Νηστίσιμα τσουρέκια

Νηστίσιμα τσουρέκια με σταγόνες σοκολάτας

Υλικά

Υλικά για το γρήγορο προζύμι:

  • 50 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 130 γρ. νερό χλιαρό
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 60 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

Υλικά για το τσουρέκι:

  • 1 φακελάκι τριμμένο μαχλέπι (15 γρ.)
  • 1 κ.γ. τριμμένο κακουλέ
  • 1/3 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 3 βανίλιες
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 150 γρ. σπορέλαιο
  • 70 γρ. ιμβερτοποιημένη ζάχαρη (πρόκειται για πηχτό σιρόπι ζάχαρης που μοιάζει με τη γλυκόζη)
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 350 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
  • 100 γρ. σταγόνες σοκολάτας

Για το πασπάλισμα:

  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. νερό
  • Αμύγδαλα φιλέ
Εκτέλεση

Για την ιμβερτοποιημένη ζάχαρη:

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε 500 γρ. ζάχαρη με 200 γρ. νερό. Όταν ξεκινήσει ο βρασμός χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς στο 4 με 5, ίσα ίσα να βράζει χωρίς να κοχλάζει. Βράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο διάφανο σιρόπι. Στο τέλος προσθέτουμε 1 κ.γ. χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε και περιμένουμε να κρυώσει. Βάζουμε το σιρόπι σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι και το φυλάσσουμε στο ψυγείο για οποιαδήποτε μελλοντική χρήση.

Για το προζύμι:

Σε ένα μπολάκι τοποθετούμε την φρέσκια μαγιά με το νερό ώστε να διαλυθεί. Στην συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι ενσωματώνοντάς τα. Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 με 25 λεπτά.

Για τα τσουρέκια:

Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε το προζύμι μας, το μαχλέπι, το κακουλέ, το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες, το αλάτι, το σπορέλαιο, την ιμβερτοποιημένη ζάχαρη, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού και το αλεύρι. Τοποθετούμε το εξάρτημα του γάντζου και ξεκινούμε το ζύμωμα. Όπως γνωρίζουμε το τσουρέκι θέλει υπομονή για να δημιουργηθούν οι χαρακτηριστικές ίνες. Οπότε ζυμώνουμε για 10 με 15 λεπτά μέχρι να μαζευτεί η ζύμη γύρω από τον γάντζο και να μην κολλάει πολύ στα χέρια. Μετά το ζύμωμα προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε ίσα ίσα να ενσωματωθούν. Να γνωρίζετε πως η ζύμη πολύ πολύ ελαφρώς θα κολλάει. Για να την διαχειριστούμε αλείφουμε τα χέρια μας με λίγο σπορέλαιο. Σκεπάζουμε τη ζύμη μας και περιμένουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της. Όταν είναι έτοιμη την ξεφουσκώνουμε και την χωρίζουμε σε 3 κομμάτια. Λαδώνουμε ελαφρά τον πάγκο εργασίας μας. Το κάθε ένα από αυτά τα χωρίζουμε σε άλλα 3 κομμάτια ώστε να πλέξουμε τα τσουρέκια μας σε κοτσίδες. Ανοίγουμε το κάθε ένα κομμάτι σε κορδόνι και πλέκουμε σε κοτσίδα. Στο σύνολο φτιάχνουμε 3 τσουρέκια εκτός αν τα θέλουμε πιο μικρά. Αφού τα πλέξουμε τα αφήνουμε στο ταψί του φούρνου αφού πρώτα το έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Τα ξεκουράζουμε για 30 λεπτά. Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε ελαφρώς το νερό με το μέλι. Όταν φουσκώσουν τα τσουρέκια μας τα αλείφουμε προσεκτικά με το μέλι και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ. Τοποθετούμε στον πάτο του φούρνου ένα πυρίμαχο μπολάκι γεμάτο με νερό ώστε να δώσει τη σωστή υγρασία στα τσουρέκια μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου πάνω κάτω αντιστάσεις για 40 με 50 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν, τοποθετώντας το ταψί στην προτελευταία σχάρα.

Συμβουλή:

Η ιμβερτοποιημένη ζάχαρη είναι το μυστικό για μαστιχωτά τσουρέκια. Εκτός από τα τσουρέκια χρησιμοποιείται σε οποιοδήποτε γλυκιά ζύμη σε συνδυασμό πάντα με την κρυσταλλική ζάχαρη. Βοηθάει τα γλυκίσματά μας να διατηρούνται αφράτα, μαλακά με την σωστή υγρασία. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα φυσικό συντηρητικό. Θα γίνει ο καλύτερός σας φίλος!

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...