Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Υλικά
  • 250 γρ. αμπελόφυλλα σε βαζάκι (καλής ποιότητας) ή φρέσκα
  • 300 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 180 γρ.  ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/3 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. του καφέ κρασί
  • Χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 200 γρ. νερό
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • Έναν φρέσκο ζωμό λαχανικών

Για το τελείωμα:

  • φέτες λεμονιού
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 300 γρ. νερό
Εκτέλεση

Παίρνουμε ένα μπολ και το γεμίζουμε με νερό. Εκεί ρίχνουμε το ρύζι και το αφήνουμε για 30 λεπτά. Θέλουμε να φύγει το περιττό άμυλο ώστε να κρατηθεί σπυρωτό το ρύζι. Στη συνέχεια το στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι, το ξεπλένουμε με νερό της βρύσης και το αφήνουμε στην άκρη. Παίρνουμε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε την μισή ποσότητα ελαιόλαδου. Ζεσταίνουμε σε μέτρια ένταση και εκεί βάζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Σοτάρουμε για 2 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 λεπτά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε και περιμένουμε για 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τον χυμό με το ξύσμα λεμονιού, το νερό, την τριμμένη ντομάτα και το φρέσκο ζωμό. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά. Έπειτα αποσύρουμε από την φωτιά και ξεκουράζουμε για 10 λεπτά.

Τύλιγμα: Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα να κοιτούν προς τα πάνω, βάζουμε μία κουταλιά από την γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε σε σφιχτό ρολάκι. Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε με όλα τα αμπελόφυλλα (κρατάμε μερικά για το στρώσιμο της κατσαρόλας). Παίρνουμε μία κατσαρόλα και στρώνουμε τον πάτο της με φέτες λεμονιού, από πάνω βάζουμε τα αμπελόφυλλα που φυλλάξαμε και τοποθετούμε τα ντολμαδάκια ένα ένα, το ένα δίπλα στο άλλο με την ένωση προς τα κάτω μέχρι να μας τελειώσουν. Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο που έχουμε, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, τα καλύπτουμε με ένα πιάτο και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό μέχρι να τα σκεπάσει. Κλείνουμε με το καπάκι, τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή ένταση να σιγοβράσουν για 20 λεπτά περίπου μέχρι να ρουφήξουν όλο το νερό. Αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά. Τα σερβίρουμε χλιαρά ή κρύα με λίγο λεμόνι. Αν θέλουμε μπορούμε να τα σερβίρουμε με σος γιαουρτί ή σε περίοδο νηστείας με ταραμοσαλάτα ή σος ταχίνι ή νηστίσιμη μαγιονέζα!

 

Συμβουλές  για ντολμαδάκια

  1. Ξεπλένουμε το ρύζι για να φύγει το άμυλο και να παραμείνει σπυρωτό
  2. Σιγανό μαγείρεμα για τέλειο αποτέλεσμα.
  3. Αφού τα βγάλουμε από τη φωτιά τα αφήνουμε να κρυώσουν, να τραβήξουν τα υγρά τους και να χυλώσει το ρύζι.
  4. Τα φρέσκα αμπελόφυλλα χρειάζονται πολύ λίγο ζεμάτισμα.

 

Για περισσότερες συνταγές με λαδερά δείτε εδώ.

Για περισσότερες συνταγές με λαχανικά δείτε εδώ.

Για περισσότερες νηστίσιμες συνταγές δείτε εδώ.

Για την σος γιαούρτι δείτε εδώ.

Για την νηστίσιμη μαγιονέζα δείτε εδώ.

Για την σος ταχίνι δείτε εδώ.

Για την ταραμοσαλάτα δείτε εδώ.

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...