Παραδοσιακή ρεβυθάδα

Υλικά
  • 500 γρ. ρεβύθια αποφλοιωμένα
  • 120 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 λίτρο καυτό νερό
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 λεμόνι στυμμένο
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • 1 πρέζα κρόκο κοζάνης
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Για το σφράγισμα

  • 150 γρ. αλεύρι
  • 7 κ.σ. νερό
Εκτέλεση

Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ, το γεμίζουμε με νερό και μουλιάζουμε τα ρεβύθια από νωρίς το πρωί. Περιμένουμε να φουσκώσουν και αργά το βράδυ τα στραγγίζουμε. Σε μία πήλινη γάστρα ή άλλου είδους γάστρας ρίχνουμε τα μουλιασμένα ρεβίθια, το ελαιόλαδο, το νερό, το κρεμμύδι, το φύλλο δάφνης, το μπούκοβο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και κλείνουμε με το καπάκι της γάστρας. Παράλληλα ετοιμάζουμε το ζυμαράκι με το νερό και το αλεύρι ώστε να σφραγίσουμε το καπάκι. Παίρνουμε το ζυμάρι και το τοποθετούμε στο κλείσιμο της γάστρα με το καπάκι. Η ζύμη μπαίνει εξωτερικά και θέλουμε να φαίνεται. Τοποθετούμε τη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 130 βαθμούς κελσίου στον αέρα και μαγειρεύουμε όλο το βράδυ. Το επόμενο πρωί μετά από 9 ώρες ψησίματος, αφαιρούμε τη ζύμη και ανοίγουμε το καπάκι. Ρίχνουμε τον κρόκο κοζάνης και τον χυμό λεμονιού. Ψήνουμε για άλλη μία ώρα μέχρι να δέσει το φαγητό μας. Σερβίρουμε τη ρεβυθάδα μας προσθέτοντας σε κάθε πιάτο λίγο ωμό ελαιόλαδο.

 

Συμβουλή 

Αν θέλουμε να είμαστε σίγουροι για το μαλάκωμα των ρεβυθιών, προσθέτουμε 1 κ.γ. μαγειρική σόδα την τελευταία 1 ώρα του μουλιάσματος.

 

Από την Ελένη Καπνιά.

 

 

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...