Παρουσίαση κρασιού: «TAURO»

Οίνος λευκός ξηρός «TAURO» από το Οινοποιείο Οικογένειας Αποστολάκη

Food pairing: Τσιπούρες με κρόκο κοζάνης και λαχανικά

TAURO:

Μία από τις πιο γνωστές και ξακουστές περιοχές με αμπέλια στην Ελλάδα,
είναι η Θεσσαλία. Έχει πολύ εύφορη πεδιάδα, με την οροσειρά του Ολύμπου να εκτείνεται στο Βορρά, το κρύο και παράλληλα υγρό κλίμα που έχει τον χειμώνα, βοηθούν και ευνοούν την καλλιέργεια των αμπελιών. Οι δε αμπελουργικές ζώνες που βρίσκονται κοντά στην ακτή της θάλασσας έχουν πλεονέκτημα εξαιτίας του ευεργετικού θαλασσινού αέρα. Η περιοχή του Κροκίου Μαγνησίας βρίσκεται ακριβώς στο επίπεδο της θάλασσας και λίγο πιο ψηλά. Εκεί, δημιουργήθηκε το 1955 πρώτα ως ποτοποιείο και στην πορεία των ετών, τη δεκαετία του ’90, αναδύθηκε ένα διαμάντι, ο Αμπελώνας της Οικογένειας Αποστολάκη. Συνεχίζει ακούραστα και αβίαστα μέχρι σήμερα την παράδοση στην καλλιέργεια των εκλεκτών ποικιλιών της περιοχής. Χρησιμοποιεί πάντα παραδοσιακές μεθόδους οινοποίησης, σύμφωνα με την ασφάλεια της τεχνολογίας, με την συνεχή φροντίδα του αμπελώνα και φυσικά την προσεκτική μεταχείριση του σταφυλιού. Φυσικό αποτέλεσμα όλου αυτού του μόχθου; Η «δυναμική» δημιουργία του TAURO από την οικογένεια Αποστολάκη που ήρθε για να ξεγελάσει και να νικήσει την κόκκινη κάπα! Πρόκειται για έναν λευκό, ξηρό οίνο που φτιάχνεται από τρεις εξαιρετικές ποικιλίες σταφυλιών, τη Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο και το Sauvignon Blanc. Πλούσιο και γεμάτο με φρέσκα αρώματα που στο τέλος αφήνει μία φρουτώδη επίγευση. Αν και η ονομασία του συγκεκριμένου οίνου παραπέμπει σε κάτι άγριο και ατίθασο, ευχάριστα σε εκπλήσσει λόγω της εξαίρετης και εκλεπτυσμένης του γεύσης. Φυσικά το συνοδεύουμε με ψάρια, θαλασσινά, οστρακοειδή, λευκά τυριά και φρούτα. Σήμερα, σας παρουσιάζω τον TAURO να στέκει αγέρωχος μπρος στο πιάτο μία τσιπούρας!

oinos leykos ksiros "TAURO" apostolaki - synatges eleni kapnia

Υλικά

ΣΥΝΟΔΕΙΑ:

Υλικά για τις τσιπούρες:

  • 3 τσιπούρες (περίπου 1 κιλό)
  • Κλωναράκια από θυμάρι
  • Κλωναράκια μαϊντανού
  • 3 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φετάκια
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Ελαιόλαδο και μισό λεμόνι για ράντισμα

 

Για τα λαχανικά:

  • 6 πατάτες κομμένες σε ροδέλες (όχι πολύ χοντρές)
  • 2 κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 120 γρ. κρασί λευκό
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. νερό
  • Χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 8 κλωστούλες κρόκο κοζάνης (σαφράν)
  • 2 κ.γ. μουστάρδα
  • ½ κ.γ. ρίγανη
  • Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Παίρνουμε ένα μακρόστενο πυρέξ. Βάζουμε τις ροδέλες πατάτας τη μία δίπλα στην άλλη δημιουργώντας μία πρώτη στρώση. Έπειτα από πάνω τοποθετούμε τις ροδέλες του κολοκυθιού και από πάνω στρώνουμε τελευταία τις ροδέλες κρεμμυδιού. Σκορπίζουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο στα λαχανικά και μετά ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το κρασί, το ελαιόλαδο, το νερό, το χυμό και ξύσμα του λεμονιού, το σαφράν, την μουστάρδα και τη ρίγανη. Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι και περιχύνουμε τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε και καλύπτουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 50 λεπτά. Εν συνεχεία ετοιμάζουμε τα ψάρια. Τα αλατοπιπερώνουμε και μέσα στην κοιλίτσα τους μοιράζουμε στο κάθε ένα το θυμάρι, τον μαϊντανό και το σκόρδο. Τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να τα ψήσουμε. Όταν τα λαχανικά μας είναι μισό έτοιμα, βγάζουμε το πυρέξ από τον φούρνο και τοποθετούμε τις τσιπούρες. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και λεμόνι. Καλύπτουμε ξανά με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 35 λεπτά ακόμα. Αφαιρούμε από τον φούρνο και είναι έτοιμο για σερβίρισμα!

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...