σε σκόνη) ή 4 φύλλα ζελατίνης
  • 2 γρ. κιτρικού οξέος (ξινό)
  • Ξύσμα ενός λεμονιού
  • Κατσαρόλα
  • Σπορέλαιο
  • Μία σύριγγα
  • Εναλλακτικά ένα τετράγωνο ταψάκι

 

Υλικά:

  • 8 φέτες χωριάτικου ψωμιού
  • 3 μεγάλες ψητές πιπεριές φλωρίνης κομμένες σε λωρίδες
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένες ελιές
  • 3 κλωναράκια θυμάρι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. σιρόπι βαλσάμικου ξυδιού
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Φιλετάκια από γαύρο μαρινάτο
Εκτέλεση

Για το ζελέ τσίπουρο:

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό και περιμένουμε να φθάσει σε σημείο βρασμού. Ρίχνουμε τη σκόνη άγαρ και ανακατεύουμε συνεχώς για 3 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά και μετά προσθέτουμε το κιτρικό οξύ με το ξύσμα λεμονιού. Τέλος, βάζουμε το τσίπουρο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Παίρνουμε ένα βαθύ μπολ και το γεμίζουμε μέχρι τη μέση με σπορέλαιο. Τοποθετούμε το μπολ στη κατάψυξη για 30 λεπτά να κρυώσει αρκετά. Όπως είναι πολύ ζεστό το μείγμα του ζελέ, γεμίζουμε μία σύριγγα. Αφαιρούμε από την κατάψυξη το μπολ με το λάδι και εκεί μέσα ρίχνουμε σταγόνες σταγόνες με τη σύριγγα ώστε να δημιουργηθούν σφαιρίδια. Αφήνουμε εκεί τις πέρλες με το ζελέ για 5 με 10 λεπτά μέχρι να πήξουν. Με μία τρυπητή κουτάλα, μαζεύουμε τις πέρλες και τις ξεπλένουμε με νερό ώστε να φύγει το λάδι. Τις βάζουμε σε ένα μπολάκι και διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε. Αν δε θέλουμε να κάνουμε πέρλες ζελέ, τότε απλά ρίχνουμε το ζελέ σε ένα τετράγωνο ταψάκι, αφού το αλείψουμε πρώτα με λίγο λάδι. Το τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου μέχρι να πήξει. Έπειτα κόβουμε το ζελέ σε μικρά κυβάκια και τα χρησιμοποιούμε.

Συναρμολόγηση:

Σε ένα μπολάκι βάζουμε τις πιπεριές, τις ελιές, το θυμάρι, το ελαιόλαδο, το σιρόπι βαλσάμικου, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να μαριναριστεί η σαλάτα μας για 15 λεπτά. Ψήνουμε λίγο στο γκριλ τις φέτες του ψωμιού και μετά τις ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο. Τοποθετούμε πάνω από κάθε ψημένο ψωμί, 1 με 2  κ.σ. από τη σαλάτα πιπεριάς, έπειτα στρώνουμε 4 φέτες γαύρο μαρινάτο και γαρνίρουμε με λίγες πέρλες ή κυβάκια τσίπουρου. Απολαμβάνουμε τις μπρουσκέτες μας με ένα τσίπουρο Οικογένειας Αποστολάκη με γλυκάνισο!

Συμβουλή:

Αντί για τη σαλάτα πιπεριάς μπορούμε να βάζουμε τουρσί κρίταμο ή τσιτσίραβλα ή αλμύρα. Επίσης, το ψωμί μπορεί να αντικατασταθεί με ένα μικρό παξιμάδι και να μετατραπεί σε μπουκιά!

Λίγα λόγια για την πηκτική ουσία άγαρ. Το συγκεκριμένο προϊόν είναι καθαρά φυτικής προελεύσεως σε σχέση με τη ζελατίνη σε φύλλα και σε σκόνη όπου φτιάχνεται από ζωικό λίπος συνήθως χοίρων. Το άγαρ είναι πολύ πιο ισχυρό και σταθεροποιεί απόλυτα το ζελέ που θέλουμε να φτιάξουμε σε σχέση με τα υπόλοιπα προϊόντα. Οπότε, χρησιμοποιείστε το σε πολλές παρασκευές χωρίς φόβο και άγχος!

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...